Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

321Mysza

Mamy i przyszle Mamy mieszkajace w Niemczech

Polecane posty

Gość jaknajbardziej
Wczesniej nie trzeba mowic o PDA. Mozesz sie zdecydowac praktycznie w kazdej chwili podczas porodu-zaleznie od szpitala, bo w niektorych podaja do 4cm rozwarcia a w innych bez ograniczen, czyli do 10cm...

ja dwojke urodzila w de oba cesarki na zyczenie, bez oplat po prostu chcialam ze wzgledow osobistych. zadnych pytan, zadnych ale. klinika piekna opieka 1 klasa. nie rodzilabym w polsce, duzo zlego sie nasluchalam.

Gość 123Mysza
Hej, to wlasnie mi sie podoba, zadnych pytan zadnego tlumaczenia sie dlaczego. A tak z innej beczki to musze wam powiedziec, ze dzis nasz maluszek niezle rozrabial w brzuchu i dzieki temu moj M mogl "oberwac" kopniaczkiem ;)

Gość wilhelmshaven..
123Mysza czujesz juz ruchy dziecka?w ktorym tyg juz Jestes?ja mam jeszcze 8 tyg do porodu kurde ale mam stracha :/

Gość a ja z bawarii
hej dziewczyny, jak fajnie ze trafilam na ten topik! ja dopiero 14tydzien, ale juz sie wlasnie zastanawiam jak to jest z porodem,wyborem szpitala, cesarka.. czy jesli chce sie naturalnie rodzic i nie ma przeciwskazan to mozna rodzic? bo slyszalam ze oni tu bardzo lubia robic cesarki, a ja chcialabym sprobwoac naturalnie ze znieczuleniem. tak samo boje sie tego naciecia krocza-czy wam to robiono? co ile sie chodzi do gina normalnie? ja teraz mam w sumie wizyty co miesiac, czy to normalne? czy jest sie ogolnie czym martwic rodzac w de? no i jak to jest jak zalatwia sie paszport dziecku? faktycznie jest juz od razu wybor obywatelstwa? bo kiedys dziecko moglo wybrac w wieku 18lat a do tej pory mialo 2. w ogole mam mnostwo pytan ;);)

Gość wilhelmshaven..
Ja Jak bylo wszystko OK to chodzilam do 6 miesiaca co 4 tygodnie do Gina.teraz besten w 32 tyg co 2 tygodnie.:)

Gość a ja z bawarii
wilhelmshaven-a czy Tobie tez robili usg 3D? bo duzo dziewczyn o tym w pl pisze, a ja nei wiem czy i kiedy robia to w de. trzeba za to placic ekstra?

Gość a ja z bawarii
albo np film z usg? masz cos takiego? placi sie?

Gość wilhelmshaven..
Mozna sobie zrobic ale to kosztuje conajmniej 70 z tego Co czytalam ,ja nie robilam 3D

wilhelmshaven od poniedzialku zaczynam 16 tydz. ale ruchy czuje juz od miesiaca...lekarz sam powiedzial, ze tak bedzie bo maluch jest baaaardzo ruchliwy :) wiem , ze to nie pomaga zbyt mocno ale wkoncu tyle kobiet przed nami rodzilo i daly rade wiec glowa do gory bedzie dobrze a ja z bawarii- co do porodu to masz troche czasu zeby wybrac, a naciecie tez nie takie straszne bo lepiej tak niz popekac-dluzej sie goi jak popekasz- no i nie zawsze robia bo nie zawsze trzeba. do gina co miesiac bo jak z ciaza wszystko ok to nie ma potrzeby czesciej czym sie martwic? ja to sie tylko jezykiem martwie ;) ale moj M bedzie ze mna wiec mi potlumaczy jak co ;) juz nie ma podwojnego, teraz to rodzice po porodzie decyduja jakie obywatelstwo bedzie mialo dziecko jak co to pytaj smialo zawsze ktos bedzie mogl odpowiedziec

usg3/4d jest odplatne, ja u siebie mam za 90 ale to zalezy od praxis a jesli chodzi o termin to roznie...od gina zalezy. Bys sie musiala zapytac na nastepnej wizycie

Gość a ja z bawarii
Mysza-dzieki za dluga odp! no ja tez sie martwie jezykiem..tym bardziej ze moge byc w takim szoku ze w ogole nic nie wydukam ;) wiec bedzie przy mnie maz,moze on bedzie przytomniejszy,, o ile nie zemdleje :) czyli filmu nikt nie robil? to 3d jest strasznie drogie.. chyba nie bedizemy robic, szkoda tyle kasy. Mysza, a chcesz rodzic naturalnie? niezle jak juz czujesz ruchy! ja probuje coskolwiek wyczuc,ale 14tydzien jeszcze i nic nie czuje. aha jeszcze pytanie, jesli chce meza przyprowadzic na kolejna wizyte (plus usg) to chyba nie wyrzuca go z gabinetu? czy trzeba pytac czy moze przyjsc?

