Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poprosze o pomoc

Kto bral lub byl na cywilnym z weselem?

Polecane posty

Gość poprosze o pomoc

mam duzo pytan:)

Gość Nekonell
byłam wódkę, wino piłam:)

Gość poprosze o pomoc
interesuje mnie to czy bylo wesele z pompa jak rodzina reagowala ze zaprasza sie tylko na cywilny ale z weselem zwyczaje - mieszkamy razem wiec nie chce jchac do rodzinnego domu zeby mnie odbieral pan mlody itp grajki nie graja pod domem

Gość Nekonell
przygotowania do ślubu w jednym mieszkaniu (mieszkaliśmy razem) nikt po nikogo nie jeździł do rodzinnego domu (byłoby to i tak niemożliwe, bo mój rodzinny dom jest oddalony o 500km:) żadnych grajków nie było (mieszkam w mieście, tu nie ma takich zwyczajów) rodzina wie, że nie może na mnie wpływać więc musieli przyjąć taki scenariusz ślubu, rodzice są praktykującymi katolikami więc trochę było im nie po nosie ale cóż, mój ślub ja decyduję czy było wesele? cóż, raczej przyjęcie w restauracji na 40 osób, zaplanowane do godziny 22:00 potem wszyscy się rozjechali a my 2 dni później jechaliśmy na Bali w podróż poślubną, zawsze chciałąm mieć taki ślub, nigdy nie marzy łam o bałej sukni i tych wszystkich zbędnych ceremoniałach

Gość poprosze o pomoc
ja mysle o bialej sukni i nie chcialabym z niej rezygnowac. a skad bierze sie skrocony akt urodzenia potrzebny chyba do cywilnego?

Gość persfazzzja
biała ale nie taka jak do kościoła chyba????

Gość aha i achhhh
ja bylam na takim ślubie

Gość józia_fruzia
suknia ślubna do urzędu??? byłam na wielu cywilnych slubach ale czegoś takiego nie widziałam:(

Gość aha i achhhh
właściwie byłam na 2 takich 1. panna młoda w bialej sukni i normalne weselicho. pan młody obierał ją, a własciwie "wykupywał" zgodnie ze sląskim zwyczajem z domu rodzinnego. Śmiechu było co niemiara :D Potem normalny slub w USC. Prezd nimi i za nimi widzialam pary, panny młode były jedna w bialej, druga w kremowej sukni. Wszystkie kiecki długie, typowe weselno-ślubno-kościelne :D Na weselu wszelkie zwyczaje typu oczepiny itd zachowane. W sumie, normalnie, tyle że bez koscioła. 2. panna mloda w sukni krótszej, lila, do tego lila dodatki, ślub w USC i potem przyjęcie w restauracji tylko, ale rozochoceni goscie zaczęli tańce wiec były i tańce. Oczepin i innych takich nie było. Obie wersje ok, zalezy co kto lubi i woli. :)

Gość antykatooszolom
A niby dlaczego nie moze byc biala slubna? Jak ktos nie jest katooszolomem to juz bialej sukni ubrac nie moze?? Gdzie jest napisane, ze biale suknie sa zarezerwowane tylko dla katodebili?????

Gość poprosze o pomoc
a ktoras z was brala cywilny z rozwodnikiem i robila wesele tak jak normalnie sie robi - czyli z pompa

Gość aha i achhhh
odbierał mialo byc wyzej. Na pewno ją potem z tej sukni obierał także :D

Gość znowu jaa
Po skrócony akt urodzenia idziesz do Urzędu Stanu Cywilnego w mieście, w którym zostal wydany (tzn. w którym sie urodziłaś)

Gość bylam na takim weselu
Rok temu byłam na ślubie cywilnym po którym odbyło się wesele. Wesele było małe, bo część rodziny młodej się obraziła, bo brała ślub z rozwodnikiem, który nie mógł ponownie wziąć ślubu w kościele, ale młoda mogła i rodzina strzeliła wielkiego focha. Masakra. Ale wesele mimo, że skromne to bardzo udane i przyjemne. BYlo okolo 60 osob.

Gość poprosze o pomoc
aha. czyli jak mieszkam i zyje niedaleko wawy to musze jechac do stolicy a jak narzeczony jest z wroclawia to tez musi az tam jechac. ? :(

Gość bylam na takim weselu
mogę dodać, że panna mloda byla w sukni nie bialem, ale takiej kremowej jednak byla to typowa slubna sukienka. Wesele rozniez wygladalo juz po szlubie jak normn=alne typowe wesele.

