Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ladygaga1234

Pominięcie tabletki w 1 tygodniu. Ryzyko zajścia w ciążę.

Polecane posty

Witam, mam takie pytanie. W pierwszym tygodniu przyjmowania tabletek (yasminelle) doszło do takiej sytuacji: Pierwszego dnia wzięłam tabletkę o zwykłej porze (20:00), drugiego zapomniałam zażyć tabletki, tego wieczoru - ok godz 23 kochałam się ze swoim chłopakiem ( dodam, że nie doszedł we mnie). Pominięta tabletkę zażyłam dopiero trzeciego dnia (dzisiaj) razem z trzecia tabletką - przyjęłam dwie jednocześnie. Od pominięcia tabletki minęło 23 h. Czytałam ulotkę i nie wiem jak to zinterpretować - w tygodniu POPRZEDZAJĄCYM pominięcie tabletki nie doszło do stosunku, natomiast doszło do niego w dniu pominięcia tabletki - później. Czy ktoś się orientuje czy są duże szanse, że jestem w ciąży? I czy przyjmowanie dalej tabletek nie zaszkodzi ewentualnie dziecku??????? Czekam na odpowiedź Dodam, że tabletki przyjmuję regularnie już ok. 1,5 roku.

Gość tyle wiemmm
chodzi o to, czy kochałaś się tydzień wcześniej też. I czy teraz się kochałaś, jak zapomniałaś tabletki. Co robiłaś tydzień wcześniej nie wiem, nie pisałaś. Co robiłaś ostatnio wiem, kochałaś się. Moim zdaniem powinnaś iść do lekarza i z nim o tym pogadać, a jak nie chcesz ciąży, i nie minęły 72h, to powinnaś pójść po tabletke 72h po. Nawet do szpitala możesz po nią iść. Ja byłam w niedzielę popołudniu i spokojnie mnie przyjęli. Tabletki nie powinny zaszkodzić dziecku, z tego co kiedyś wyczytałam, to nawet pomagają- nie pytaj jak nie znam się na tym.

Gość tyle wiemmm
i co ulotka o tym mówi? Jeśli nie było stosunków wcześniej? tylko w tygodniu zapomnianej tabletki?

no właśnie nic nie mówi ulotka na ten temat... Jest tylko mowa o tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki.

Gość tyle wiemmm
dobra, znalazłam tą ulotkę. Moim zdaniem masz całkiem spore szanse na zostanie mamą. Jest napisane wyraźnie, że najgorzej jest zapomnieć tabletki z pierwszego i ostatniego tygodnia, dwa to to, że jak się zapomni w pierwszym tygodniu tabletki, to trzeba się zabezpieczać np. prezerwatrywą, a Ty się nie zabezpieczyłaś, tylko facet doszedł w Tobie. Polecam wizytę u lekarza, albo liczyć, że nic się nie stanie.

Gość tyle wiemmm
masz jeszcze tabletkę 72h po.

Gość tyle wiemmm
AAAAaaaa, to przepraszam, źle przeczytałam, myślałam, że doszedł. Tak to się nie masz co przejmować. Przepraszam, że Ci namieszałam. Myślę, że ryzyko ciąży wynosi u Ciebie w takim razie 0%. Tylko pamiętaj o zabezpieczaniu się teraz przez najbliższy tydzień w inny sposób jeszcze.

Gość tyle wiemmm
myślę, że nie. Do zapłodnienia musi być spora ilość plemników, a nie dwa na krzyż. Większość ginie podczas drogi do jajeczka, później potrzeba odpowiedniej ilości plemników żeby przebić ściankę jajeczka itp itd. Oczywiście zakładając, że jajeczko było. Nie panikowałabym na Twoim miejscu:)

Gość gość
Witam. Biorę drugie opakowanie tabletek antykoncepcyjnych OC-35. 6 i 7 dnia podczas drugiego opakowania (czyli w pierwszym tygodniu) pominęłam tabletki. Tabletki zawsze przyjmuję o 19.30. Współżyłam z chłopakiem 6 dnia rano, oraz 5 w nocy, w obu przypadkach chłopak doszedł we mnie. Czy mogło dojść do zapłodnienia podczas tych dwóch stosunków? tzn wiem, ze jakieśtam ryzyko jest, ale czy ryzyko jest duże??

Gość gość
Musisz rozwiazac równanie - liczba pominiętych pigulek razy ilosc stosunków podzielone przez iloraz Twoje inteligencji .... kurde! Oczywiscie, ze jest ryzyko ciąży! ale nikt tu nie jest wróżką, ani nie siedzi w Twojej macicy i nie moze sprawdzić, czy jajniki wróciły do pracy i uwolniły jajeczko oraz czy plemniki je zdążyły odnalezc! albo korzystasz z antykoncepcji po, albo za dwa tygodnie korzystasz z testu ciążowego, albo idziesz do ginekologa, by Ci to wszystko wyjaśnił!

Gość gość
dzięki ;]

Gość gość
Witam, Wczoraj kochałam się z partnerem, który doszedł we mnie i tego samego dnia czyt. o 22 zapomniałam tabletki. Przyjęłam ją dzisiaj ok godz 16. Jak duże jest ryzyko zajścia w ciążę? Dodam że jest to 10 dzień cyklu, a pierwszy przyjmowania tabletek. Łącznie przyjęłam 4 tabletki i 5 dzisiaj. 6 wezmę dziś wieczorem.

Gość pami78
Najlepiej będzie jak pójdziesz do lekarza, jeśli stwierdzi, że jest ryzyko to poproś go o pigułkę po.

Gość zestresowana91
Witam :) Jestem w małej rozterce, gdyż pominęłam we wtorek ostatnią tabletkę z pierwszego tygodnia. Wzięłam ją w środę rano, dokładnie po 12h i 15 minutach. Ostatni stosunek miał miejsce w niedzielę późno w nocy. Przyjmuje Naraye, tabletki dwuskładnikowe i biorę je od ponad 2 lat. Na ulotce nie dostałam jednoznacznej odpowiedzi, gdyż niby minęło ponad 12h, ale w sumie świadczą o tym minuty oraz w ten magiczny TYDZIEN POPRZEDZAJACY doszło do stosunku. Nie wiem czy mam się martwić czy olać sprawę. A najbliższa wolna wizyta u mojego lekarza jest za ponad tydzień..