Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczynna uczennica

EMIGRANCI-czy planujecie powrot do PL??

Polecane posty

dzieki dziewczyny po raz setny,fajnie ze rozwinelyscie watek jezykowy,bo to tez wazne na emigracji,i mam prosbe,dajcie cos od siebie,co wam sprawialo najwiecej trudnosci(nie liczac jezyka bo to oczywiste)jak bylo z przystosowaniem sie do kultury danego kraju,no i wogole:)

Moj narzeczony wlada ang ale u mnie to kwestia lenistwa troche.. Obiecalam sobie ze wezme sie konkretnie za nauke jak bede w ciazy.. Kiedys bedac w liceum..olewalam jezyk,teraz wiem jakie to wazne...

Gość pl i zagranica
Wyjechalam z PL przed 35 laty, na urlop i zostalam.........nie tesknie za PL, rodzina ....chociaz movimy tym sammym jezykiem ale nie mozemy sie zrozumiec .......o ile ja bym vrocila ......nie tutaj jest moj dom, rodzina, przyjaciele, znajomi........spokojne zycie.

Kultura tu gdzie mieszkam, wgralam sie i zyje tutejszymi regulami, przyswoilam sobie je bardziej i czuje sie z nimi lepiej tymbardziej , ze mam tutejsze obywatelstwo, zyje jak kazdy tutaj czasem zastanawiam sie jakby moje zycie w PL wygladalo, ale wtedy szybko koncze takie myslenie , bo wiem , ze nie byloby mi w PL tak dobrze jak tu Ludzie tutaj przyjeli mnie bardzo przyjaznie, byly poczatki , ze jak to sie mowi patrzeli na rece,ale szybko minelo pracowalam na dobre zdanie i opinie i wypracowalam taka , ze ludzie nie uwazaja mnie za obcokrajowca ale jako jednego z nich jedzenie maja przepyszne, wigilie hmm brakuje mi karpia heheeh tutaj nigdzie go nie idzie dostac tesknie za rodzicami to jedyne wiaze mnie z Polska no i przyjaciele czesto u nas bywaja na wakacjach feriach , wiec widzimy sie i mowia ze zycie tutaj jest bez porownania z PL Teraz juz nawet nie mysle o polsce tym zeby wrocic tam nie ma przyszlosci tutaj osiagnelam juz bardzo wiele i owszem poczatki byly trudne , ale nie odczulam tutaj dyskryminacji a to najwazniejsze jestem dmna bedac teraz obywatelka tego kraju i ktos moze mnie teraz zjechac ze , wypieram sie wlasnego kraju!!! owszem wole sie nie przyznawac ze pochodze z polski mam obywatelstwo inne , wiec pozbylam sie polskich praw, czy to powod do dumy, dla mnie tak teraz za swoj kraj nie wstydze sie , nie mam czego sie wstydzic za polske , tak wstydze sie tego , ze ci ktorzy rzadza robia z polska o co robia, kiedys spotkalam pewnego starszego pana , zapytalam sie czy wie gdzie jest polska wiecie co odpowiedzial, ze ,, cos mi sie o uszy odbilo to taki maly biedny kraj, gdzie ludzie pracy nie maja,, o czyms to swiadczy............

Gość bhjbjh
,, cos mi sie o uszy odbilo to taki maly biedny kraj, gdzie ludzie pracy nie maja,, o czyms to swiadczy. Tak, swiadczy to o ograniczeniu i slepiej wierze w stereotypy. Ja bym takiego pana zaprosila do mojego domu, pokazala jak zyje moja rodzina, przyjaciele i gwarantuje, ze wyszlyby mu galy na wierzch:O Szkoda, ze polaczki za granica, takie jak ty tylko utwierdzaja ludzi w przekonaniu, ze polka to gowno bez perspektyw. Jasne, jak ktos jest komoletnie nie zaradny i mysli, ze sam fakt skonczenia studiow powinien mu zapewnic stanowisko kierownicze i pensje 5000zl, to fakt, nie wroze mu sukcesu🖐️:O P.S. Zastanawia mnie tylko jedno. Skoro w Polsce jest tak zle, Polacy sa tacy be, tak super czujecie sie w swojej nowej "ojczyznie", tubylcy traktuja was jak swoich, to CO ROBICIE NA POLSKIM FORUM?? Tylko blagam, nie piszcie, ze chcecie miec kontakt z jezykiem, bo na forach mozna co najwyzej stac sie analfabeta. Po polsku rozmawiacie z rodzine, wiec dlaczego nie siedzicie na zagranicznych forach, skoro z Polska was nic nie laczy??:D:D

