Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość allegro problem problem

Allegro pytanie

Polecane posty

wystawiłem 4 przedmioty na sprzedaż wszystkie bez ceny minimalnej od 1 zł wszystkie 4 aukcje wygrała ta sama osoba teraz mam pytanie czy allegro policzy mu za przesyłkę jeden raz czy cztery?>??

trochę się martwię bo tego nie przewidziałem a nie chciałbym dokładać do interesu

Gość gilegilee
to sprzedawca ustala jaki ma byc koszt wysyłki nie allegro

ale teraz wszyscy płacą metodą płace z allegro a to oni podliczają wszystkie przedmioty

Gość gilegilee
nie podliczją , sa opcje do wyboru takie jak masz wpisane w "wysyłce przedmiotu" jest rownież opcja "inny koszt dostawy" czy coś w tym stylu. Umów się z kupującym, że wyślesz jako jedna paczka jednym kosztem, no chyba ze robisz pod górkę i jestes z tych co zarabiaja na przesyłkach

Gość sgffdhgfjj
to zalezy od ciebie, jezeli przywysylce wszystkich przedmiotow zaplacisz tyle co przy wysylce za jeden, to oczywiscie nie bierzesz 4 x za przesylke. jak wychodzi drozej to ustal cene za wysylke i poinformuj osobe ile ma ci w sumie przelac na konto. zwaz rzeczy i sprawdz sobie na poczcie polskiej ile wyniesie wysylka

Gość Zanim ta globulka się rozpuści
Napisz po prostu maila do kupującego, ze wyślesz za jednym kosztem wysyłki i napisz za ile. Kwota zależy od tego, czy to coś zmieści się w liscie, czy musi być paczka lub kurier.

Gość sgffdhgfjj
* na stronie poczty polskiej

nie chodzi o to ,że chciałbym zarobić na przesyłce ale w kosztach dostawy wpisałem 10 zł i taki będzie faktyczny koszt wysyłki a jak będę musiał w jednej wysłać to wyjdzie mi że musze dopłacić 30 zł

myślałem że każdą aukcje rozlicza się osobno

Gość ej bez jaj
jak były cztery aukcje w każdej wysyłka np po 10 zł to jak ktoś kupił cztery przedmioty, które trochę ważą to nie zdziwi się że zapłaci więcej niż 10 zł bo tak w każdej z aukcji było. Podajesz kwotę za wysyłkę zgodnie z cennikiem poczty+ opakowanie i tyle

Gość rób maseczki
u mnie jeden wysyłany przedmiot waży prawie 2 kg, i dwa już zmieniają cenę wysyłki - bo też nie mam zamiaru dokładać :) Zwykle jak ktoś kupi więcej to wyliczam ile to będzie ważyć i podaję cenę za wysyłkę jaka z cenika poczty jest za taką wagę.

czyli wychodzi na to że będe musiał dopłacić?

no ale to musi być chyba zgodne z regulaminem allegro nie moge tak sobie po prostu podnosić kosztów dostawy bo dostane negatywa

Gość rób maseczki
Zgodnie z regulaminem allegro to jeżeli nie napisałeś na aukcji że niezależnie od tego ile przedmiotów się kupi, wysyłka w cenie jednego, to możesz policzyć wysyłkę za każdy przedmiot osobno ;) Taka prawda. Np. sprzedawcy japan style liczą sobie 25 zł za każdy ciuszek.

Gość jjjjjjjjjjj jjjjjjjjjj
czlowieku, kazda aukcja jest traktowana osobno i kupujacy zdaje sobie z tego sprawe. Sam powinien wystosowac do Ciebie mailao ustalenie wspolnego kosztu wysylki. Jesli tego nie zrobi i zaplaci za malo napisz do niego a jak to nie przyiesie rezultatow tp do allegro

napisze inaczej osoba która wygrała najprawdopodobniej wybierze metodę płatności "płace z allegro" czyli zapłaci za wszystkie moje przedmioty razem a przesyłka podliczana jest automatycznie w tym wypadku i wyniesie ile 10 zł czy 40?

