Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

łe rety...

Problemy z karmieniem piersią

Polecane posty

Dzisiaj mój Mały kończy trzy tygodnie, od 6 dni borykamy się z "mlecznymi" problemami, na początku tych dni mleko prawie znikło, doczytałam, że w trzecim tygodniu zdarza się kryzys laktacyjny ale należy Maluszka przystawiać jak najczęściej i problem zniknie, no i tak robiliśmy... W niedziele nie dałam rady dłużej patrzeć jak dziecko krzyczy z głodu i niewyspania - jadł co godzinę, spał nawet nie 15-20 minut i znowu cyc i płacz, że nie leci, Mąż nosił na rękach i uspokajał i tak cały dzień i noc... no i kupiliśmy modyfikowane, daliśmy i spał 5 godzin, wczoraj ten sam problem, dzisiaj widzę, że mleka jest trochę więcej ale mam wrażenie, że nie jest w ogóle kaloryczne, bo Mały wypije, sam puści pierś po 20-30 minutach, drugiej nie chce, ładnie zaśnie... i budzi się za pół godziny głodny :o Czy wpływ na to może mieć dieta? W pierwszym tygodniu Mały dostał kolek więc wykluczaliśmy wszystko co je mogło powodować i zostały mi kanapki z szynką, serek ziarnisty, jogurty naturlane, pysio, ciasteczka lu go i ryż z jabłkiem no i okropna herbatka na laktację i woda mineralna w sumie nic konkretnego :o ale kolek nie ma... Na tym moim bieszczadzkim zapupiu nie ma poradni laktacyjnej w okolicy, w szpitalu w którym rodziłam też nikogo nie ma, bardzo chcę karmić piersią ale zaczynam mieć tego powoli dość, jestem cholernie niewyspana, a Mały znowu głodny :o Macie jakieś rady?

Rada bady silna. Ja nie dalam rady. I przezucialm sie na mm. Mleko napewno jest ok. Tak noworodki maja niektore i juz.

Gość listek z wierzby płaczącej
wiem,że ciężko w to uwierzyc, ale dieta nie ma tak dużego wpływu na naszą laktację jak nam się wmawia, oczywiście nabiał, czyli mleko, ser żółty i twarożek są potrzebne do produkcji mleka, ale jej nie zwiększają. Poza tym dieta NIE MA ZWIĄZKU z kolkami dziecka - to kolejny mit, który chyba nigdy nie pójdzie w zapomnienie... :( To co jesz zostaje tak przerobione, że dziecku nie zaszkodzi żaden składnik Twojej diety... Spójrz na przykład matek z Indii, gdzie króluje ostra dieta i dzieciom nic się nie dzieje. Jak będziemy się tak cykały i wykluczały tyle rzeczy z diety to nic dziwnego, że później dziecko boli brzuszek jak już chcemy do danego produktu powrócic. Co z laktacją - niestey to wymaga dużo cierpliowści i pracy z naszej strony : - jak najczęściej przystawiaj dziecko - przez jakiś czas 10 min po każdym karmieniu używaj laktatora do piersi, którą karmiłaś - nie karm przy jednym posiłku z obu piersi - każda pierś produkuje mleko początkowe - zaspokajające pragnienie, mleko środkowe - właściwe i mleko końcowa - gęste bogate w tłuszcze, jeśli po karmieniu z jednej piersi przystawiasz dziecko do drugiej, a ono np. wypije tylko mleko początkowe i nie opróżni całej piersi to mózg odbiera sygnał, że potrzebna jest produkcja tylko mleka początkowego - nie przesadzaj ze spożywaniem herbatek na laktację- nadmiar wywołuje odwrotny efekt - spróbuj czasami wypic piwo KARMI Co do kaloryczności Twojego mleka, mleko jest takie jak potrzeba, ale może własnie Twoje piersi produkują tylko mleko początkowe - działania z laktatorem- sztucznie przedłużające ssanie pomogą odbudowac Twoją laktację. Życzę POWODZENIA :) P.S. Ja też borykam się z laktacją i w okresach skoków rozwojowych walczę o nią i się udaje :)

naukowego uzasadnienia nie podam, ale w większości szkół rodzenia polecają je na wzmożenie laktacji, niektórzy pediatrzy również je polecają, więc cos w tym musi byc.