Sluchaj nie mam zamiaru sie klocic , ani wygadywac, zostal zalozony temat o emigracji dziewczyna pisze prace i chce uzbierac kazde informacje, chciala bysmy pisali wszystko co wiemy co nas spotkalo i co , jak komu wyszlo co do starszego pana, nie utwierdzilam go , ze tak jest, pytalam tylko co on wie odpowiedzial to co wiedzial nie mam mu tego za zle w w ielu krajach polsak jest uwazana za biedny kraj nie mowie o wszystkich bo sa rodziny ktorym sie zyje bardzo dobrze a co robie na tym forum , nie nie brakuje mi polskiego jezyka, mam wiele forum mojego kraju, a to ze tu jestem to nie zbrodnia wiele osob zza granicy siedzi tu i pisze o odczuciach, o tym jak im jest a ten temat zostal stworzony , dla pomocy dziewczynie w napisaniu pracy i uwiez za jezykiem polskim wcale nie tesknie i nie zlosc sie bo nie ma o co, masz swoje zdanie bronisz kraju i dobrze

ah i uwierz polka za granica nie jest gownem, za granica dopiero doceniaja kobite czytaam wiele innch wypowiedzi na tym forum i to wlasnie kobiety w pl czuja sie jak gowno same pisza ze w polsce sa traktowane jako sprzataczki i osobniki do rozplodu wiec ja sobie tego nie wymyslilam fakty kobiet ktore pisza o swoich histroriach , to one uswiadamiaja innym jak wygloda zycie w polsce

Gość do Odinka_Z_Wallhalla
Oj moja droga kobietko, zapamietaj slowa starej emigrantki (40 latw obcym panstwie) Nigdy, Nigdy kraj w ktorym sie nie urodzilas, nie bedzie Twoim krajem :( Jak juz tutaj ktos napisal i zostal, mowiac krotko- zjechany, ma racje. A mianowicie, kazdy, nie urodzony w danym panstwie bedzie zawsze na 2 miejscu. Mozesz miec obywatelstwo - paszport(w USA bardzo chodliwy towar), mozesz przysiegac, ze obecny kraj jest twoim domem- za kilka/kilkanascie lat sama zmienisz zdanie. I gwarantuje Ci, ze jak juz bedziesz stara, siwa babcia to jedynym Twoim marzeniem bedzie umrzec na swojej wlasnej ziemi, czyli w Polsce. A jezeli chodzi o Twoja wypowiedz "nie przyznaje sie, ze jestem Polka" tak naprawde, to nie musisz sie przyznawac do tego, poniewaz kazdy nativ speaker po zamienieniu z taba jednego zdania juz wie, ze jestes obcokrajowcem :). Chodzi mi oczywiscie o akcent :)

akcent akcentem, po jedenastu latach, bycia za granica ja i moj maz , ktory takze nie jest obywatelem kraju w ktorym mieszkamy , uriodzil sie gdzie indziej, mowimy biegle jezykiem i akcentem naszego obszaru ze wiele ludzi nie chce nam wierzyc ze , pochodzimy z innych krajow nie mam zamiaru polemizowac i dochodzic swojego , dyskutowac bez liku jak malolaty uwierz , ze do kraju nie chce wrocic i tak jak powiedzialam tu jest moj dom moja ojczyzna i przez wiele lat nie odczulam tego mimo iz mam obywatelstwo ze jestem z 2 kategorii, nigdy a co do ciebie jesli ty chcesz prosze bardzo, ja nie bede cie przekonywac do moich racji, jestes na tyle dojzala z tego co piszesz , ze wiesz co chcesz w zyciu widocznie tam gdzie mieszkaz, zycie nie zadobrze ci sie uklada , nie wnikam nie znam cie

