Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leworęczność

Leworęczność

Polecane posty

Gość leworęczność

Kiedy u waszych dzieci ujawniła się leworęczność. Mój mąż jest leworęczny (a raczej był, bo w szkole "nauczyli" go pisać prawą). Nasza córcia 10 miesięczna wszystko przekłada do lewej rączki, jak jej włożę do prawej. Czy waszym dzieciom, które w wieku niemowlęcym wolały lewą rączkę, już tak zostało.

a po co przekładasz dziecku do prawej? jeśli chwyta lewą niech chwyta. czy ważne którą ręką, po prostu będzie leworęczna i co z tego? moja też jakiś czas chwytała wszystko lewą i nie dawałam jej zabawek do prawej tylko do tej którą wyciągała zazwyczaj była to lewa. A później sama zaczęła prawą i jest praworęczna. Mój tato jest mańkutem i siostra też:)

Gość robin chooj
moja córa ma 5 lat i jest leworęczna. U mnie w rodzinie nie ma nikogo leworecznego, ale ja zawsze chciałam sie nauczyć pisać lewą (więc moze to po mnie :D) Leworęczność zaczynała się u niej (bo zwracałam na to uwagę, mam jakąś manię chęci bycia leworęcznym) od samego początku jak tylko nauczyła się trzymać grzechotkę - zawsze sięgała lewą. Później była oburęczna (jak każde dziecko) z przewagą na lewą. A później już w przedszkolu psycholog potwierdziła leworęczność. Zawsze mnie denerwowało jak na siłę teściowa przekładała jej wszystko do prawej rączki!!! Ja lubię bardzo jak ktoś pisze lewą ręką, podoba mi się to!! I ciesze się ze córka jest wyjątkowa :)

Gość leworecznosc
Ja też bym chciała żeby była leworęczna i nie przekładam jej niczego, tylko jak jej odruchowo coś włożę do pawej to ona sama przekłada. A jak wyciąga rączkę, to daję jej do tej którą wyciaga.

Kiedyś to był problem, dzieci, które były leworęczne miały kłopoty z tego powodu. Ale teraz? Nie ma żadnych, bez problemu można kupić nożyczki, pióra czy też inne przedmioty dla mańkutów.

Gość bukaa
Syn do około 2 lat był zdecydowanie leworęczny, teraz jest praworęczny, choc np. kółka rysuje jak osoba leworęczna.

Moja starsza córka jest leworęczna (jedyna w rodzinie). Jest bardzo utalentowana sportowo (gra w piłkę ręczną), a leworęczny sportowiec to skarb. W nauce też nic nie przeszkadza. Kiedyś kupiłam jej nożyczki dla leworęcznych, ale okazało się, że normalnymi jej wygodniej. Pismo ma o wiele ładniejsze niż młodsza praworęczna.