tak jak pisała listek z wierzby... dodałabym do tego coś co mi pomagało, a mianowicie ciepły prysznic połączony z masażem piesi, robiłam tak kilka razy dziennie i mleko nagle się pojawiało :) nie zgodzę sie tylko z tym ze dieta nie ma wpływu na dziecko, ale moze to dlatego że moje było alergikiem reagującym alergią na duuuuużą ilość rzeczy :P co do tego dlaczego karmi wpływa na laktację to odpowiedzieć nie potrafię, ale wpływa :) i to bardzo dobrze! najpierw trzeba je wlać do szklanki i wygazować :) w smaku potworne (przynajmniej dla mnie) ale skuteczne :)

o diecie pisałam w kontekście kolek, alergie pokarmowe to niestety już zupełnie inna historia. Lekarzem nie jestem ani naukowcem, ale może z tą dietą vs kolki to kwestia przyzwyczajen żywieniowych matki przed i w czasie ciąży...

Gość malamimimi
nie trzebya wygazowywac :)

Gość sewilallalalaal
pij karmi nier wiem czmu ale lekarz tak kazal na laktacje

wiem, ale często jednym z objawów alergii są właśnie kolki (u nas tak było). nie wiem czy kwestia przyzwyczajeń, ja np w ciąży jadłam sporo serów, jogurtów - była alergia na białko, ale jadłam też duuuuużo cytrusów, a na nie alergii nie było. zresztą lekarze tez nie są zgodni w tej kwestii :) w każdym razie co do diety to ja zaczęłam od marchewki, ryżu i kurczaka :P potem stopniowo rozszerzałam, a gdy wyszła alergia wróciłam do marchewki z ryżem :P i tak sobie jadłam 11 miesięcy ową marchew, ryż i pieczony schab :D :D do czego zmierzam, bo myślę że możesz mieć takie wrażenie - to co jesz i na ile są to wartościowe rzeczy nie ma wpływu na ilość i jakość mleka! ja np nie jadłam mleka, i jego przetworów, chleba, bułek, niczego z soją (czyli baaaardzo wielu rzeczy), wszyscy, na czele z teściową krzyczeli że mleka mieć nie będę, a ono lało się strumieniami :P (pomijając okresy kryzysów laktacyjnych)

mała_agatka - właśnie o kolki spowodowane alergią mi chodzi... oczywiście nie wszystko alergizujące wywołuje alergię - na szczęście :) Ja akurat póki co mam to szczęście, że mogę jeśc wszystko, a mojemu dwu miesięcznemu dziecku nic nie dolega. Wypróbowywałam nawet takie potrawy jak fasolówka czy bigos i nie zauważyłam większej ilości gazów u kruszynki, dlatego nie dowierzam w to, że matka karmiąca powinna przestrzegac diety - w tej kwesti - jeśli ktoś rzadko sięgał po smażone czy wzdymające to może i rzeczywiście może później maleństwu szkodzic - nie wiem - oprócz własnego doświadczenia - nie znam się na tym :) Kolki to paskudna rzecz i współczuję WSZYSTKIM bez wyjątku, którzy się z nimi męczą, a najbardziej dzieciom. Mam nadzieję, że nas nie dopadną TFU TFU ;)

Gość izia87
wiesz co miłam podobnie ale przez laktator i cherbatki laktacyjne tera mam duzo pokarmu odciagam tak co 2 godzinki bo przy piersi mi usypia i sie nie najada a ewentualnie jak mam mało pokarmu bo tak tez sie zdarza to dokarmiam mlekiem modifikowanym.