Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xkamyczekx

czy moje dziecko jest grube??

Polecane posty

Gość xkamyczekx

witam...zastanawiamy sie z mezem czy nasz syn nie jest za "duzy" wazy 7,2kg ma niecale 4miesiace i 66cm (waga urodzeniowa 3410g i 55cm) przez 3 miesiace karmilam wylacznie piersia ale ze wzgledow zdrowotnych musialam przerwac.wiec moje dziecko jest karmione sztucznie.wydaje mi sie ze podczas mojego pobytu w szpitalu tesciowa rozepchala mu zoladek....maly je co 2 godziny po 150ml w miedzyczasie jabluszko herbatke wode niegaz. teraz wprowadzam zupki ale wcale nie je mniej mleka...wrecz odwrotnie.....prosze o opinie...

Gość bogata w doświadczenia
Powinien natychmiast przejść na dietę 500kal!!!

Gość xkamyczekx
czyli??

wszystko jest jak najbardziej ok. obejrzyj sobie siatke centylowa, zapytaj lekarza, poczytaj troche i bedziesz spokojniejsza.

mój wazony dzisiaj waga 7300g, za tydzien bedzie mial 4 miesiace....lekarka nie mówiła ze jest gruby....ubranka na wzrost 68 juz nie wszystkie wchodza hmmm tylko mój mniej je - co 3 godziny 150ml mleka modyfikowanego, herbatka, na razie nic poza tym nie dostaje dopiero za tydzien nie wydaje mi sie ze jest gruby, sprawdz na stace centylowej masz w ksiazeczce

Gość xkamyczekx
tzn rozwojowo jest ok.... chetnie sie podnosi do pozycji siedzacej lezy na brzuszku unosi pewnie glowe i klatke piersiowa ale spotkalam sie z opinia ze jest za gruby....

Gość zebra w groszki
Odpowiedz na pytanie : TAK, jest za gruby !O wiele za gruby !!! Twoj syn ma wyzsza wage niz ta jaka powienien miec w wieku 6-ciu miesiecy :O... Mozna wiedziec po jakigo grzyba niespelna 4 -miesiecznemu dziecku dajesz jabluszko i zupki ?!?!?

juz sprawdzam na siatce na 4 miesiace i waga okolo 7kg dla chlopca...to 50 centyl a wiec idealnie w jak najlepszym porzadku, a wzrost masz na 75 centylu wiec wcale gruby nie jest :)

Gość xkamyczekx
kiedy bylam u lekarza gdy mial ok 3 miesiecy powiedziala doktorka zebym powoli urozmaicala diete....a lekarza mamy dobrego chodzimy prywatnie.....

zebra w groszkico ty gadasz na 6 miesiecy z ta waga jak na chlopca to bylby wlasnie ledwo na 10 centylu....... autorko jak najbardziej jest ok

droga zebro - ja zaczelam 4 miesieczniakowi dwac warzywka bo tak zalecil lekarz. maly ma niedokrwistosc i chcemy z niej wyjsc, zanim pojda mu ząbki -zeby wtedy nie podawac zelaza bo zeby sie szybko wtedy psuja i czarnieją. droga autorko -zajrzyj na tym forum na temat "termin na WRZESIEŃ 2010" i poczytaj, jakie mamy tam grubaski -a tez nie są wcale za grube! :) z Twoim jest wszystko ok, naprawde!!!

Gość xkamyczekx
dziękuję..

autorko nie sluchaj niektorych kretynskich uwag,dziecko przybiera tak jak powinno. zebra w groszki -TY SOBIE GŁODUJ DZIECKO JAK DLA CIEBIE DZIECKO DOBRZE ODZYWIANE JEST ZA GRUBE,AZ WSPOLCZUJE TWOJEMU DZIECKU JAKA TA ON MA MATKE... autorko moj mial start większy bo 4200 i 57cm urodzil sie na 90-97 centylu i tak mi rosnie,dziecko do 4-6 nie pamietam dokladnie powinien podwoic wage urodzeniowa a na rok potroic,chociaz nie u kazdego dziecka to sie sprawdza ;) Jeśli pediatra nic nie mowi to znaczy ze jest dobrze :) nam nikt nigdy nie powiedzial,ze mamy grube dziecko,e no jedna osoba ,która dzieck ozalowala kupic mleka i odstawila w 7 meisiacu od modyfikowanego i dziecko majac 13 miesiecy mialo 7,6 kg ;) Moj syn ma obecnie 13,300 i 14 miesięcy i nikt nie wierzy ze tyle wazy,waga czasami nie oddaje tego co sie widzie :P

Gość zebra w groszki
magdalenka567 --> nie slyszalas o zasadzie ze dzecko w wieku 6-ciu miesiecy powinno podwoic wage urodzeniowa ? Szkoda ;) .... :D No ale widze ze wszystkie tu wyznajecie zasade "im dorodniejsze dziecko tym wiekszy powod do dumy" :O.... Za pare lat bedziecie sobie w brode pluc :P ...