nie wyrzuca :) ja z moim mezem chodze na kazda wizyte i nikt nic nie mowil(byl nawet wtedy gdy mialam dopochwowe usg i gin nie robil zadnych ceregieli z zakrywaniem mnie) ja chce naturalnie i bez znieczulenia bo panicznie sie boje wbijania czegokolwiek w kregoslup jak mialam 3 operacje to zawsze w ogolnym...ot taki feler mam ;) a ruchy tak szybko czulam bo mam malego wariata w brzuchu, sam gin powiedzial, ze to bardzo ruchliwe dziecko jest :) tak sobie mysle, ze warto zapytac czy ze zwyklego usg nie dali by ci plytki

Gość a ja z bawarii
super ze dzidzie czujesz :) bo ja w ogole jeszcze, i sie tak zastanawiam czy ona na pewno tam jest ;) biorac pod uwage rosnacy brzuch i duze piersi to chyba tak :) to wezme meza na usg, chcialabym zeby zobczyl ten maly cud :) ja wlasnie chcialabym tez naturalnie rodzic-za duzo mnie kroili na brzuchu w roznych miejscach zebym znow miala jakis teraz dluzszy slad po cieciu.. zreszta boje sie ogolnego znieczulenia. zapytam o mozliwosc plytki, albo sprobujemy nagrac aparatem to co widzimy. fajnie byloby pokazac dzidzie dziadkom :):) a skad jestes w de? moze gdzies niedaleko? :)

najblizsze duze miasto to Dortmund i mam do niego 100 km :) a na poczatku tez nie wiedzialam czy ta ciaza to mi sie nie przysnila :D ale jeszcze troche i ty poczujesz ruchy dziecka :)

Gość a ja z bawarii
ano dortmund troche daleko od norymbergii. ale mam dobrego kumpla lekarza w essen od stycznia :) wiec calkiem blisko ;);)

to masz fajnie jak znajomy jest gin :) a tak z ciekawosci zapytam tez mialas wizyty u poloznych?

Gość a ja z bawarii
heh, nie, kumpel nie jest ginem. mysli o specjalnosci w kierunku patologa ;);) ja jeszcze zadnych wizyt nie mialam, za wczesnie, nawet nikogo nie wybralam jeszcze. mysle,ze cos mi gin powie na kolejnym spotkaniu jak jest z tym wyborem. a Ty juz mialas?

hej pozwolicie ze sie przylacze? jestem mama Erysia (2 lata i 2 miesiace) i obecnie jestem w 23tc. co do poloznej to u mnie byla na poczatku stacznia, wybralam ja wlasciwie pod koniec listopada, a to dlatego ze jest gl przelozona w szpitalu w ktorym bede rodzic, mowi tez po polsku, dlatego tak mi zalezalo wlasnie na niej. poza tym to super babka. co do porodu, za pierwszym razem rodzilam sn a tym razem zdecydowalam sie na cc, ze wzgledu na komplikacje po porodzie jakie mialam.

Gość a ja z bawarii
hej ewcia82 pisalam do CIebie na fotosiku, pytalam o sytuacje z tym Wohngeld. moglabys mi wyjasnic jak sie za to zabrac? :) ile trwal Twoj pierwszy porod? jak w ogole podchodza lekarze do rodzacej? dali znieczulenie? jak jest z tym nacieciem krocza,robia je?

witaj Ewcia fajnie, ze masz juz doswiadczenie ;) powiem ci, ze te polozne to troche mnie przerazaja jak beda mnie w domu "nachodzic" ;) ale jak trzeba to trzeba... bawaria to sie musialas usmiac z mojej odpowiedzi :D ja zreszta tez sie mocno smialam bo specjalizacja patologia baaaardzo daleko lezy od ginekologii i poloznictwa ;) co do poloznach to u mnie jest tak: jedna wizyta u nich a nastepna u gina. z tym wyborem to jest tak, ze wybierasz sobie polozna ktora bedzie do ciebie przychodzic po porodzie...kiedy sie ja wybiera to nie wiem. dzis mialam wizyte wlasnie u poloznej i w zasadzie zrobila to na co gin nie mial czasu ;) zbadala mi krew, mocz, cisnienie, waga i posluchala bicia serca dziecka. powiedzala jakie uslugi mozna tam "spotkac"- joga, akupunktura, szkola rodzenia itp i to wszystko trwalo moze jakies 15 minut

