Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem czy to normalne

Oszczedzanie

Polecane posty

Gość bukaa
Ja bym zrobiła jedno rozróżnienie - jeżeli oszczędzasz na coś, to jest to normalne, jeżeli oszczędzasz "bo tak", to jest to dziwne. "Chore" jest może za mocnym słowem. Wiesz, moja siostra ma podobnie - mimo bardzo dobrych zarobków żyja bardzo oszczędnie - byle jakie ubrania, jedzenie raczej z tych tańszych, wakacje pod namiotem z gotowaniem na butli itd. W sumie mało wydaja na zycie, teraz kupuja dom, ale nie dlatego, że to ich marzenie, tylko jak już maja kasę, to coś z nią trzeba zrobić. :o Nie wiem czy chciałabym takie życie.

a moze juz zaczyna mi bic coraz szybciej zagar biologiczny.Moze dlatego to robie bo boje sie ze jak juz wszystko osiagne to moge miec problem z zajsciem.Ale zdaje sobie sprawe ze jak zdecyduje sie na dziecko powiedzmy teraz to plany moga nie nigdy nie zralizowac.

oszczedzam na konkretny cel.Ale aby go osiagnac jak juz napisalam potrzeba mi 6lat

ale wiadomo ze w miedzyczasie moze sie cos zastac wiec moze i by to 10lat

Gość bukaa
Miałam taka starą ciotkę, która z oszczędności prała nitki od rolad. :D Więc póki tego nie robisz, to nie jest z toba tak źle. ;)

a ja mam tak, ze ciagle mysle ile powinnismy odlozyc, oczywiscie nigdy nie odkladamy tyle ile moglibysmy i zastanawiam sie na co ida te pieniadze.. Wydaje mi sie, ze inni umieja oszczedzac, ja niestety nie, chociaz po przeanalizowaniu nie kupuje az tak duzo "pierdolek" :O

Gość a ja.......
No wiec zyj , bo potem moze okazac sie , ze swoj czas przespalas !

Gość a ja.........
bukaa no mozna jeszcze plukac kondomy i prac pampersy!!!

Gość i jak jeszcze
oszczedzasz?Jakie masz sposoby bo ja musze przycisnac pasa

Gość i jak jeszcze
upup jest ktos tam moze ktos inny sie wypowie

Gość i jak jeszcze
tutaj nikt nie oszczedza????????

Gość nie oszczędzam... bo
no właśnie a ja nie oszczędzam bo po co ?????? cały miesiac z mężem pracujemy po to aby po otrzymaniu wypłaty połowe schowac? serio jak ktos mnie by dzis zapytał ile kosztuje chleb czy jogurt to nie odpowiem bo nie wiem wchodze do sklepu i wkładam to co lubie , nie bede patrzec ze cos jest tansze 0, 30 zł co z tego skoro niesmaczne. nie zarabiamy milionów bo razem wypłaty mamy 4 000 zł . mamy rachunki, tel, internet , auto , dom itp.... a przykład biorę prosty moja rodzina - ciotka z wujkiem wiecznie oszczedzali kasy pełno, konta pękały i nagle on zachorował na raka zmarł po 3 miesiącach i u niej wykryto raka nie dozyła do świąt. dzieci akyrat nie mieli, pieniądze pójda do budżetu państwa wraz z domem. całe życie sobie odmawiali i jedyne co zapamietali to to że każdego dnia zap..... li aby kasa sie mnozyła. ja trzymam się jednego i zyjemy tak abym na starośc nie żałowała ze z przesadnej oszczedności nie wiem jak dla przykładu hamburger smakuje, albo jak wyglaądają polskie góry.

Gość a ja oszczedzam
ale tez zyje tylko moje zarobki od poprzedniczki roznia sie ok 10razy.Tylko glupcy nie oszczedzaja

Gość nie oszczędzam .... bo
dlaczego tylko głupcy nie oszczedzają???????? dlaczego mam oszczedzac i po co ??? na co mam te kase przeznaczyc zaoszczedzoną skoro mam dom, auto, ciuchy i różne rzeczy które chce , gdy mamy ochote wyskoczyc na weeknd nad morze to jedziemy . na koncie mamy odłozona kase ale nie dlatego ze oszczedzalismy tylko dostałam duze odszkodowanie po wypadku i smierci taty i te pieniazki leza i ich nie ruszam bo nie mam po co , biezące mi wystarczaja. ale stanie w sklepie i liczenie który jogurt wyjdzie taniej, lub latanie z jednego regału do drugiego aby sprawdzic cenę bo o 0,10 zł tańsze to dla mnie PRZESADA!!!!!!

Gość kobieta z 3 miasta
ja tez lubie oszczadzac i boje sie o kase ... ze mi zabraknie ... ale ja jako dziecko zawsze bylam biedna nie starczalo nam na nic i moze dlatego tak oszczedzam ... mam mieszkanie 3 pokojowe za gotówke o wartosci 450 tys gotówki 150 tys zł i mam auto za 11tys a moge kupic jakies super ale szkoda mi kasy ... na zakupy jezdze do lidla i biedronki ... nie jezdze na wakacje do tropikalnych krajów bo szkoda mi kasy ...duzo zarabiamy z mężem ale oboje oszczedzamy ... jezeli chodzi o jedzenie to szynke i ser kupujemy dobrej jakości ale wode czy mleko kupuje najtansze itd... niemogła bym żyć z miesiaca na miesiac

