Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo bardzo zła

ZUS jest chory!

Polecane posty

Gość bardzo bardzo zła

Pieniędzy za L4 nadal nie mam, rachunki czekają. Do końca tygodnia mam popłacić. Dzwonie i pytam dlaczego się nie wywiązują ze swoich obowiązków i nie mam jeszcze pieniędzy to mi kazali przyjść do nich z dowodem osobistym! A przecież jestem na zwolnieniu nie dlatego, ze lubię w domu siedzieć tylko dlatego ze nie mogę chodzić! Kur. jak mam iść jak mi do wc tylko wolno chodzić! Mam kogoś z upoważnieniem wysłać tylko kogo? Mąż pracuje w godzinach ich urzędowania. Ma sobie brać wolne żeby lecieć do nich bo oni mają taki kaprys! To chore wszystko! Nie pojmuje!!!!!

no niestety ty masz 7 dni na dostarczenie l4 al;e oni mogą wypłacić kiedy chcą

Gość bardzo bardzo zła
nie prawda ze kiedy chcą mają 30 dni od złożenia dokumentów Jak nie wypłacają to po prostu oszukują i to powinno być karalne!!! Chory kraj chore zasady! Nas by ścigali im wszystko wolno. Jak nie zapłacę za gaz to mi przywalą odsetki, oni za zwlokę nic nie będą mieli naliczane!

Gość tak jest jak sie
zeruje na panstwowych pieniadzach,heh maja ci dac i juz koniec ,kropka, w uk nie ma zadnych l4,jak jestes chora umawiasz sie z pracodwaca ,masz wolne a czy ci zapłaci to juz jego dobra wola...

Gość bardzo bardzo zła
to nie są państwowe pieniądze tylko moje! Gdybym mogla to bym była w pracy bo jak mogłam to pracowałam ale nie mogę! a po to place składki żeby w takich wypadkach dostać pieniądze. Nie zauważyłaś ze nie mieszkamy w UK tylko w PL i tu z pensji mi potrącają moje ciężko zarobione pieniądze właśnie na taką okoliczność?

Gość hehe dobre to co
z pensji ci nie potracaja bo tak czy siak bys wiecej nie zarabiała:O żerujesz na panstwowych pieniadzach i tak jak piszę to sie skonczy niedlugo,przyrost naturalny jest tak mały ze w 2050 roku na jednego pracujacego czlwoieka bedzie 4 emerytow czy rencistow(dzis jest odwrotnie na 1 emeryta czy renciste pracuje 4 ludzi) wiec suma sumarum nie będzie kasy na to aby zus mogl wypcacac zwykle emerytury a tym bardziej jakies l4,poprostu tego nie bedzie a w polsce ludzie niestety naciagają zus na tego typu rzeczy,,,

Gość przerypane i tyle
tak sie zastanawiałam ze mam wielkie szczescie ze będac na l4 potem na swiadcz rehab. zawsze dostawałam pien przed 10 kazdego mies. dlaczego bo pracodawca zatrudnia powyzej 20 osób i chwała mu za to. to pracodawca przesyła mi kase a potem jak tam sobie zyczy rozlicza sie w deklaracji z zus-em.

Gość bo tak i już
oczywiście ze potracają jej składke chorobową, inaczej nie miala by prawa wogóle iść na L4. składki są: emerytalne, rentowe, wypadkowe i chorobowe ta ostatnia to własnie L4. Osoba pracujaca na etat jest obowiązkowa objeta trzema (bez wypadkowego, ono dochodzi jak warunki pracy tego wymagają ) Tym co uważają że to naciągactwo radze się podszkolić ;)

jak byłam na l4 w ciazy to płacili raz za 14 dni l4 raz za 30 dni a bywały że po 3 zwolnieniu wpływały

Gość bardzo bardzo zła
no ja się nie dziwię ze przyrost jest mały bo akurat jestem w ciąży. Od 3 miesiaca plackiem w szpitalu bo za mało wód i rozwarcie, teraz już końcówka wiec mnie wypuścili do domu ale nie mogę wstawać i chodzić bo do 35 tyg muszę wytrwać a nie mam za co żyć bo ZUS mi proponuje ze jak chcę wiedzieć gdzie są moje pieniądze to mam się do nich osobiście zgłosić. To żarty są! A o tym kto na kogo pracuje to mi nie opowiadaj tylko sobie idź pooglądaj jak wyglądają budynki ZUSU odremontowane za nasze pieniądze!