Gość z innej planety
Dla mnie najgorsze bylo przestawienie sie z polskiego duzego miasta na pustkowie i malomiasteczkowa mentalnosc. Nikomu tego nie polecam. Potem bylo jeszcze pogodzenie sie z faktem , ze niektorych rzeczy robic nie bede choc bardzo chce a potem odnalezienie nowej drogi zawodowej tak aby mialo to rece i nogi. A na samym koncu rozczarowanie co do ojczyny kiedy wyszlo dosc jasno , ze licze sie na tyle ile kasy mozna ze mnie wydobyc i ze dawanie i pomoc zawsze ma isc tylko w jedna strone. Ale to juz sa osobiste sprawy..

moge cie zrozumiec, u mnie bylo podobnie ,, przyjaciele,, a raczej tak mi sie wydawalalo dopoki pozyczalam kase byli najlepszymi przyjaciolmi moglam na nich liczyc, w pewnym momencie powiedzialam dosc, dlatego ze zadne pozyczone pieniadze nie zostaly zwrocone, teraz nie odzywaja sie dlugi czas, mam to gdzies ale ........to nie na temat wsumie ja takze mieszkalam w polsce w miescie teraz jestem hmmm moge powiedziec ze malutka miejscowosc a raczej wioska, natura woda to moje zycie tak juz tu wsiaklam , ze nawet nie potrafilabym sobie wyobrazic powrotu do miasta. tu mi dobrze tu jest moj dom moja rodzina i to sie dla mnie liczy najbardziej

Gość wrocilam nie zaluje
dlaczego nie chca wracac to chyba oczywiste. zaczynanie w polsce wszystkiego od nowa jest bardzo trudne. co z tego, ze ma sie oszczednosci skoro z praca jest problem a oszczednosci topnieja w szybkim tempie. po kilku latach pobytu na obczyznie przez ponad rok szukalam w polsce pracy, ktora odpowiadalaby moim wymogom. w tzw. miedzyczasie wykonywalam prace ze grosze i duzo ponizej moich kwalifikacji, zeby jakos przezyc. miewalam czesto chwile zwatpienia, kiedy chcialam wracac ale zaparlam sie. o powrocie zdecydowaly wiezy rodzinne (jestem jedynaczka i mam schorowanych rodzicow) i fakt, ze nigdy nie czulam sie za granica jak u siebie. w koncu udalo mi sie znalezc dobra prace. teraz jest ok ale tesknie czasem za swoim starym zyciem emigranta :), za znajomymi z roznych zakatkow swiata. wyjechalam po studiach uczyc sie jezyka, przezyc przygode, wzgledy zarobkowe nie byly decydujace. i wsiaklam, jak wielu innych. nie zaluje powrotu ale mnie wkurza, ze tak nas swego czasu nawolywali, zeby wracac a tak naprawde niewiele tu na nas czeka. nie dziwie sie ludziom, ktorzy po paru miesiacach powrotu ,,na probe" uciekaja tam skad przyjechli.

dzieki po raz tysieczny:) powiem wam ze jak was czytam to jestem jednak dumna z polski z polakow,a dokladniej chodzi mi o to ze sobie radzimy w kazdej sytuacji:) ze wszedzie znajdziemy miejsce dla siebie,no i moja praca sie powoli rozkreca:P i to wszysko dzieki wam:)

Gość z innej planety
"nie dziekuj wyznam Ci szczerze" Pytaj o co chcesz. Temat fajnie sie rozkrecil. Twoja praca bedzie miala wiele interesujacych podtematow.Dlaczego wybralas akurat emigracje?