Gość a ja oszczedzam
a ja ci powiem ze nie przesadza.Pomysl jezeli zoszczedzisz powiedzmy tygodniowo 100zl na czyms tam to w roku masz 5200 dolorz do tego swoja premie+jakies ekstra pieniadze ktore dorobisz/dostaniesz to mozesz miec nawet rocznie 10000.Zaoszczedz tak przez 5 lat to masz 50000.Kupujesz mieszkanie powiedzmy za 200tys.1/4 masz wkladu wlasnego, na reszte biezesz kredyt.Wynamujesz mieszkanie powiedzmy ze na czysto masz 1000zl z czego splacasz kredyt czyli ten 1000.Za nastepne 5 lat masz znowu 50000 itd.Za 20 lat masz 3 mieszkania splacone ktore na czysto daja ci powiedzmy 5000+twoje zarobki i wtedy nie oszczedzasz

Gość a ja oszczedzam
bo jak stracisz prace to tak masz dochod.10gr tu 50 tam i na zakupach zaoszczedzisz wiecej niz ci sie wydaje nikt tu nie pisze o dziadowaniu tylko o madrym wydawaniu

Gość a ja oszczedzam
Kobieto z 3 miasta,Dobrze robisz ale uwiez mi ja nigdy nie oszczedzam na wakacjach bo przezyc cos nowego i zapoznac inna rase/kulture na to nie ma ceny.Nie wiem jaki jest twoj budzet ale powiedzmy 20% oszczednosci rocznych mozna przeznaczyc na podroze

Gość kobieta z 3 miasta
Ja uważam , że tylko głupcy nie oszczędzają a debile biorą kredyty .. i żyją w przekonaniu , że wszystko będzie dobrze a potem tracą domy , auta , mają komorników na karku ...

Gość kobieta z 3 miasta
ja nie lubie wakacji na granicą ani zwiedzania świata .. jestem fanką polskich gór i morza ..wole odpoczywać u nas nisz zagranicą.

Gość a ja oszczedzam
kredyt mozna wziac jak nie jest uwarunkowany od zarobkow, czyli jak sie sam splaca.Jezeli mialas cos do mojej poprzedniej wypowiedzi.

Gość a ja oszczedzam
ok moze zle napisalam chodzilo mi o jakiekolwiek podroze

Gość kobieta z 3 miasta
ja również uważam , ze branie mieszkania na kredyt i pod wynajem to dobry pomysł ...ale leczy mnie fakt , że ludzie biorą kredyt na nowe auto albo na wakacje gdy zarabiają grosze

Gość a ja oszczedzam
a co do kredytow na auta to zgadzam sie z toba w 100%.

Gość kobieta z 3 miasta
dodam jeszcze , ze gdybym nie oszczedzala to bym nie miala tego co mam ... nie mam bogatego tatusia , nie wyszłam za bogatego faceta ani w lotto nie wygrałam ... oboje mieliśmy 0 zł na koncie gdy sie pobralismy ... trzeba być wytrwałym i pomysłowym

Gość a ja oszczedzam
moj znajomy (nie Polska i inne zarobki)chcial wziac auto na kredyt zeby ("posplacam pare groszy co miesiac nie odczuje a bede jezdzil nowszym samochodem")nie obciazac swoich oszczednosci.Wiec bank dal mu bardzo chetnie ten kredyt na 5 lat tylko ze w sumie powinien oddac 120% odsetek.Czyli uzywane auto za 13tys+16tys odsetki=29tys.(Nowe ma cene wyjciowa 35tys).Jakby splacil kredyt to moze jakby go odsprzedal to by wzial 5tyz czyli 24tys by wyzucil w bloto

Gość a ja oszczedzam
gratuluje ja takze zaczynalam od kazdej lyzki ze swoim mezem.

Gość nie oszczedzam ...bo
do tej Pani " a ja oszczedzam " "a ja ci powiem ze nie przesadza.Pomysl jezeli zoszczedzisz powiedzmy tygodniowo 100zl na czyms tam to w roku masz 5200 dolorz do tego swoja premie+jakies ekstra pieniadze ktore dorobisz/dostaniesz to mozesz miec nawet rocznie 10000.Zaoszczedz tak przez 5 lat to masz 50000.Kupujesz mieszkanie powiedzmy za 200tys.1/4 masz wkladu wlasnego, na reszte biezesz kredyt.Wynamujesz mieszkanie powiedzmy ze na czysto masz 1000zl z czego splacasz kredyt czyli ten 1000.Za nastepne 5 lat masz znowu 50000 itd.Za 20 lat masz 3 mieszkania splacone ktore na czysto daja ci powiedzmy 5000+twoje zarobki i wtedy nie oszczedzasz" to POWYŻSZE STRASZNIE MNIE ROZBAWIŁO CZYLI ROZUMIEM , ŻE MASZ JUZ ŁADNĄ SUMKE ZAOSZCZĘDZONĄ TO DO ZOBACZENIA ZA 20 LAT KIEDY BĘDZIESZ POSIADAŁA 3 MIESZKANIA . JA MAM DOMEK JEDNORODZINNY O POW. 170 m2 i nigdy nie odkładałabym kasy na mieszkanie hehe. poza tym jak znamy zycie żadko takie kalkulacje przekładają sie na rzeczywistość

Gość kobieta z 3 miasta
ja nie jestem osobą która lubi sie lansować ... nie ubieram sie w lacoste i nie mam range rovera a moge bez problemu sobie kupić ...ale po co , żeby ludzie zazdrościli i mówili ta to ma kasy ... bzdura kompletna ... ubieram sie w h&m , reserved i to mi wystarczy ..obiecałam sobie , ze nigdy nie wezme kredytu a jak cos chce kupic to oszczedzam na to ... niechce sie potem martwić komornikami

Gość a ja oszczedzam
ja nie mowie co posiadam bo nie bede tego pisac.Dobrze ze masz domek i to chyba ci wystarczy.Ja ci napisalam na przyklad.Ty rob co chcesz.