Bo żal im dupę ściska, że raj w UK okazał się złudzeniem. A mi ZUS przysłał jakieś pieniądze nie wiadomo za co, po co ani o co chodzi. Taki mają tam bajzel. Należy się i tyle... :O

Gość no ja? normalnie
hehe dobre to co czy ty czlowieku jestes uposledzony???? im wiecej zarabiasz tym wiecej ZUS ci bierze kretynie, wez idz do szkoly bo pierrdolisz takie brednie ze az zal :O

Gość na 100% masz
niestety niektorzy ludzie naciągają i kombinują jak mogą ,a niedouczonym radze sie podszkolic przyklad,ZOBACZ JAK WYSOKIE MASZ ODPROWADZANE SKLADKI!!!!!!!!!! a teraz usiadz i pomysl ile kasy ty masz miec za l4(80% pensji,chyba ze to chorobowe ciazowe ,ktorego w uk tez nie ma) i TERAZ POMYSL skad zus ma wziac ta kase,ajk niektorzy kominują tak ze wiecej chyba chorują niz samych tych skladek zaplaci(defakto nie oni bo nikt im tych pieniedzy nie da do reki. zastanowcie sie dlaczego w polsce jest tak ciezkie zycie,bo skad te pieniadze musza byc ,

Gość i ja czekam
czekam na kae z zusu!!!!!!mako to prawda ze maja 30dni od zlozenia dokumentow??? jezu za co ja bede zyc:( nawet niemam skad pozyczyc... ja zadnych dokumentow nie skladalam......................

Gość whhhhhg
ZUS ma płacic taki jego zasrany obowiązek!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość no wlasnie bo w uk
jakie sa warunki zupelnie inne ,bo tam gospodarka jest zupelnie inaczej prowadzona,nie masz l4 ,ale mozesz starac sie o pomoc socjalna i stac cie przynajmniej na jedzenie i zycie na takim poziomie DARMOZJADOM MOWIMY STANOWCZE NIE!!!!!!!!!!!!

Gość A NIECH W CHOLERE ZLIKWIDUJĄ
TEZ ZUSY,PO KIEGO CZOTRA ONE SĄ

Gość ZUS buduje sobie palace
za te kase i zle inwestuje. ale bedziemy w niego ladowac i ladowac bo PO kocha monopolistow (patrz: monopol dla Poczty Polskiej). mozesz sobie pracowac i zaharowywac sie nawet ale nie masz nic do powiedzenia w sprawie odprowadzanych skladek (tak smao jak z NFZ)

Gość A bo niepotrzebne sa te
pierdo l4 i jakise budynki zusu,wszystko to szlak trafi niedługo

Gość bardzo bardzo zła
Tylko tak logicznie pomyśl co mnie obchodzi ze niektórzy kombinują? To niech zrobią takie zabezpieczenia żeby nie kombinować. Ja nie kombinuje mam zwolnienia w większości wystawiane przez szpital w którym leżałam. Mogą sprawdzić w każdej chwili, a rachunki lezą i czekają i muszę je zaplącić bo mi naliczą odsetki albo odetną prąd, gaz itd i przyjdzie opieka społeczna i stwierdzi ze dziecka w takich warunkach nie można wychowywać. No i ma rację tylko, ze to błędne kolo jest bo to nie moja wina że oni nie mają. Pracuje i co miesiąc place. Jak nie byłam w ciąży to nie korzystałam z L4 nawet do lekarza nie chodziłam bo nie było po co. Tylko do dentysty prywatnie bo państwowo to nie ma nadal po co! Ale przez te 9 miesiecy (a dokładnie 7 bo pierwsze 3 były bez problemowe) niestety ale stało się tak jak sie stało (wcale mnie nie cieszy taka sytuacja, wolałabym chodzić do pracy i wiedzieć że mojemu dziecku nic nie zagraża) i nagle zostaję bez środków do życia a oni sobie lamią wszelkie normalne i prawne zasady i się ze mnie śmieją!

