Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agnieszka ..

Jak przekonać starszą osobę do jedzenia?

Polecane posty

Gość Agnieszka ..

Moja babcia ma 88 lat i od jakiegoś czasu prawie nic nie je, zapadły jej się oczy, skóra, po prostu bardzo schudła. Nie jest to objaw żadnej choroby - przez wszystkie lata żyje w dobrym zdrowiu i nie choruje na żadne przewlekłe choroby. Odmawia jedzenia owoców, warzyw, jogurtów, bardzo mało pije. Czy tak się po prostu objawia starość i nic nie można na to zaradzić? Boję się, że jeśli tak dalej pójdzie, ona umrze z niedożywienia. Co zrobić, żeby nakłonić ją do jedzenia?

Gość to i ja poprosze
kup jej geriatriks takie witaminy dla starszych osob to poprawi jej apetyt

Gość a nie jest chora?
nie boli jej gardlo albo dziasla? albo ma za luzna proteze i ciezko sie jej je? Odkrajasz jej skroki od chleba? moze warto zmiksowac zupe aby lepiej sie jej ja jadlo? No i nie pytaj babci czy jest glodna po prostu mow "babciu napij sie, zjedz to" jak odmowi powiedz jeszcze raz "zjedz to babciu, musis zjesc, specjalnie dla Ciebie ugotowalam" Moze ona sie zpaomina, ma lekka miazdzyce albo cos i zapomina ze ejst glodna , ze chce jej sie pic.

Nutridrink też jest bardzo dobry,tyle że dość drogi. Ja nakłaniałam moją babcię do jedzenia rożnie,prośbą, "groźbą", nawet przekupstwami:) Pytałam, na co ma dziś ochotę, co by zjadła? Pokazywałam zdjęcia posiłków, owoców, czasem pod ich wpływem nabierała ochoty. Namawiałam do zwierzeń, pytałam co dawniej lubiła najbardziej robić do jedzenia, jakie potrawy jej wychodziły? Karmiłam,bo potem to już sama nie jadła. Nie krzycz, nie zmuszaj. Moja babcia umarła 4 miesiące temu... ciesz się swoją babcią, póki możesz.

Gość to i ja poprosze
starsze osoby juz tak maja..brak apetytu:-0 trzeba go czyms wywolac..np spacer, dluzsza kapiel albo witaminki

czesc,tez znam ten problrm moja babcia ma problemy z gardlem i zoladkiem,bywaja takie dni ze nic nie je nawet malo pije,bardzo mi jej zal wtedy bo widze zeby cos zjadla ale sobie odmawia ze strachu przed bolem zoladlka...nie wiem jak ze zdrowiem Twojwj babci,ale mozesz pojsc z nia do lekarza tak na ogolne badania moze przyczyna jest jakas konkretna..duzo zdrowia dla Twojej babci!

Gość Sami swoi thc
nastrasz ją ze zabierzesz ją na wycieczke do Holandii a tam jest eutanazja :D chamskie i smieszne ale na moja babcie podziałało :D jak przeczytała co to ta Holandia to od razu zaczęła jeść i obiad i sniadanie i kazdy lek :) to chyba wrzuta z JOB-a

Gość Agnieszka ..
Dziękuję wszystkim za rady. Tabletki na poprawę apetytu nie wchodzą niestety w rachubę. Moja babcia ma chorobę Alzheimera, jednym z następst jest niechęć do wszelkiego rodzaju lekarstw, od lat bierze tylko 3 rodzje leków i wprowadzenie jakichkolwiek innych uznałaby za próbę otrucia :( Z protezą, gardłem, również wszysto w porządku. Twierdzi, że nic jej nie smakuje, jest bardzo uparta, chyba rzeczywiście trzeba się pogodzić z taką koleją rzeczy. Wczoraj zauwazyłam, że chętnie wypiła herbatę z miodem i z cytryną, ale przecież herbata odwadnia, więc nie chcę żeby piła jej zbyt wiele... Lubi też słodycze, no ale tym jej przecież nie będę żywić... To moja jedyna babcia, od dziecka mieszka ze mną, bardzo się do niej przywiązałam, dlatego chciałabym, żeby żyła jak najdłużej. Dlatego tak się martwię. Patitka, z tymi zdjęciami to bardzo dobry pomysł :)

Gość KDFJ,SH
Jeśli nic jej nie smakuje to może mieć grzybicę przewodu pokarmowego. Poważnie. Piszesz że przyjmuje już bardzo długo leki i już jest w takim wieku że to nic dziwnego.

ugotuj jej kaszke manne, na poczatek i daj ja do wypicia, jedzenie rok jak dla dziecka najlepiej polplynne papki, nie moga byc za tluste bo dostanie rozwolnienia, osoba starsza lezaca nie muis dobrzez zjesc;OKOLO 1300-1600kcal strczy

Herbata nie odwadnia moja droga. A jezeli babcia ma alzheimera to wlasnie tym bardziej zapomina ze ejst glodna, moze w glebi duszy myslec ze chcesz ja otruc...mozesz zrobic tak, ze gdy zanosisz jej obiad t przede wsyztskim nic nie powinno byc twarde, wsyztsko latwe do pogryzienia i polkniecia, i powinnas miec swoj widelec i np. raz jesz Ty raz babcia...niech widzi, ze to jedzenie ktore jej dajesz jest dobre i zdrowe. No i potrzeba cierpliwosci jak przy dziecku. Mysle ze ona powili bedzie zapominala jak sie je dlatego dawaj jej np. budyn, kaszke manne, zupki zmiksowane itp. bedzie jej latwiej to jesc

Gość onaJakasTam21l
Ja z kolei mówiłam zawsze babci jak u niej bylam, że jak nie będzie jadła to nie bedzie miała siły pobawić się z wnukami (mamy sporą rodzinę a babcia szaleje za wnukami i prawnukami) Czesto wlasnie takie gadanie na nia dziala, wtedy ogarniaja ja wyrzuty sumienia i placzac je... serce mi sie sciska gdy placze ale czasami nie ma wyjscia, inne sposoby czesto zawodza.

