Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzoannaanna124

Jak to jest z dokumentami

Polecane posty

Gość dzoannaanna124

za pół roku ślub i zastanawiam się czy mogę już gromadzić dokumenty (mieszkamy i ślub biuerzemy w innym mieście niż się urodziliśmy) Po akt urodzenia muszę jechać przez pół polski. Czy jak załątwię to teraz to za pół roku będzie on ważny?

czasami aż strach myśleć że gdzieś w polsce koleś bierze tak tępą strzałę za żonę :D nie kurwa .... akt urodzenia zmienia się co 5 lat :D

Gość xxxxxxxxxxxxxa.
Tak. Akt urodzenia jest ważny bezterminowo

Gość regres, ale zaświadczenie
z USC o tym, że nie ma przeszkód do zawarcia małżeństwa, potrzebne do ślubu konkordatowego, jest ważne tylko 3 miesiące. Pytanie o to czy akt urodzenia będzie ważny po pół roku jest może trochę niefortunne, ale może nie wyzywaj tak od razu dziewczyny od tępych strzał, ok? Jeżeli ma daleko do rodzinnego domu to lepiej żeby wszystkie dokumenty mogła załatwić od razu, a nie jeździć 10 razy po każdy papier osobno.

Gość a.a.a.
akt urodzenia owszem jest ważny całe życie, ale do ślubu musi mieć opłatę skarbową :) nie ma terminu ważności :)

Gość Panie Regresie
to ja dopiero byłam tepą strzała, gdyż pomimo, że w domu posiadałam ze 3 swoje akty urodzenia, to do dokumentów slubnych musiałam wziąc kolejny, OPŁACONY!! i nikogo nie interesowało, że nic w danych sie nie zmieniło a posiadam takie akty w domu. I chyba nieźle mnie w balona zrobili w urzedzie, gdy powiedzieli,że do zaświadczenia potrzebny mi akt urodzenia z datą wystawienia nie dłuższą niż 3 miesiące przed ślubem. Do autorki: po akt urodzenia nie musisz nawet jechać, wystarczy stosowne pismo i opłata przelana na konto Urzędu Miasta, w którym ten akt się znajduje, dokument wyśla Ci pocztą.