Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co dać do jedzenia gością?

Jakie menu dla 20 gości - impreza urodzinowa

Polecane posty

Gość co dać do jedzenia gością?

prosze o propozycje co najlepiej zrobić i w jakich ilościach bo pierwszy raz robie taką impreze wiek miedzy 20 a 30:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karbownica extermalna
wódka+koreczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Studenteczkaa
I jeszcze paluszki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znam problem
1 ciepły posiłek - gulasz no i zimna płyta: koreczki, sery, szynki, galaretke z kurczaka, jajko gotowane z majonezem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co dać do jedzenia gością?
a coś na ciepło?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gościOM -koreczki -kanapki koktajlowe -sałatki -półmisek serów -półmisek wędlin -śledzie -ryba po grecku -tartinki -nóżki wieprzowe/galaretka z kurczaka Coś na ciepło: -bigos -strogonow -naleśniki z dowolnym nadzieniem -zapiekanka z ryżem/makaronem/ziemniakami -paluszki piwne z kurczaka -krokiety/paszteciki z barszczem -zupa Na słodko: -owoce w czekoladzie -lody -tort -ciasto/a -drobne ciasteczka (pączki, mini eklerki, mini ptysie, baletki itp.) Oczywiście nie wszystko, to tylko luźne propozycje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosciom!!!!!!
popros o slownik na te urodziny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kukuruzniczka
Rozumiem, że nie będzie to impreza "zasiadana" do nakrytego stołu :) Przede wszystkim dużo małych rzeczy - koreczki, paluszki, kanapki (fajne wychodzą jak zrobisz na tostowym pieczywie i przekroisz na 4 części na ukos), jakieś sałatki (np z wędzonym kurakiem i ananasem, ryżem curry itp). Jak chcesz to możesz przygotować coś na ciepło, co podasz w trakcie imprezy - dobrze sprawdzają się dania jednogarnkowe. Może leczo albo jakaś zapiekanka (nie trzeba przy tym stać w czasie imprezy)? Możesz też kupić trochę bagietek i zrobić serowe grzanki z masłem czosnkowym. Zupa cebulowa zazwyczaj dobrze wchodzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co dać do jedzenia gością?
przepraszam za błą;/ wwrrrr to z pośpiechu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znam problem wspomniał/a o jajkach w majonezie-bardzo dobry pomysł, u mnie zawsze schodzą jako pierwsze :D Koniecznie ugotowane co najmniej kilka godzin wcześniej (żeby pojawiła się ta szara otoczka) i posypane dodatkowo drobno posiekanym szczypiorkiem. Można też zrobić faszerowane (mi nigdy żaden farsz nie smakuje 😭).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co dać do jedzenia gościom?
a może być takie coś jak karkówka kiełbaska pizza domowa 2 rodzaje sałatek tort paluszki chipsy krakersy ciepłe bułki z masłem czosnkowym ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dasdasd
jejku dajecie jej przepisy na potrawy jak dla staruchów. gulasz? bigos? ryba po grecku? strogonow?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dasdasd
galaretka z kurczaka??? o mamo!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaproponuj swoje :D 🖐️ To, że jakieś danie jest tradycyjne i typowo polskie to nie oznacza, że młodzi ludzie tego nie lubią 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A tak jeszcze a propos pizzy to dla 20 osób trochę trudno byłoby to "technicznie" zorganizować. Chyba, że masz ogromny piekarnik :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dasdasd
chyba komus się pomylilo kto jest autorka a kto udziela odp. jelsi o mnie chodzi wszytsko potrafie ugtowac. nie podałabym na impreze urodzinową dla młodych osob bigosu. bigos moze dla starszych, moz ena wesele chociaz tez wolałabym nie. co ja bym zrobiła? przystawki (w zaleznosci od funduszy autorki, do wyboru): -deska serów -deska mięs zimnych, wedlin i kiełbasek (ale niech będą chude i w małych kawałkach) -roladki z wędzonego łososia -faszerowane pieczarki -sledzie, ogóreczki, grzybki -bruschetty albo pieczywo czosnkowe -koreczki -dwie sałatki np. jedna majonezową a druga niech będzie lekka np. grecka postawiłabym chipsy, albo naczosy i zrobiła 3 rodzaje dipów:paprykowy, ziołowy i czosnkowy do tego bym zrobiła talerz małych kanapeczek cos w stylu http://www.fothost.pl/upload/09/45/4105caf1.jpg w koszyczku połozyłabym tez małe kromki pieczywa jakby ktos chciał np. do wędlin i mięs. jako dania ciepłe zrobiłabym do wyboru: - zapiekanka ale taka dobra np: http://gotowanie.onet.pl/_i/artykuly/2007/zapiekanka_d.jpg by kazdy dostał kawałek - nalesniki z nadzieniem z szynki, sera i szpinaku w beszamelu -albo upiekła łososia - z tanszych rzeczy to mozna np. piersi z kurczaka zrobic jako kieszonki i wypełnic, serem. pieczarkami, dobrym nadzieniem i upiec w dobrym sosie. wazne bys autorko nie stała w kuchni cała impreze. taka zapiekanke mozesz zrobic wczesnie i na 1 h przed impreza właczyc i sie upiecze samo. do tego deser.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a przy okazji moglyby