Gość Wroclovianka
a może idź z tym problemem do swojego lekarza... jest pewien syrop (chyba na receptę), który poprawia apetyt. Mój kolega go pije, żeby w końcu przytyć.

Gość nie chcę się przebierać
ma 88 lat i nie je, mało pije, ech a na końcu pisze, że ma alzhaimera, a może po prostu demencję starczą ? Ciesz sie , że jeszcze ją masz, ale nie na długo. Piękny wiek, ale nie wiele się z tego korzysta. Przeszłam podobną historię rok temu.

Gość Agnieszka ..
raz z mamą i ojcem wlewaliśmy jej zupę jarzynowa przez lejek do gardła, ale codziennie się tak męczyć to ponad moje siły :(

To wyżej, to podszyw :( Moi rodzice nie żyją, ona mnie wychowała, czy to takie dziwne, że chciałabym, żeby żyła jak najdłużej.. :( Do lekarza chodzę z nią regularnie, co dwa miesiące...

Chciałabym studiować, ale nie mogę zostawić mojej babci. Ona jest fizycznie sprawna, dlatego bałabym się, że wyjdzie z domu i już nie wróci, ona potrzebuje całodobowej opieki. Nigdy jej nie oddam, jak tu ktoś zasugerował... :(

starszymi ludźmi powinni zajmować się geriatrzy, a nie konowały od pierwszego kontaktu, chyba, że dadzą skierowanie do takiego specjalisty.

Gość malenka milosc
agnieszka rozumiem Cię. tez mam babcie która ma alzheimera, ma 78 lat. rzuciłam prace zeby móc sie nią zajmowac, tez potrzebuje opieki, kiedys wyszła z domu w zime w swetrze i klapkach i na całe szczescie patrol policji sie nią zainteresowal. przeszła na tym mrozie ok 5 km, sama nie wiem jak to zrobiła... ;/ oczywiscie nie wiedziała gdzie mieszka, pamietała tylko imiona rodziców i po tym doszli gdzie mieszka... ja pamietałam co babcia mi robiła do jedzenia jak byłam mała jak do niej przychodziłam i to jej robiłąm i jadła z apetytem. ostatnio zasmakował jej pasztet z pomidorami :)

malenka milosc, dziękuję. Dokładnie tego się boję, tego co opisałaś... Kiedy jestem gdzieś z babcią, np. w kościele, ona nie ma pojęcia gdzie jest, gubi się... dzieciństwo i młodość pamięta doskonale i mogłaby opowiadać o niej godzinami, ale tego co wydarzyło się wczoraj, tydzień czy miesiąc temu już nie kojarzy... ale cieszę się, że mnie jeszcze rozpoznaje, że nie jest agresywna... U mojej babci początki choroby zaczęły się stosunkowo niedawno, dwa, trzy lata temu; kiedy była w wieku Twojej babci, ja miałam ledwo 10 lat i wtedy jeszcze doskonale sobie radziła ze wszystkim. Upiekłam jej drożdżówkę z jagodami, bardzo ją lubi :) Obiadu dziś nie zjadła, ale udało mi się ja nakłonić na zjedzenie jogurtu, dodałam łyżeczkę dżemu i dosypałam pestek słonecznika (ma dużo kalorii) i starte jabłko. Powoli, ale zjadła. Zastanawiam się, czy nie zacząć jej kupować kaszek i obiadków takich dla malutkich dzieci.

Gość gość
Jeszcze długa droga przed wami którzy opiekują się osobą chorą na Alzhaimera życzę dużo cierpliwości , dużo wytrzmałości , jak przy niemowlęciu .Ale to zaowocuje na dalsze wasze życie. Ja opiekuję się mamą ma 83 lata .I prawie już nic nie mówi , nie je , tylko na kroplówkach .Jest bardzo ciężko bo pracuję , tylko znajoma wpada czas od czasu i zaglada do mamy ...

Gość gość
jezeli babcia ma 88 lat i nie ma cukrzycy , to jej nie zaluj tych slodyczy

Gość gość
Niestety starsze osoby potrzebuja opieki 24h jak male dzieci

Gość gość
Witam,czy ktoś może z Was stosował Apetizer Senior http://www.apetizersenior.pl/produkty/4-apetizer-senior-herbata-ziolowa.html ? I może powiedzieć po jakim czasie pojawiają się efekty? Moja mama ostatnio bardzo schudła i zaczynam się o Nią martwić.. Na pewno nie będzie chciała brać żadnych lekarstw na apetyt.. A jak zrobię herbatkę,to nawet nie zauważy,a mam nadzieję, że pomoże..

Ja bym tam nikomu nie dawała żadnych witaminek czy suplementów diety, nie mam do takich rzeczy zaufania. Może babcia nie je, bo sprawia jej trudność posługiwania się łyżką czy widelcem i wstydzi się powiedzieć? Proponuje zakup specjalnych sztućców dla osób starszych albo takiego mechanizmu http://sklep.centrumopiekiseniora.pl/pl/p/Wspomagajacy-uchwyt-do-sztuccow-/571