hej kurcza, ja jestem z tych, co zakladaja konto gdzies a potem nie pamietaja hasel :P wiec na fotosika nie wejde. nie wiem dokladnie jakie masz pytania, ale napisze ogolnie. jesli ty lub maz macie jakis dochod, to najlepiej po urodzeniu zlozyc pismo o dofinansowanie do mieszkania. wtedy ten dochod bedzie rozliczona na 3 osoby (2 rodzicow i dziecko). do waszego dochodu wlicza tylko kindergeld, elterngeld juz nie, wiec masz te 300 w kieszeni. a jesli pozostalabyc na job center, to wtedy wlicza i kinder i eltengeld. czyli dostaniesz w rozliczeniu ciut wiecej niz teraz. w necie masz kalkulatory to wohngeld oraz adresy placowek, gdzie sklada sie wnioski i mozna o wszystkie szczegoly wypytac. a co do porodu... ok 10 odeszly mi wody, od 13 zaczely sie bolesne skurcze a o 16.40 moj syn byl na swiecie. rodzilam bez znieczulenia. bylam w takim amoku, bol i wszystko przyslanial ze o nic nie pytalam i chcialam juz tylko urodzic. niestety mnie nacieli, maly nie chcial przejsc przez kanal, wszystkim nalge zaczelo sie spieszyc, min nie mieli za ciekawych i po prostu polozna usiadla mi na brzuchu i go wypchnela. i wszystko byloby ok, ale 2 dni po porodzie rozeszly mi sie wszystkie szwy (jak sie okazalo szyla mnie praktykanta, rodzilam w szpitalu gdzie szkola sie mlodzi lekarze). no a ze takich ran nie szyje sie ponownie musialam czekac az samo sie zrosnie. 3 iesiace potem dalej nie bylo ok, zle sie zoslam i musieli mnie operowac na nowo. ale tym razem w innym szpitalu. po tym juz wszystko poszlo dobrze. i ze wzgledu na to nie bede rodzic naturalnie, musze dojsc do siebie dosc szybko, bo w koncu w domu juz 2 dzieci bedzie i nie chce ryzykowac ponownych powiklan. no chyba ze dziecko mialoby ok 3kg, ale nie wiecej, to wtedy urodze naturalnie. mowi sie jednak, ze drugie dziecko zazwyczaj jest wieksze od 1, a moj syn wazyl 3650. jakbym miala rodzis 1 raz to mimo wszystko wybralabym sn, ale w tym szpitalu gdzie teraz mam zamiar rodzic. co do szpitali... warunki super, sale 1-2 osobowe z lazienka. w szpitalu gdzie rodzilam Eryka jest mniej "rodzinnie", bo to ogromny szpital, nie moge narzekac na obsluge, bo co chwila ktos zagladal, ale czulam sie jakos tam obco. ten szpital ktory teraz wybralam jest duzo mniejszy, jest nawet kilka Polek, bylam tam kilka razy i naprawde duza roznica. co do poloznych... grunt to wybrac odpowiednia, wtedy wizyty po porodzie nie beda jak nachodzenie, ja czekalam na te wizyty jak na zbawienie hehe. tyle pytan, watpliwosci, a jak byla polozna to swiat z noworodkiem wydawal sie taaaaki prosty :D nie ma co ukrywac, sa bardzo pomocne, zarowno przed jak i po porodzie. zapomnialam o czyms? :) pamiec mam dobra, choc krotka :P

Ewcia ja sie czasami zastanawiam co ze mna jest nie tak ;) bo szczeze mowiac nie wiem o co mialabym sie pytac... bedac jeszcze w polsce dorabialam jako opiekunka do dzieci niektore byly naprawde malutkie. 2 lata temu urodzila sie moja kuzynka i bylam z nia praktycznie codziennie (poczatkowo myslala ,ze jestem druga mama ;) ), no i mialam praktyki na oddziale dzieciecym w szpitalu bo konczylam studium medyczne... mam nadzieje, ze nie wyszlam na zarozumiala jedze ;)

Mysza- slyszalam juz od nie jednej mamy ze inaczej podchodzi sie do swojego a inaczej do tego, ktorego sie pilnuje. poza tym taki noworodek tworzy tysiac pytan na minute :P ktore teraz nie przychodza do glowy. na pewno masz doswiadczenie i bedzie Ci latwiej, ale dla mnie wazne jest to, ze w razie W jest ktos kto mi pomoze. poza tym nieco inaczej podchodza do dzieci, ich pielegnacji matki, polozne, lekarze tutaj w Niemczech wiec pewnie czegos nowego tez sie dowiesz :) aaa i jak uznasz z polozna ze nie trzeba tak czestych wzyt to nie bedzie tak zle. znajdz jakas fajna, sympatyczna, to na pewno narzekac nie bedziesz.

