Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anetaLis

Ile czekałyście na pieniądze za urlop wychowawczy

Polecane posty

Gość anetaLis

Od pażdziernika jestem na urlopie wychowawczym, wczesniej dostawalm macierzyńskie co miesiąc, od 4 miesiecy jeszcze nic nie dostałam i czekam.... jak oni mnie wkurzają!!!! ileż można zcekać,pzrecież pieniadze są potrzebne na dziecko, to nie jest normalne.

Gość anetaLIs
podnosze

Gość znawca owiec
a skąd dostawałaś kasę na macierzyńskim?? i z jakiej racji masz zamiar dostawać kasę na wychowawczym skoro wychowawczy nie jest płatny??

Gość znawca owiec
ale skad ta kasa ma ci iść??

na wychowawczym musisz złożyc chyba w mops i to przedstawic dokumenty o zarobkch itp

dziewczyno na wychowawczym siedzisz za darmochę. ocknij się. Chyba że zarabiasz malutko to marne 300 zł moze ci wypłacą.

Gość dfrtgy6u7jiop0;[']
Wychowawczy nie jest wypłacany jak macierzyński. Dostajesz tylko wtedy jeśli dochody Waszej rodziny nie przekraczają jakieś tam kwoty

Byłam pół roku na wychowawczym i nic nie dostwałam....ale zarabiam 2,5 tys nromalnie jak pracuję więc mi się nie należało.

Gość anetaLIS
tak mi przyznano z ZUS -u u nas nie przekroczyły więc mam dostawać ale jakoś nie ma kasy, moja znajoma po 3 miesiacach dostala wypalcone a u mnie 4 miesiace minely wiec cisza...

zlozylas wniosek do MOPRU? Bo tylko z tamtad mozesz miec dodatek jak jestes na wychowawczym ale tez maja jakies wymagania co do dochodow na jednego czlonka rodziny, musisz isc tam zlozyc potrzebny wniosek i dokumenty a uprzedzam ze nie jest tego malo i czekac na odpowiedz

zus od lat tym się nie zajmuje. Jedyne co z zusu potrzebowałaś to zaświadczenie o tym, że Twój pracodawca opłaca za Ciebie składki. Wniosek o wychowawczy składasz w Urzędzie Miasta, lub MOPR w mopr w zależności który urząd zajmuje się tym w Twoim mieście.

Gość co wy to opowiadacie
jakie bzdury!!!!! Oczywiście ze ZUS wyplaca kase za wychowawcze jest to 400zł, jezeli twoj pracodawca placi za ciebie skladki i twoj dochod nie przekracza normy to jak najbardziej dostajesz, tylko to jest to ze trzeba czekac oni maja czas!!!

ZUS, to płacił 13 lat temu jak rodziłam pierwsze dziecko i nikt specjalnie nie pytał wtedy o dochody wystarczyło ze nie ustał stosunek pracy i się należało. Od prawie 10lat zajmują się tym urzędy miasta lub mops-y. Pobierałam wychowawczy i w jednym i w drugim przypadku, to wiem:o

Gość Pozdrawiam21646321
Urlop wychowawczy - co z zasiłkiem wychowawczym? Urlop wychowawczy nie jest płatny – nie ma obecnie czegoś takiego jak zasiłek wychowawczy. Ale gdy w rodzinie miesięczny dochód na osobę nie przekracza 504 zł (w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy), można ubiegać się o tzw. dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie urlopu wychowawczego. Dodatek wynosi 400 zł i jest wypłacany przez 2 lata, gdy dziecko jest jedno, a przez 3 lata, gdy są to bliźniaki lub wieloraczki. Nawet gdy na urlopie są jednocześnie oboje rodzice, przysługuje jeden dodatek w wysokości 400 zł.