Gość bozeco za głupotyyyy
kolego, czy miałeś napisane w aukcji czy na stronie "o mnie" że jak ktoś zamawia kilka rzeczy z różnych aukcji to za przesyłkę płaci tylko raz? nie... wiec po prostu piszesz ze ze wzgledu na gabaryt nie może ktoś zapłacic tylko raz, tylko musi za każda z osobna, policz ile to jest i napisz osobie ile to jest dokładnie . wiadomo że ktoś zrozumie że poczta polska sobie liczy i nie bedzie miał z tym problemu....

Gość rób maseczki
kosz przesyłki nie jest doliczany automatycznie :P Kupującemu pojawiają się opcje do wyboru takie jakie ustawiłeś, np.: - przesyłka priorytetowa 5 zł - przesyłka pobraniowa 15 zł - inny koszt przesyłki (i tu może wpisać jakąś kwotę, najczęściej taką którą ustala ze sprzedającym za wysyłkę kilku rzeczy)

Gość bozeco za głupotyyyy
a co do "płace z allegro" to niestety na tym sie nie znam;)

rób maseczki ale to się tyczy płace z allegro?

Gość rób maseczki
No przy płacę z allegro się pojawia taka strona na której się zaznacza metodę płatności (każdy z banków i karta kredytowa to PZA, zwykły przelew to zwykły przelew, a nie przez płacę z allegro, płacę przy odbiorze (czyli przesyłka pobraniowa) Niżej są opcje dostawy i tam się wybiera między opcjami które były w aukcji zaznaczone przez sprzedającego (czyli list priosytetowy, list polecony, list ekonomiczny, paczka pocztowa, paczka pocztowa priorytet, przesyłka pobraniowa itd. - wszystkie które sprzedajacy zaznaczyl jak dawal aukcje), i opcją 'inny koszt przesyłki (czyli taki który jest ustalony indywidualnie) Potem się wybiera adres do wysyłki można wisać wiadomość do sprzedajacego i klika się płacę :P

bo obawiam się że osoba która wygrała wpłaci pieniądze prze płace z allegro i zmusi mnie do wysyłki po zaniżonych kosztach

Gość rób maseczki
to się tyczy każdej płatności - allegro nie narzuca z góry ile będzie za płatność, Ty to na aukcji ustalasz. Klient wybierając sposob dostawy wybiera koszt sposrod tych, ktore Ty podales, ale ma tez opcję wpisania dowolnej kwoty którą ustaliliście.

Gość gfdgdgdg
wyslij jedna przesylka ale powiedz z bedzie ona drozsza bo wysylasz 4 rzeczy na raz i np. jak przesylka 1 rzeczy kosztuje np. 5 zl to za 4 rzeczy juz 20 zł i tyle. wiadomo ze wteyd i przesylka ciezsza itp.

ok dz za pomoc :) trochę mi rozjaśniłeś ale i tak nie jestem pewny:)

Gość rób maseczki
to nie wyślesz do kiedy nie pokryje takiej ceny przesyłki jaka była na aukcji - i on nawet jak sie bedzie rzucal do allegro to nie wygra, bo Twoje jest na wierzchu. Nigdzie na aukcji nie napisałeś że wysyłka 4 przedmiotów wynosi tyle co za wysyłkę 1 przedmiotu. I dopóki tak nie napiszesz na aukcji czy na stronie 'o mnie' to wysyłka każdego przedmiotu może być liczona osobno (oczywiście wtedy wysyłasz 4 paczki osobno, a nie wszystko w 1), ale możesz ustalić z kupującym koszt wysyłki 4 przedmiotów mailowo (wiadomo że będzie to taniej niż 4 osobne koszty wysyłki). A w ogóle kupujący coś napisał odnośnie tego do Ciebie?