Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siaskaaaaaaaaaa

Czy po odstawieniu tabletek anty

Polecane posty

Gość siaskaaaaaaaaaa

cykle pozostana bez zmian, czy moge normalnie liczyc dni plodne i nieplodne, temperature? czy wszystko co robia kobiety w normalnych cyklach, bez hormonow w moim przypadku nieobowiazuje?

Gość poczekaj na pierwsza
miesiaczke, zanim wrocisz do naturalnych metod antykoncepcji. Owulacja moze pojawic sie jak zwykle, w polowie cyklu, ale bardzo czesto trzeba co najmniej miesiaca (do trzech), by z cyklu wymuszonego przez hormony wrocic do naturalnego. Dlatego najlepiej odczekac do pierwszej miesiaczki, a w tym czasie zabezpieczac sie w inny sposob, chocby prezerwatywa.

Gość siaskaaaaaaaaaa
jezeli wpadniemy to nic:) ale warto mierzyc temperature i zrobic testy owu?

ja nie mam takiej cierpliwosci ;) ale jesli chcesz, to przeciez mozesz. Jednak nie zdziw sie, jesli owulacja nie nastapi w "pierwszym terminie":) mozesz do 3 miesiecy poczekac i to jest normalne. Choc ja, po odstawieniu, wrocilam do naturalnego cyklu od razu. Przynajmniej data wystapienia miesiaczki na to wskazywala...

Gość siaskaaaaaaaaaa
czyli teraz na poczatku przez kilka miesiecy wogole moge nie miec owulacji???

dla pewnosci mozesz pojsc do ginekologa i poprosic o usg dopochwowe. Na monitorze lekarz pokaze Ci Twoje jajniki. I sprawdzicie "naocznie", czy pecherzyki wrocily do pracy :) (moj mi pokazywal, ktory zaraz peknie i uwolni jajeczko, fajny widok) przy okazji skontrolujesz swoje zdrowie :)

tak, moze sie tak zdarzyc, ze owulacja od razu nie wroci. A dlugo bralas pigulki?

Gość siaskaaaaaaaaaa
braam 4 lata bez przerwy.

hm, niby nie jest to jakis strasznie dlugi czas.... Ale nawet jesli od razu owulacja nie wroci, nie masz sie czym przejmowac, bo to normalne. Maksymalnie po 3 miesiacach wszystko wroci do naturalnego cyklu. Nie jestem pewna, ale chyba sporo zalezy od tego, czy zaczelas brac piguly od pierwszego dnia cyklu, czy pozniej pigulami skracalas cykle (przez brak przerwy miedzy opakowaniami) itp. W takim wypadku cykl wymuszony przez piguly rozni sie od naturalnego, dlatego moze sie zdarzyc, ze po odstawieniu organizm wroci do naturalnego z parodniowym, tygodniowym, czy ciut dluzszym opoznieniem :) ale namotalam:)da sie moj wywod zrozumiec? ;)

Gość siaskaaaaaaaaaa
pewnie, super, dziekuje bardzo:) we wtorek mam lekarza czyli mam nadzieje ze jeszcze mi cos powie:) musze jeszcze poszukac co oznaczaja temperatury:)

o i bardzo dobrze:) nie ma jak konsultacja z fachowcem :) on najlepiej zna Twoj organizm i bedzie wiedzial jakiej reakcji sie spodziewac

Gość siaskaaaaaaaaaa
a czy powinnam razu brac kwas foliowy na wypadek wpadki? dodam ze za jakis czas i tak bedziemy sie starac o dziecko. Czy to jest konieczne?

lepiej nie wpadac, zanim nie dostaniesz pierwszego okresu, bo pozniej lekarzowi trudniej bedzie ustalic czas porodu... Poza tym moga sie zdarzyc ciaze mnogie (zaburzenia owulacji moga tez pojsc w te strone, ze jajeczek moze byc kilka).

Gość siaskaaaaaaaaaa
ehhh tej ciazy mnogiej to sie najbardziej boje;d chociaz moj mowi ze byloby fajnie:)

nasze matki i babki kwasu nie braly i urodzilysmy sie zdrowe;) nic sie nie stanie, gdy przegapisz poczatek ciazy bez kwasu, o ile sama zdrowo sie odzywiasz, wysypiasz.

Gość siaskaaaaaaaaaa
niestety nie odzywiam sie zdrowo:( jadam prawie ciagle w fast foodach:( zero owocow i warzyw:( Ale to moje postanowienie noworoczne:)