Gość a ja z bawarii
Ewcia, no ja wlasnie nie wiem kompletnie co z tym jobcenter i o co biega.. maz wspomnial o wohngeld cos, ze warto sprobowac,ale obawiamy sie,ze mozemy sie nie zalapac .. ja nie pracuje chwilowo,dostaje arbeitsgeld, maz pracuje i w sumie razem mamy netto ok 2800 miesiecznie, wiecnie wiem czy jak dojdzie do tego jeszcze kindergeld (pomijajac elterngeld) to czy w ogole jakis dodatek do mieszkania nam sie jeszcze nalezy... ale na pewno sprobujemy, w koncu panstwo wciaz lubi dawac :) to nasze pierwsze dziecko, nie mam pojecia jak sie specjalnie nim zajmowac, wiec polozna sie przyda. jestem farmaceutka z zawodu,ale nigdy jakos nie mialam do czynienia dlugo z malutkim dzieckiem,tylko przelotnie u rodziny wiec ucze sie raczej z youtube poki co no bo mama daleko ;) kurcze chcialabym sprobowac naturalnie rodzic,ale boje sie ze tu beda chcieli cesarke robic-podobno ten szpital tak ma.. musze sie w pon wypytac ginekolozki jak to jest. Ewcia, troche przezylas po porodzie, wspolczuje! takie komplikacje to nic fajnego. ja mialam okazje zeby leczyc zeby u studentow w klinice ale zrezygnowalam bo sie balam ze moga szkod mi narobic. ale tu nie mialas wyboru pewnie, nie wiedzialas kto cie szyje.. moja koelzanka ze Stanow obecnoe tez jeszcze dochodzi do siebie-od sierpnia! bo jej peklo krocze w czasie porodu, szyli ja, ale do tej pory czuje bol i nie doszla do siebie w pelni. mysle,ze to naciecie jesli konieczne to trzeba bedzie zrobic.. a to sie rozpisalam ;) z moich znajomych jedynie kolezanka polka rodzila w niemczech w zeszlym roku, i wlasnie obserwowalam czasem ze miala wizyty poloznej i potem kompleksowa opieke w szpitalu.nie znala jezyka, maz byl przy niej i wszystko nadzorowal. a w sali po porodzie byla sama, drugie lozko stalo puste. naprawde sala jak hotel :)

Ewcia pewnie masz racje, najleprza bylaby polka co nie mialabym stresu czy wsystko dobrze rozumiem- moze stad ta moja niechec do poloznej, tylko z drugiej strony wiem, ze moi rodzice przyjada po porodzie i tak mi to logistycznie nie pasuje ;) Bawaria jak powiesz, ze chcesz naturalnie to ci pozwola a w razie komplikacji i tak zrobia cesarke... co do wohngeld to najlepiej w stad zapytac co i jak a sprubowac zawsze warto mam dla was jeszcze cos fajnego http://www.mamazone.pl/artykuly/bede-mama/ciaza/zdrowie-i-badania/2009/co-lubi-maluch-w-brzuchu.aspx

Gość a ja z bawarii
slodki ten opis Mysza! :) wczoraj bylismy na usg, okazalo sie,ze na 90% dziewczynka! a bylismy nastwieni na chlopaka ;);) wiec sie maz musi przestawic hehe. jednoczesnie dowiedzialam sie, ze kasa chorych placi tylko za 3usg w ciazy jesli przebiega prawidlowo, a za dodatkowe to trzeba placic. troche mialam dylemat wczoraj,ale zaplacilismy 65euro za 3 dodatkowe usg, czyli w sumie chyba prawie na kazdej wizycie,przynajmniej co miesiac. dzidzia zdrowa, ja tez.

ciesze sie, ze wszystko ok :) no i gratuluje dziewczynki :) ja tez bym chciala juz wiedziec ale mam usg 9 marca. Troche mnie zdziwilas tym, ze tylko 3 usg... nam nikt nie mowil tego a w zasadzie mialam juz 3 razy (raz potwierdzenie, dwa za miesiac i trzeciew 4 m-cu) i jak mam teraz za to zaplacic to powiem, ze trzeba bylo rozsadniej decydowac o usg ;P