Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zagubionaAnia

alimenty OD dzieci !!!!

Polecane posty

slyszeliscie reklame gazety wyborczej czy czegos takiego ? alimenty OD dzieci! no myslalam, ze padne. co za durny pomysl! jeszcze mam starych utrzymywac potem!!!!!!!! ani mi sie sni! ja tu marze o tym zeby sie wyrwac od nich zaczac sama sie utrzymywac zerwac kontakty a tu prosze! w kazdej chwili maga mnie podac o alimenty i po kasie bede miec!!!

Gość no ja? normalnie
jestes na ich utrzymaniu krolewno? to dziala takze w druga strone :P

ale wlasnie nie powinno dzialac w druga strone. bo to nie ejst logiczne oni mnie zrobili to maja obowiazek mnie utrzymywac ja sie na swiat nie prosilam a ja ich nie robilam! wiec z jakiej paki mam im oddawac moja kase potem! i znow zyc w biedzie!

ha no jeszcze czego! to jest absudr przeciez rodzice to nie jest nasza zachcianka zgadzam sie ze to oni nas robili a nie my ich!!!!

Gość no ja? normalnie
ale tak bylo, jest i bedzie. rodzicow sie nie wybiera...dzieci tez nie ( w wiekszosci wypadkow...)

Gość przecież polskie prawo od
dawna tak funkcjonuje. Jeśli masz schorowanych rodziców, którzy z jakichś tam powodów nie mogą utzrymać się sami i żyją w ubóstwie, to masz obowiązek alimentacji ich. To, że nie znasz prawa to juz twój problem

Gość sesesese niezalogowana
choojowe to potwierdzam..nie,nie,nie ja im płacić nie będę :O

znam przypadek, że ojciec alkoholik, który NIGDY nie zajmował się swoim dzieckiem, odszedł gdy ono się narodziło, zażądał alimentów od dziecka, bo dowiedział się, że dziecko mimo wszystko wykształciło się i zajmuje dobrze płatne stanowisko w banku. Tatus obudził się jak przeczytał gazetę wygrzebaną ze śmietnika...

Gość na mnie rodzice nigdy nie
lozyli a osoba, ktora mnie wychowywala umarla. brutalnie ale szczerze powiem, ze nawet gdybym zarabiama 10 tys miesiecznie a moja matka zyla w ubostwie to moglaby sie posrac ze zlosci przed sadem ale nie mogliby wymoc na mnie alimentow :P

Gość sesesese niezalogowana
przeciez polskie prawo - boję się,że tak bedzie z moją matką,która tez zawsze tylko czekala na alimenty od ojca a mnie miała szeroko w doopie ... później jej sie przypomni pewnie :O

jeszcze nie mam ale wiem ze na starosc beda biedni bez emerytur i schorowani i na bank beda sciagac odemnie pieniadze. a ja marzylam zeby sie wyrwac zerwac z nimi kontakty wreszcie kupowac sobie wszystko dla siebie miec swoje pieniadze a tak ? a tak bede musiala im wszysko oddawac!!!!!!!! i po moich planach!!! nie mam juz po co zyc z wiedza ze nie bede miala zadnych pieniedzy!!!!

Gość ale tatus nie dostanie
pieniedzy w takim przypadku ;) najpierw musi udowodnic ze lozyl na dziecko zeby teraz dostac, sam fakt tego samego dna o niczym nie przesadza ;)

ale to jest chore! co ja mialam w wieku 5 lat zaczac zarabiac na siebie zeby pozniej nie bylo ze oni mnie utrzymywali tyle lat to i ja musze ich!!! jak dzieci sie robi to sie je utrzymuje! a rodzicow sie nie robi! to oni nas robia wiec jakim prawem beda teraz sciagac od nas kase!!!!!!! chyba tylko po to sie robi bachory zeby potem byla kasa od nich!!!!!

jezu Ania nie przesadzaj :O nie sciagna od ciebie kasy, jezeli sama nie bedziesz miala duzo, a jak bedziesz zarabiala w chooj kasy i wciaz bedziesz im zalowac to wyprowadz sie z tego miasta, zmien imie i nazwisko (albo wyjdz za maz i wez nazwisko meza) urwoj kontakty i tyle.

boze, jak moznabylo wymyslic tak durne prawo. przeciez to jest niedorzeczne. jak mamy placic na kogos kogo nie robilismy dla wlasnej przyjemnosci!!!

sprawa ciągnęła się pół roku w sądzie i dziecko musiało przedstawiać świadków, że ojciec w ogóle nigdy się nim nie interesował. Tak czy inaczej żenująca historia, bo sąd był po stronie ojca kloszarda