wlasnie a to dobre ja tez jestem z terminu wrzesien 2010 :) :) dokladnie jak wyzej przeczytaj ten topik - sa dwa - tam wszystkie dzieci maja tyle co twoje :) a sa jeszcze cieższe tez :) naprawde na siatce centylowej masz wszystko w porzadku a z rozszerzaniem diety moj ma za tydzien 4 miesiace i pytala lekarka dlaczego juz mu jablka nie daje wlasnie ze wzgledu na żelazo to ważne, i teraz zaczynam

Gość trty
Niecałe 4 mies i prawie 8 kgg??o luduuu, ja w I kl.szk.podts wazyłam niespełna 17 kg, pisze całkiem powaznie

zebra w groszki, zajrzyj sobie na siatke centylowa i zobacz :P a ja nie uwazam że co grube to dobre bo sama uwazam że lepiej ważyc mniej niz za duzo....50 centyl to norma takie dziecko nie jest grube

zebra w groszki "drobniejsze" ? hmm to chyba powód do niepokoju dziecko ma dobra wage na 50-75 centylach,czasami i 90 jest wporządku jak w przypadku mojego,bo nie widze miejsca np.na jego ciele gdzie by mógł być chudszy

Gość xkamyczekx
jablusko jest istotne....ja mojemu gotuje zupke z marchwi pietruszki i ziemniaka i niczym nie doprawiam oprocz tego powoli wprowadzam kaszke....jesli dziecku nic nie ma tzn nie boli brzuch to lekarka mowila zeby dawac....

Gość zebra w groszki
Młoda Mamaa --> potroic w wieku roku... oj, matki z Was jak z koziego ogona traba :O :D :D :D 🖐️

Gość zebra w groszki
Tak na chybil-trafil cytat z pierwszego linku : ".... W piątym miesiącu - większość dzieci podwaja wagę urodzeniową, a w swoje pierwsze urodziny- potrajają..." Dla mnie 4-miesieczne dziecko ktore wazy ponad 7 kilo jest GRUBE Saleminka - dziecka sie nie "gloduje" tylko co najwyzej "glodzi"... :D

Gość kukukryku
kamyczek , Ty sie nie daj zwariowac, poogladaj dziecko, ma faldziska, oczka slabo widoczne- nie sadze!!!!! Musisz porownywac wage ze wzrostem, nie z wiekiem!!!!!!!! :) Moja corka byla karmiona piersia( bey yadnego dodatkowego dozywiania) cale 6 miesiecy, na kontroli uslyszalam , ze jest za gruba , bo ponad 90 centyl, przyjzalam sie ani sladu faldek , wrecz szczuply dzieciak, a lekarz mi , ze mniej karmic , Ha,ha!!!! Tylko nie zauwazyl , ze mala byla duzo dluzsza, niz w tym wieku siatka centylowa przewiduje!!!!! I taka duza jest do dzis 13 lat i 185 cm, a gruba nigdy nie byla!!!!!!!!!!!

Gość zebra w groszki
Tygrysek 24 --> Twoje dziecko urodzilo sie duze... i jest szansa ze dprzez te brakujace 2 miesiace nie peybedzie mu wieczj niz 500-1000g... ale dzicko autorki bylo o 600g lezjsze.... wiec w wieku 6 miesiecy teoretycznie powinno wazyc 1200g mniej nie Twoje.... no ale dyskutowac nie bede, autorka prosila o opinie ije wyrazilam ;) ...... A tak na marginesie 4 miesieczne dziecko ktore je co 2 godziny to tez nie jest normalne. A autorka pisze ze maly dostaje jszcze W MIEDZYCZASIE jabluszko :O.... janie wiem gdzie ona w ten "miedzyczas" znajduje.... :D

Gość kukukryku
Dodaje , ze cora urodzila sie z absolutnie przecietna waga i wzrostem, potem zaczela gnac!!!!

Gość nie jestgu,j w gornych siatkac
centylowych ale po cholere go karmisz co 2 godziny?? nawet noworodki sie karmi co 3 h i stopniowo wydluza przerwy miedzy karmieniami do 4h!

Gość kukukryku
i to jest racja: jak jest marudny , sprobuj go czyms zajac, za duzo rodzicow , przy kazdej okazji wklada cos do malej buzi, byle spokoj byl!!!

a zebra musi byc madrzejsza od wszystkixh matek moja corcia wazyla 3700g 54cm po urodzeniu. w wieku 4 miesiecy prawie 7 kg a byla na piersi. teraz ma 6 miesiecy i wazy 8900 i lekarze wcale nie mowia ze ma nadwage