Gość poprosze o pomoc
nie rozumiem tego obrazania sie . to jest sprawa indywidualna. jak se patrzy na niektore malzenstwa zawarte w kosciele przeciez czesto sa gorsze w skutkach -ganiaja sie z siekierami tak jak w mojej familii.p;rzykre

ja byłam na takim ślubie - panna młoda brała ślub z rozwodnikiem. ślub w USC, suknie miała taką seledynową, elegancką. potem wesele najnormalniejsze w świecie, do białego rana :) uważam, że biała suknia ślubna jak najbardziej pasuje, kto powiedział, że to ma być zarezerwowana dla kościoła. załóż to, na co masz ochotę - to twój slub, co cię obchodzi zdanie innych. ja na kościelnym miałam co prawda białą suknię (czy raczej sukienkę), ale bardzo prostą - wiele osób mówiło, że "taka to bardziej na cywilny pasuje..." jak widzisz - ludziom nie dogodzisz :D

Gość Brałam slub
Cywilny i mieliśmy normalne wesele z tego względu,że dla mojego męza to był pierwszy slub i bardzo chciał wesele , ja miałam cudowną suknie slubną(kolor ecru) kupiona w salonie sukien slubnych... i z tego co widzę to większość "młodych" zakłąda takie sukienki. Ludzie na jakim Wy świecie żyjecie,że slub cywilny kojarzy się z garsonkami , skromnym przyjęciem ,albo i nie itd. Co to kogo obchodzi czy bierzemy slub z rozwodnikiem, rozwiedzioną itp. a dlaczego nie może być wspaniałę wesele? my wynajeliśmy rewelacyjną restaurację,mieliśmy zabytkowy wręcz samochód, jedyna rzecz jakiej nie chciałąm to oczepiny( ale z tego zrezygnowałabym nawet gdybym mogłą wziąć ślub kościelny). Goście bawili się wyśmienicie, mineły już 2 lata od ślubu,a nadal wszyscy wspominają wesele bo było rewelacyjnie !!!!!!!!!

Gość poprosze o pomoc
popieram:) a zespol weselny ile srednio bierze?

tak sobie pomyślałam... a może dałoby się namówić urzędnika żeby udzielił ślubu w miejscu innym niż Urząd? dopiero miałabyś ślub, wszyscy by zazdrościli ;)

Gość poprosze o pomoc
czyli gdzie ?

Gość poprosze o pomoc
podnosze:)

ojej, nie wiem, to taki luźny pomysł wszystko zależy od twojej wyobraźni, warunków, miejsca zamieszkania, pory roku... może na plaży, może w ogrodzie, w altanie przy sali weselnej... urzędnicy czasem przystają na takie coś, choć pewnie za jakąś dopłatą

Skrócony akt urodzenia bierze się z Urzędu Stanu Cywilnego (jeśli jeszcze nikt nie odpowiedział). Ja brałam tylko ślub cywilny i miałam normalną białą suknię ślubną, z welonem itd. Potem było wesele-całkiem normalne, tyle, że gości nie dużo, bo akurat tak chcieliśmy. Był pierwszy taniec, wszystkie kolejne tańce, oczepiny tort-normalne wesele :)

"w urzedzie w ktorym cie rodzice rejestrowali jako noworodka bierzesz odpis, mozesz poprosic korespondencyjnie to ci przysla" Wydaje mi się, że obecnie w każdym. Tyle, że czasami trzeba będzie poczekać kilka dni. A na pewno można w dowolnym urzędzie na terenie tego miasta, w którym rodzice rejestrowali noworodka. No dobra :D przynajmniej na pewno jest tak w Warszawie :D

I jeszcze a propos tych przedślubnych zwyczajów-żadnego dekorowania domu czy przed domem, żadnych błogosławieńst, wykupywania czy czego tam ;) ale gdybym brała kościelny to też by nie było :) Samochód mieliśmy wynajęty i skromnie udekorowany, ale skromnie nie dlatego, że cywilny tylko dlatego, że tak nam się podobało :D ;)

A jeszcze co do miejsca udzielenia ślubu cywilnego to z tego co wiem to trzeba napisać do nich podanie. Uzasadnić na przykład tym, że w danym miejscu się poznaliście, wiążę się ono z jakimiś szczególnymi dla Was wspomnieniami itd. I oczywiście wiąże się to z dodatkową opłatą.

Gość poprosze o pomoc
moja siostra wpadla napomysl zeby oszukac rodzine iprzebrac urzednika za ksiedza hehehh