na 100% masz - człowieku bredziesz! jak skąd ma ZUS wziąć kasę? a do cholery za co płacę co miesiąc składkę? a w ciąży jest płatne 100% A co jest w UK to mnie obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg

Gość bo tylko w polsce mamy
jakies zusy,na zachodzie tego nie ma ,i u nas tez nie bedzie pieknych budynkow i pan siedzacych z kawka za biurkiem,to sie niedlugo skonczy,,

Gość bardzo bardzo zła
No i niech się skończy bo jak pytam grzecznie pana przez tel co ja mam zrobić teraz skoro oni się nie wywiązują ze swoich obowiązków a ja nie mam za co żyć to on mi na to ze to nie jest jego zmartwienie i nic mi nie może poradzić. Ręce opadają.

tak w cizy jest 100% platne ,tylko popatrz w kwitki ile ci jordan chorobowego odtracali przez ten czas co pracowalas,najlepiej to siąsc i powiedziec maja mi zaplacic i cie to nie obchodzi! a wlasnie zainteresuj sie czy te pieniadze maja zzzzz nieba leciec,wiesz ile kobiet jest w ciazy i kazda by chcial se w domu posiedziec 9 miesiecy ,noz koorwa mac..

Gość bardzo bardzo zła
No ciekawe ile z nich spędza kilka miesiecy w szpitalu i ma na prawdę ciężką sytuację. To ile chciałoby w domu siedzieć mnie nie interesuje. Ja wcale bym nie chciała i chętnie się z jakąś zamienię. Niech bierze mój strach o dziecko, sine ręce od kroplówek, nieprzespane noce i wszystkie łzy jakie wylałam a ja chętnie pójdę do pracy! I będę wiedziała ze mam za co rachunki popłacić i co do garnka włożyć! Ja jakoś na oddziale nie spotkałam wiele takich jak ja. W zasadzie to ani jednej. Oczywiscie były kobiety z problemami, ale żadna tyle czasu tam nie spędziła. Przychodziły i wychodziły.

bo tylko w polsce mamy - człowieku ile ja płace składek to doskonale wiem! a chorobowe się w związku z tym należy. Tak poza tym płacenie składek jest obowiązkowe, gdyby było dobrowolne to na pewno bym nie płaciła. Lepiej bym wyszła na tym gdybym te pieniądzw w skarpete odkładała!

najlepiej to siąsc i powiedziec maja mi zaplacic i cie to nie obchodzi właśnie takie oczekiwania to ma zus wobec nas - co miesiąc - całe życie. Zusu nie obchodzi że ja nie chce kożystać z ich usług, mam płacić i koniec.

Gość bardzo bardzo zła
Niczego od nikogo nie wyłudzam. Żyje w takim systemie jaki ustalił rząd. Ja sobie nie wymyślałam ZUSÓW, NFZ-ów i innych. Tez bym wolała dostać 100% mojej pensji i leczyć się prywatnie (i tak się leczę prywatnie w większości bo państwowo to idzie zdechnąć zanim się dostanie termin do specjalisty) niż prosić się o coś co mi się należy. Równie dobrze idąc twoim tokiem myślenia można nazwać wyłudzaczami wszystkich którzy korzystają z państwowej służby zdrowia.

korzystać* piszemy jordan,najlepiej to wymagać,a cos juz od siebie to nic no niestety kazda by chciala brać a jak poprcowac by trzeba bylo to nie,Polacy to niezli kominatorzy,juz nie napiszę ze złodzieje