hehe :"gulasz" dorbe sobie...podac gosciom gulasz :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dasdasd
chodzi o to ze bigos nie jest ładna, elegancka potrawa. bigos to ja moge na ognisku albo na kuligu zjesc w mrozne dni. ugotuje taka gar bigosu i bedzie chochlą nakładac na talerze. tak samo jak nie podałabym leczo z parówkami na takiej impreze. jelsi juz podałabym bogracza:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale dalej nie odpowiedziałaś dlaczego dla starszych ludzi. Skoro według Ciebie jest nieestetyczny to oznacza to, że starym można podać brzydko podane dania, a młodym tylko ładne? Bigos według mnie wygląda normalnie :D Poza tym odpowiednio zrobiony jest naprawdę dobry. Mam naczynie z podgrzewaczem i właśnie w tym naczyniu podaję bigos, stoi sobie na stole z łyżką stołową, nie żadną chochlą i każdy sobie sam nakłada na talerz kiedy chce, a bigos jest cały czas ciepły. Parówek też bym nie podała :p Chociaż nie, kiedyś na małej imprezie dla najbliższej rodziny podałam zapiekane w boczku i żółtym serze. Ja nie staram się sadzić, żeby podać dania wykwintne, "nowoczesne", staram się, żeby były smaczne. Zazwyczaj znam smaki moich gości i staram się podać to co lubią. Byłam kiedyś na imieninach gdzie były podane tylko owoce morza, których ja nie jadam praktycznie w ogóle, poza tylko niektórymi rybami. Nie zjadłam nic z tego co pamiętam :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kukuruzniczka
no nie wiem, moje wszystkie imprezy obstawiają szybkie, niezobowiazujące dania. no ale my nie spotykamy się nażreć :) mam 25 lat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dużo zależy od rodzaju imprezy ;) I rzecz nie w tym, żeby się nażreć, ale jak robię imprezę to staram się gości ugościć. Jak przychodzą wegetarianie to albo nie podaję w ogóle dań mięsnych albo podaję tylko 1-2, informując ich co i jak. Wiem też, że niektórzy goście lubią jeść na ostro, jak przychodzą robię dania ostre. Ale mam też takich, którzy ostrych rzeczą nie lubią a nawet nie mogą jeść. Jak przychodzą naraz i jedni i drudzy to podaję i takie i takie dania :) Staram się trochę wybadać gości :) i zapamiętać co, kto i jak ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostatnio jak robiłam imprezę dla 16 osób zrobiłam kilka sałatek ( w tym jedną rzymską-taką jaką podają w GreenWay) i zamówiłam pizze ( u mnie w Łodzi jest niesamowicie smaczna Pizzeria Fiero-zamówiłam u nich 8 placków). A na deser włoskie lody. Nie muszę chyba przekonywać Was, że wszystkim baardzo smakowało, a ja zaoszczędziłam trochę czasu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zrób kanapeczki z plakow tortilli, mozesz dac tam ser szybke salate pomidora ogorka z majonezem zawinac i pokroic na 4 częsci. Kazda przekluj wykalaczka zeby sie nie rozlatywaly. Ladnie wyglada i smakuje gosciom u mnie zawsze znika. Mysle ze to lepsze niz zimna plyta czy np sledzie ktorych ja nie umiem robic :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mikołajka77
Sushi byłoby fajnym rozwiązaniem!Moi znajomi bardzo je lubią dlatego tez w tym roku urodziny zorganizowałam w Sushi Saska Kępa!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Perwersja, gdyby i mnie zaproszono na takie przyjęcie z owocami morza, to też wyszłabym stamtąd głodna, bo to też nie moje klimaty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to zalezy od twoich zdolności kulinarnych i kasy przeznaczonej na imprezę. a tak na marginesie robienie imprezy na 20-30 osób to wybacz ale poroniony pomysł. to takie małe wesele ;):P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agnieszka

Skorzystaj z cateringu. Nie żartuję. Ostatnio miałam niezapowiedzianą sporą grupkę gości, nie miałam już dni ani czasu, żeby wszystko przygotować i na szybko skorzystałam z cateringu z moich okolic (pracowniasmakucatering.pl) Pracownik dostarczył mi zgodnie z umową wszystkie dania na czas. Koszt niewielki. Wszystko wszystkim smakowało i zachwalali. Wielka oszczędność czasu przede wszystkim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×