Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lentari

nowe oblicze wieprzowiny

Polecane posty

Gość lentari

Czy w produkcji wieprzowiny można pogodzi dobro konsumenta z interesem producentów, przetwórców i handlowców?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiiirrii
Znalazłam mnóstwo artykułów na ten temat... widać że zaczęła się konkurencja dla kurek " System Jakości Wieprzowiny PQS zaproponowany przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS oraz Związek „Polskie Mięso jest bezpośrednim wyrazem jakościowe go podejścia do procesu produkcji mięsa wieprzowego i dbałości"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
ważne że świnia przestanie być taka kaloryczna wg opisu "Za główny cel przyjęto produkcji mięsa wieprzowego z małą zawartości tłuszczu przy zachowaniu ważnych cech jakościowych, takich jak trwałość, przydatność kulinarna i przetwórcza oraz smakowitość główna wartość dla konsumentów"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bellina
Słyszałam że dzięki temu PQS wieprzowina jest jakościowo ogólnie lepsza, znaczy że trzeba teraz patrzeć czy ma ten znaczek jakościowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiiirrii
W ogóle słyszałam ze dobierane są konkretne rasy wieprzowiny w tym systemie i mięso z nich właśnie jest oznaczone jako wyższe jakościowo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari
Śmiesznie zabrzmiało to "konkretne rasy wieprzowiny" Po prostu system PQS zapewnia, że mięso pochodzi tylko z wyselekcjonowanych hodowli...tzn.,że zwierzątka są zdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bellina
tak kolejna wklejka na temat PQS " W ramach Systemu PQS kontrolowany jest też właściwy dobór pasz i zbilansowane żywienie zwierząt, dzięki czemu uzyskuje się mięso o wysokich walorach kulinarnych, przetwórczych i smakowych."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kryptoreklama?
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
Eliminacja czynników powodujących stres, który przez zachwianie równowagi fizjologicznej i zmiany w metabolizmie zwierząt prowadzi do powstawania wad mięsa, umożliwia nie tylko uzyskanie wyższej jakości końcowego produktu , ale jest też dobrą praktyką postępowania ze zwierzętami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari
Rozumiem iz taki bezstresowy chów skutkuje tym iz będzie dana certyfikowana wieprzowina droższa od tej o niskiej jakości bez PQS?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiiirrii
niestety wiadomo iz jakość jest droższa a z tego co czytałam to dzięki systemowi PQS poprzez nabity numerek można śledzić cała drogę wieprzowiny az na półkę.. Wiemy więc co jemy i za to płacimy więcej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bellina
w sumie jakby tak spojrzeć to sklepy albo sieci sklepów w których występują produkty oznaczone certyfikatem PQS podnosi ich wizerunek jako sklepu/sklepów w którym sa dobre i zdrowe produkty a teraz przy obecnej nagonce na zdrowe odżywianie to ma wielkie znaczenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari
Dobrze to ujęłaś!!! Wzrost ceny, lub jej zmniejszenie nie zawsze oddaje wprost proporcjonalnie korzyści. Czasem są one ukryte, ale bardzo pozytywne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulccia
pisz wszystko pod jednym nikiem 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bellina
W obliczu obecności na rynku wielu dostawców wieprzowiny, sprzedawca zyskuje ważny argument na rzecz oferowanego towaru: wiarygodne źródło pochodzenia. Z kolei konsumenci otrzymuj, dzięki systemowi PQS, potężna broń, możliwość egzekwowania wysokiej jakości pożywienia, które stawiają na rodzinnym stole.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari
Ooo...poruszyłaś bardzo ważny temat!!! Dokładnie, jeśli coś jest sygnowane jakimś znakiem jakości to MUSI spełniać wytyczne. W razie jakiś uchybień to każdy z Nas będzie w stanie udowodnić np. zatrucie pokarmowe wywołane popsutym mięsem. Uważam, że dzięki temu zminimalizujemy do minimum takie przypadki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari
A tak z ciekawostek to "Wieprzowina jest głównym rodzajem misa spożywanego w Polsce. Według szacunków Biura Analiz i Programowania ARR w 2009 roku statystyczny Polak spożył ok. 41 kg mięsa wieprzowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiiirrii
ale żeście się rozpisali U mnie w domu ogólnie dużo sie je wieprzowiny, bo naprawdę jak się ja przyrządza bez tłuszczu to super smakuje ... zresztą kurczaka mam dość bo już mi się objadł. POza tym to z kurczaka pół patelni wody wylewam....to samo zresztą z indyka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari
No właśnie teraz bardziej jest promowana wieprzowina... pewnie dlatego że wcześniej odeszliśmy od niej bo była droga i te wszystkie afery z nia związane, pewnie tez dlatego wprowadzono PQS. Przynajmniej ludzie którzy jak np ja lubią jeść wieprzowinę to mają wybór między tanim syfem a pysznym mięskiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiiirrii
czepiasz się są rasy pewnie wiesz biała świnia czar na świnia zła świnia . Sama nie wiem do końca bo nie jestem hodowca ...może kiedyś będę na starość i otworze świński kebab

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lentari
Otwieraj, otwieraj...a ja z przyjemnością przyjdę spróbować Twoich wyrobów, oczywiście ze zdrowego mięska wieprzowego ze znakiem PQS

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×