emigracje wybralam poniewaz polowa mojej rodziny i moi rodzice rowniez mieszkaja w belgii,ja nie wyjechalam z nimi poniewaz oni zrobili to 3lata temu,akurat wtedy kiedy szlam do L.O. to zostalam z babcia(jestem jedynaczka)i czekam az do skonczela szkoly,i raczej na pewno do nich pojade,moi rodzice,tak jak wiekszasc z was nie chce wracac do PL,moze na starasc kiedys,tato moj juz ma emeryture w polsce wypracowana(byl gornikiem) i z racji tego zeby nie siedziec w domu i zeby mama dorobila sie jakiejs emerytury(w PL pracowala ale zlikwidowali jej zaklad pracy)a w PL nie miala mozliwosci pojscia do pracy bo jak to mowili gdzie sie tylko zapytala ze jest za stara(obecnie ma 46l)a teraz pracuje (troche to ponizej jej kwalifikacji ale mowi ze to ja zadowala i sie tego nie wstydzi w domu opieki,a robi tam niewielkie sprzatanie,jak sie komus cherbata wyleje,czy pomaga na kuchni i poda cherbate,taka lekka robota,ale wazne ze legalnie)a tata dorywczo dorabia na budowach

Gość z innej planety
Jak odpowiadaja Twoi rodzice na te pytania, ktore tu zadalas?

Wracac nie chca bo maja tam prace i to jest automatycznie odpowiedz na 2 pytanie,ze nie maja zamaiaru wroc,no moze kiedys na starosc,a wyjechali za pieniedzmi,i sorki ze dlugo sie nie odzywalam,ale szkola nuaka itp,no i teraz mam chwile czasu to wzielam sie za ta swoja prace i mam juz notatek 3 strony:D takze dzieki za te wypowiedzi:P a moze ktos sie jeszcze przy okazji wypowie??

Gość pejzanka
Ja wyjechalam za lepszym i latwiejszym zyciem,mieszkamy sobie daleko od zlodziejskiej polski i nie mamy zamiaru nigdy wracac do tego kraju biedy,zlodziejstwa i pijactwa.A na ulicy nawet sie nie przyznaje ze jestem polka bo to wstyd!

pejzanka no masz racje musze szczerze przyznac, ja czasem takze wstydze sie polski, wszedzie polacy znani sa jako pijacy i zlodzieje, robia taka opinie jednostki a cierpia na tym inni , wiekszosc tych co nie jest niczemu winna

Gość Agnieszka*1983**
Witaj, odpowiem na Twoje pytania zgodnie z wlasnym doswiadczeniem i odczuciami. 1)Dlaczego polacy nie chca wracac do kraju?? Nie wiem. Ja bardzo, bardzo chce wracac do kraju. A powod dla ktorego jeszcze nie moge wrocic, to zaczete w Wielkiej Brytanii studia. 2)Jesli wracaja to z jakiego powodu?? TESKNOTA. To pojecie jest bardzo szerokie; oczywiscie najsilniejsza jest tesknota za najblizszymi, ale tez za niepowtarzalna polska przyroda, atmosfera, po prostu byciem ''u siebie''; polskimi smakami, zwyczajnymi radosciami takimi jak chocby jesienny spacer po lesie (tu jedynie park, bo lasy sa ogrodzone murami i siatka); kiedys smieszyl mnie tekst ''wole polskie gowno w polu niz fiolki w Neapolu'', ale po prawie 5 latach na obczyznie zaczynam rozumiec jego sens. Niewazne, ze znam swietnie angielski (jestem po filologii), ze mam w miare dobra prace, ze nie martwie sie o pieniadze. Wazne jest to, ze zycie mam tylko jedno, a jak na razie spedzam je pograzona w depresji i smutku wywolanym tesknota tak wielka, ze az obezwladniajaca. Nie da sie byc szczesliwym na sile. Serce nie sluga, i zadne pieniadze go nie przekupia. 3)Co bylo powoodem ich wyjazdu z kraju?? W naszym przypadku- fakt, ze w Polsce mojego meza scigalo wojsko. Teraz to juz nieaktualne, ale te 5 lat temu praktycznie musielismy uciekac.

czesc,sorki ze sie dlugo nie odzywalam,ale mialam awarie z komputerem,a potem jakos tak zeszlo ze dopiero teraz sie odzywam,pisze aby wam podziekowac,praca zaliczona na 4 z duzym plusem:D ale i tak jestem lega zadowolona:D takze dzieki wam wszystkim za odpowiedzi,no chyba ze ktos ma jeszcze cos ciekawego do napisania to tez z checia poczytam:P