Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczynna uczennica

EMIGRANCI-czy planujecie powrot do PL??

Polecane posty

Masz racje....mentalnosc niem jest inna, ma wady ale mi sie tu zyje lzej... W czerwcu bede miec niem nazwisko juz... Ja jezdze z checia do Pl...wigilia byla np w polskim stylu... A co ty wiesz o bezplodnosci...

Gość akurat więcej
od Ciebie

Pomarancze trzeba ignorowac :-) A ja nie uwazam, ze Niemiecka mentalnosc jest tak bardzo inna... jasne, sa bardziej dokladnie, przyzwyczajeni do ordnung muss sein itp... Ja sie tu od razu czulam dobrze, nei wiem dlaczego, moze dlatego ze pochodze ze slaska, hahaha :-D :-D

Gość akurat więcej
tak bezpłodność bierze sie powietrza :D

Oj, z tym ordnungiem to bym sie klocila :) . Moze rzeczywiscie, na zewnatrz, na pokaz. Ale za zamknietymi drzwiami to juz roznie bywa. Aczkolwiek moze masz racje, a ja spotkalam sie z osobami ktore sa bierne i mysla stereotypowo ,,bo tak to juz jest i musi byc bo to tak pasuje. A z pochodzeniem slaskim to jest moze pomocne dlatego ze czujemy sie mniej wyobcowani. No i jesli gwara jest naturalnym elementem w twoim domu to tez jest latwiej ogarnac nektore slowka z poczatku.

Gość chora nie chora
A moj maz tez w Niemczech pracuje, a jaz coreczka w PL.Cały czas mówi, że tam zupełnie inne życie.Najpierw miał pracować ze dwa lata ,ale ostatnio wspomina ,że tu juz nie bedzie pracował. Pinezka tak bardzo bym chciała zebys sie doczekała dzidziusia.I wogóle wspólczuje wszyskim kobieta , ktore nie moga miec dzieci.Nasze państwo tylko reklamy głupie robi, ktore maja zachecac do rodzenia, ale warunkow na to zero.I nie pomagaja tym para , ktore maja problem zdoczekaniem sie dzidziusia,Chetnie sama bym im urodziła.

Gość chora nie chora
Sory miał być prinzesska27.trzymam za ciebie kciuki.

anja, powiem CI szczerze, ze tez zastanawima sie nad norwegi, ale jeszcze nie teraz, moze za kilka lat... zycie Nimeczech tez robi sie coraz trudniejsze, i nie jest to juz taka kraina miodem i mlekiem plynac jak kiedys... ale mimo wszystko o wiele lepsze warunki jak w PL :-D

dziewczyny jestescie super!! dzieki ze rozbudowujecie ten temat,wasze odczucia sa dla mnie wazne,bo tak jak pisalam niechce oprzec swojej pracy tylko na statystykach,tylko na faktach,na tym co ludzie czuja mysla,ktos napisal ze temat jest wdzieczny,a ja zaczynam twierdzic ze wrecz przeciwnie,on tylko otwiera oczy jak jest naprawde

Gość akurat więcej
tez Ci zycze urodzenia pięknego dzidziusia ❤️

Gość Kochanie to jak tak nakręciłam
uczynna uczennica temat

ja czasme mam wrazenie, ze w Polsce jednym z narodowych hobby jest utrudnianie zycia sobie i wszystkim innym do okola... Heh, w lecie jak bylam w Pl, chcialam zrobic zakupy ''butowe'', wiadomo ze w lecie chodzi sie bez skarpetek, stopy sie poca itp, weic normalne jest, ze przymierza sie obuwie w ''stopkach'' ... ale nie u nas, wszystkie baby przymiezaja na gola noge, a jak poprosilam o stopki to uslyszalam: ''ale kosztuja 20 groszy '' :-D :-D

Gość sardynka w olejuuu
Biancaaa jakie stopki?

taki male cieniutkie jednorazowe skarpetki, ktore ubiera sie na gola noge przed przymierzeniem butow ...

Gość sardynka w olejuuu
one są damskich sklepach obuwniczych? i faktycznie za nie się płaci? ale nie ma się obowiązku kupować? a jakby tak w ciągu dnia 1000 kobiet (dają za darmo) poprosiło o stopki załóżmy ze maja je po 10 groszy to 100 zł wychodzi

No wlasnie, w normalnym sklepie obowniczym jest pudlo z nimi i kazdy bierze i zaklada przed przymiarka, tu chodzi o higiene, grzybice itp...

Gość sardynka w olejuuu
aha to tak :) a w Polsce mierzą na gołe stópki :D ale to jest wydatek głownie w lecie, gorzej jak to Hiszpania wtedy się chodzi więcej w gołych stopkach :D Nawet się przymierza na skarpetę to i tak przechodzą zarazki typu grzybica itp....

fajnie ze piszecie rowniez o problemach jezykowych,to rowniez mi sie przyda,a i ciekawi mnie jeszcze jedna rzcz,a mnianowicie wasze dzieciaczki,jezeli znaly tylko jezyk Polski to jak zareagowaly na to ze inni mowia inaczej,jakie byly ich poczatki w szkole??ciekawi mnie to bardzo;P

Gość artiuo;p['
dzieci jezyka naucza sie do 1 roku.starsze dluzej. a co do szkoly moje spotkaly sie z rasizmem. wypad do polski kamienie polecialy na boisku w parku jestes w Anglii mow po Angielsku (jak np na przerwie koledzy miedzy soba rozmawiali) Takie incydenty zglasza sie dyrektorowi i 99% uczniowie sa wylapywani i zawieszani lub usunieci z szkoly.

Nie umiem odpowiedziec na twoje pytanie, ale moge Ci powiedziec co zauwazylam tutaj. Dzieci urodzone juz poza granicami nie bardzo chca sie uczyc polskiego. Wiem ze na pewno nie wszystkie, ale widzialam wiele takich przypadkow, kiedy mimo wysilkow rodzicow i uzywania w domu polskiego, dzieci z uporem maniaka mowia po swojemu. Np. mama mowi po polsku a dziecko odpowiada po niemiecku. Nie wiem, moze im tak jest latwiej, albo cos lezy w psychice.