Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może studentka

Podanie na studia UCAS- pomocy!

Polecane posty

Gość może studentka

Właśnie wypełniam aplikacje na UCAS.Deadline już w sobotę:0 zbyt późno sie za to zabrałam, wiem...Referencje już mam, pozostał mi personal statement i uzupełnienie danych dotyczących edukacji.I tu mam największy problem.Nie mam pojęcia jak to wpisywać.Zacząć od szkoły średniej czy szkoły podstawowej (gimnazjum jeszcze nie było za moich czasów)? Skończyłam w Polsce też licencjat i zrobiłam magistra na innej uczelni. Czy jest tu ktoś kto to wypełniał?

Gość kozibonk.......
ja bym wpisla wyniki z matury . podstawwooki sie nie wpisuje, do tego oczywiscie wyniki ze studiow.

Gość zasada jest taka
ze wpisujesz najpierw szkole ktora skonczylas ostatnio, czyli studia, pozniej co tak jeszcze masz i na koncu matura - mozesz napisac ze matura to jest cos jakby ich GCSE :)

Gość zasada jest taka
zaczynasz od magistra, potem licencjat, pozniej matura, wiecej nie trzeba

Gość może studentka
ale z tego co czytałam to ludzie gimnazjum wpisywali bo co cos takiego jak ich GCSE.Ale juz zaczęłam od szkoły średniej. Rozumiem że licencjat i magisterkę mam wpisać oddzielnie jako batchelor i master degree?

Gość może studentka
polska matura tam sie wyświetla i nawet z podziałem na nowa i starą:)

Gość kozibonk.......
matura to jest A-level - tam jest przeciez wybor- Equivalent to A-level czy cos podobnego. Rozumiem że licencjat i magisterkę mam wpisać oddzielnie jako batchelor i master degree? TAK

Gość zasada jest taka
tak, wpisz odddzielnie i zacznij tak jak napisalam - od ostatnio skonczonej szkoly i uzyskanego tytulu.

Gość zasada jest taka
a to widzisz, mnie w college'u zle wpisali, w takim razie powinnam miec A-level a nie GCSE ;)

Gość może studentka
Jeszcze mam pytanie o wpisywanie ocen z Polski.Czy wpisać np.4 czy "good" 3 czy "sufficient"?

Gość batchelor? :D
nowe kwalifikacje wymyslasz.

Gość batchelor? :D
Wogole tam wszystko pisze, trzeba czytac. Ja na szczescie mam wyslana juz przed swietami.

Gość może studentka
a nie mogłabyś byc tak miła i mi powiedzieć? zdecydowałam się na studia wczoraj więc nie mam wiele czasu, do tego pracuję. Przecież tam jest do wyboru batchelor degree, nie rozumiem.. Więc jak wpisać te oceny? Denerwuje się bo moja manager podobno wysłała im referencje dziś a mi dalej się to nie odznaczyło...

Gość może studentka
chyba nie pójdę dziś spać:o

Gość może studentka
aaa już wiem o co chodzi z "batchelorem" przynajmniej poprawiło mi to humor:D

Gość może studentka
Pytałam tu czy dodawać podstawówkę.Zgodnie z radami nie zrobiłam tego.Doczytałam jednak że należy wpisać wszystkie szkoły do których uczęszczało się od 11 lat.Więc chyba ją dopiszę...

Gość kozibonk.......
5- A 4- B 3- C 2- D

A to jest 6 :) poza tym jezeli chodzi o stopnie to zalezy jakie studia skonczylas bo ostatnio czytalam jak oni licza... jezeli do 2004 roku szwykly uniwersytet to magister to jest dla nich jak bachelor, a doktor to magister jezeli politechnike to inzynier jest bachelor a magister wtedy master.. dopiero stopnie z dyplomow uniwersyteckich uzyskanych po 2004 roku sa tluaczone jako licencjat =bachelor, magister =master. dziwnie to jest rozpatrywane ale podobno tak jest. niech mnie ktos oswieci..

Gość może studentka
zadzwoniłam do nich i powiedziano mi żeby nie tłumaczyć ocen na angielskie tylko wpisac takie jakie mam na dyplomie. Tyle że jeśli na dyplomie licencjackim i magisterskim mam "bardzo dobry" to nie mogę wpisać "very good" ponieważ tam w rubryce grade jest miejsce tylko na 5 znaków.Wpisałam więc 5. Nie wiem czy to przejdzie.Jutro wysyłam.Trzymajcie kciuki:)

Gość może studentka
Mam jeszcze jeden problem.Miałam zrobic w pracy pewien kurs (NVQ3) i dziś na pierwszym spotkaniu assesor powiedział mi że nie mogę tego robić jeśli mam już rozpoznawalne w UK degree.Mam jej przynieść swoje polskie dyplomy i on ma to sprawdzić.Bardzo chciałam zrobić ten kurs i żałuję że się wydało że mam już studia.Czy myślicie że uzna go jako rozpoznawalny? Skończyłam administrację.

Przetlumacz to co masz. Po co masz płacić jeszcze raz. Zrób jakiś Top up do twoich kwalifikacji i będzie lepiej reaktywowane. Wogole to takie dziwne z dnia na dzien decydujesz się o studiach, masz szczęście ze jutro jest ostatni dzien, ludzie przygotowuja sie nawet dwa lata na to.Ja przetlumaczylam niektóre kwalifikacje plus mam dość pare już angielskich. No i dziś poszła, teraz tylko folio kończyć i czekać na interview. :)

Gość kozibonk.......
A+ - 6

styczen to wcale nie tak pozno.. ja sama zdecydowalam sie dopiero we wrzesniu i tak jak pisalam najpierw zalatwilam sobie przyjecie mnie a potem wypelnialam forularze do ucas. jezeli chodzi o samo studiowanie to wcale nieglupi pomysl bo jednak nie chodzi o sam tutul czy dyplom ale wlasnie nauke! a studia w uk maja ten plus, ze sa przede wszystkim praktyczne. polskie uczelnie upchane sa w wiekszosci niekomu nieprzydatna wiedza.

Gość może studentka
koci uśmiech rzeczywiście brzmi to jak szalony pomysł ale myślałam już o studiach kilka miesięcy temu.Potem byłam bardzo zajęta w pracy, awansowalam i robiłam różne kursy więc pomysł podjęcia studiów przeszedł na dalszy plan.We wtorek zadzwoniła do mnie koleżanka z którą wówczas rozmawiałam o tym i powiedziała kiedy jest deadline i że sama się zdecydowała.I ja po nieprzespanej nocy również:) Pracuję bardzo blisko zawodu na który idę więc nie jest to dla mnie zupełnie obce. W Polsce skończyłam administrację.Tu wybrałam zupełnie coś innego.Praca w papierach to nie dla mnie.

Gość może studentka
poza tym jak mogę przetłumaczyć tu polska administrację? to zupełnie inne prawo.Podejrzewam że żadnego Top up też nie da się zrobić (chociaż się nie dowiadywałam).W tym momencie bliżej mi do zawodu jaki wybrałam. dzieki wszystkim za rady.

No ta polska anglistyka to żart :D jest na poziomie takiego malego level 2... Szmieszą mnie zawsze teksty znajomych w polsce mowiacy ze na pewna znaja jesyk lepiej od mnie bo sa na/po anglistyce, co z tego ze od 5 lat studiuje w jezyku angielskim :D