Gość taka prawda.......
te alimenty nie sa jakieś automatycznie przyznawane, w przypadku kiedy np ojciec odszedł i nie interesował sie dzieckiem, nie pomagał, nie placił alimentów (tylko płacił fundusz alimentacyjny) sa nikłe szanse żeby sąd przyznał mu alimenty od dzieci

taki mam zamiar! wyjsc za maz i zmienic nazwisko tylko ze maz nie chce sie wyprowadzac z tego miasta;/ chce urwac kontakty i zaczac wreszcie zyc normalnie. duzo nie bede zarabiac na pewno, a dziwka nie zostane. max 1500 i to 1500 bede musiala na nich placic!!!!!!!!!!!!! i moge sobie pomarzyc o wlasnym domku;/ super

to prawo działa w Polsce od zawsze!!! Obowiązek alimentacyjny rodziców wobec dzieci do 24 roku życia(jeśli się uczą), i dzieci wobec rodziców żyjących w ubóstwie w porównaniu z dziećmi

ja nie rozumiem jak moze byc takie prawo jak!!! przeciez to nie ja ich robilam! wiec z jakiej paki musze ja ich pozniej utrzymywac!boze nie ogarniam tego nie!

juz widze jakie mam spokojne zycie o ktorym tyle lat marzylam. bede sie trzasc kazdego dnia czy nie przyszedl czasem list z sadu i bede musiala wszystko im dawac!

Gość to nie imiona są głupie tylko
nie wszystko Aniu. Przeciętne alimenty w Polsce wynoszą 300 zł :)

to 300 zl to dla mnie moze byc duzo- moze to akurat bedzie jakas rata kredytu o ile taki dostane jak sie dowiedza ze musze placic! 300 na matke 300 na ojca i juz jest 600 :( nie chce mi sie zyc. moje plany legly w gruzach. a mialam takie marzenia.

to wez kur­wa sie zabij ty jeczydu­po, kur­wa mac moze twoich starcy szlag trafic albo ty pod kolami zginiesz a jeczysz i pier­dolisz takie smuty jakbys juz kur­wa musiala isc na nich robic. zal KUR­WA pl

tak!!!!!! bo tak bedzie!!!!!!!! bede musiala na nich robic! a nie na siebie i na swoje plany i marzenia tak dlugo wyczekiwane!

Gość ijabuba
I dobrze Aniu ,ze jest takie prawo, bardzo dobrze ! To prawo chroni normalnch,zagubionych , starych i schorowanych rodziców,którzy gdzies sie pogubili przy wychowywani swoich dzieci... Zamiast dzieci maja obcych , nienawidzących ich osobników, bo nie ludzi.. Wiekszośc rodziców to normalni, szarzy i zabiegani ludzie, nie mówie tu o odstępach od normy ,bo sa oczywiście i tacy,ale ich to prawo akurat nie chroni,gdyz fakt utrzymywania dziecka przez nascie lat trzeba udowodnić... Jak rozdzielisz te dwie kwestie , to zaczniesz logicznie mysleć, bo teraz to wygadujesz jak bzdety jak rozkapryszona smarkula , która nagle dostrzegła,że nic nie spada z nieba !Takie zaskoki jeszcze nie raz ci spodkaja w zyciu... jeszcze nie raz twoje plany legna w gruzach.. Jak tak ci zle u rodziców , to wyprowadz sie juz teraz, zerwij kontakty.. na co czekasz ? A argument ,że sie nie prosiłas na swiat ... żałosne, sztandarowy argument nastoletnich gówniarzy , co zyja krótko , ale wszystko oczywiście wiedza najlepiej:) Co beda zyc inaczej i świat zmienią.. :)) , a koncz dokładnie tak jak starzy.. no z małymi wyjatkami :) Dorosniesz to zmieni ci sie punkt widzenia, zapewniam :) I zrozumiesz, że jesli naprawde było tak zle to nie bedziesz musiała płacic rzadnych alimentów rodzicom,a prawo to jest naprawde w porządku :)

nie wiem jak wy, ale jak mi by sie powodzilo duzo lepiej niz moim rodzica to nie mialabym nic przeciwko temu zeby ich wspomagac finansowo, w koncu to moi rodzice, pozatym oni sa swietni.. jak ja potrzebuje pomoc to mi pomagaja wiec dlaczego ja nie mialabym tego kiedys zrobic dla nich?

nie to prawo nie jest w porzadku. bo dzieci nie robi sie po to zeby potem miec na starosc od nich kase. to nie jest w porzadku. to jest marnowanie zycia dzieciom wymaganie od nich kasy na starosc. ja sie na swiat nie prosilam i nie blagalam o to zeby mnie utrzymywali i wychowywali. zrobili mnie wiec sami chcieli. taka prawda. a teraz beda mi zabierac wlasne pieniadze. i to ma byc sprawiedliwosc?

dobrze skoro jestes taka dobroduszna i bedziesz zarabiala 10 tys to sobie im dawaj ale ja wiem ze nie bede tyle zarabiala wiec sory, ale ile ja rzeczy w zyciu nie mialam, jakie przerabane dziecinstwo i teraz chce to nadrobic miec wszystko to o co tyle nocy plakalam kupic soebie co chce miec czysty ladny dom? i co? i teraz moge o tym zapomniec bo zamiast na siebie bede musiala dawac na tych kretynow ktorzy mie wiedza co to antykoncepcja!!!