Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Germaine Geer

maltanczyk czy jork???

Polecane posty

ktorego pieska byscie wybrali i dlaczego? bardziej niz sam wyglad interesuje mnie kwestia wychowania, charakteru psa itd. moze sa jacys posiadacze tych ras?

Gość Najbardziej szara mysz
maltańczyk, yorki są już passe

Gość piiiiiiiiiiiiiiiiip
charakter -kocha wszystkich -pieszczoch -baaaaaaaardzo przywiązuje sie do pana -cwaniak -łagodny -radosny wychowanie -szkolenie w formie zabawy a załapał w pare dni siad przybij piątke;) na plecki lezec, wstydz sie(zakrywa oczy łapkami) daj idziemy siusu(na mate dla niemowlat )jak mi sie nie chce isc na dwor:P zostan nie wolno kocham go i juz:classic_cool:

Gość mialam maltanczyka
pare lat temu i to byl NAJCUDOWNIEJSZY psiak pod sloncem..Wdzieczny,kochany,czuly..Jednym slowem:cud,miod.. Marzę znow o matanczyku,ale wykryto u mnie alergie na siersc,wiec...pozostaje w sferze marzen:(

Gość Ty mialam
maltanczyk nie ma siersci, tylko wlos ;p i jest to pies dla alergikow. Stwierdzone und potwierdzone na sobie :classic_cool:

Gość ja bym wolała maltańczyka
Mam do czynienia z wieloma Jorkami. Są agresywne,wredne,niemiłe,gryzą,. Ja bym osobiście nie chciała nie chciała...

piiiiiiiii masz na mysli maltanczyka??? no wlasnie ja tez slyszalam ze to sa cudowne psaiki 100 razy bardziej posluszne niz jorki...tylko jak dla mnie troche za male, wolalabym na wysokosc takiego jak jork duzy, no alke wiadomo charakter jest wazniejszy co do schroniska...tez myslelismy o tym ale boimy sie..nigdy nie wiadomo skad pies przyszedl, co w sobie nosi, jakies choroby bakterie...a planujemy dzieci to zbyt ryzykowne

maltańczyk z tym, że chyba poniżej 2,500 nie schodzą :( nie wiem nie orientuję się pewnie pety będą tańsze pytanie czy Ty chcesz wystawiać :)

serio takie drogie w Pl? ja sie tam cena nie przejmuje bo placi moj facet. mieszkamy w holandii, chocidz mi bardziej kwestie charakteru i wychowania no i wygladu

no cóż ja jestem uzalezniona od psa z mojej stopki,nie widze juz u siebie w domu innej rasy:) tyle tylko że ty wolisz włochacze:)

a to w Holandii ceny chyba trochę większe niż DE jak by przeliczać to wychodzi podobnie. Powiem CI po sobie ja kupilam swojego do kochania, wystawy mialy być tylko amatorsko może raz czy dwa w życiu a teraz mam co do niego wielkie plany :P chcę mu zrobić reproduktora i ukończyć IPO dlatego ciesze się, że dokonalam takiego wyboru. Równie dobrze moglam kupić peta "do kochania" ale o reproduktorze moglabym pomarzyć tylko.

Gość piiiiiiiiiiiiiiiiip
luklam na topik i odpowiadam. fakt pyszczek maja plackaty i uwierz mi jest to najzabawniejszy wyraz mordki jaka znam. oczka i maly nosek w kształcie kuli:classic_cool: duzo zalezy od fryzury psiaka.mojego obcinam na szczeniaczka i zawsze jest pocieszny tu jest na fotkach .cora dala mi link nawet nie wiedzialam ,ze krązy po necie:P http://timon11.psy.elk.pl/

faktycznie fryzura duzo zmienia, ale na tych fotkach jest szceniaczek chyba? a szczeniaczki sa zawsze piekne zwlaszcza shitzu, chyba ze masz fotki doroslego shitzu ladnie ostrzyzonego\/?

Gość blablablaaa
york się pisze :) ja mam yorka, jest bardzo fajny, żywy, radosny, mały, ma włosy zamiast sierści, śliczny.. Maltańczyka ma moja sąsiadka, strasznie szybko się brudzi! bo jest biały, polecam ci yorka, dobrze znam się na psach, jeśli chcesz, żeby polecili ci jakiego psa kupić i z jakiej hodowli zaloguj się na tej stronie : http://www.yorkforum.pl/index.php miłego dnia :)

Gość blablablaaa
maltańczyk +dobry kontakt z dziećmi +sympatyczny -szybko się brudzi- trzeba go kąpać nawet 2 razy w tygodniu -szczekliwy

dzieki, ale bede kupowac w holandii. jesli znasz sie na jorkach to moze pomizesz mi podjac decyzje. otzo wiem ze tym minusem maltanczyka jest to ze sie brudzi ale wszelkie opinie na roznych forach przemawiaja za maltanczykiemj jednak ze wzgledu na lagodny charakter. jorki (z tego co czytalam, rowniez w fachowej literaturze0 sa bardzo niezalezne, trudno je ulozyc. to w koncu teriery. poza tym jesli juz jork to tylko piesek i z tych wiekszych. nie chce tez zapuszczac mu siersci, chce by byla srednia wobec tego czy koszty sa te same jesli chodzi o pielegnacje? ponadto jorki szcekaja, trudniej je wytrenowac niz maltanczyki. co ty na to/?

Gość 12 no własnie
Ja mam yorka juz 3 rok - leniuch -śpioch -brudas mały - strasznie łakomy ( je wszystko nawet cebule):) - no i troche głupiutki - strasznie szczekliwy chociaż ma dzien ze "nie ma" w ogóle psa - czy ja wiem czy tak strasznie trzeba pielegnowac bez przesady jesli sie od małego bedzie uczyc kąpania czesania to starczy ja nie miałam nigdy zadnych odżywek itp a obcinam sama:) nidalego nas mieszka rodzinka co ma maltańczyka strasznie sie szybko brudzi i jest mała biała kulką taki nieporadny i wolny mój jak sie z nim bawi to go 10 raz obskoczy....

no wlasnie ale to ze jork jest taki zwinny czyni go lepszym w jakis sposob? wlasnie ja wolalabym miec ciapke-latwiejsza do poskromienia... no i glupiutki-z takimi opiniami wlasnie sie spotykam, natomiast maltanczyka uwaza sie za niezwykle inteligentnego, szybko uczacego sie psa..ech sama nie wiem

Każdy pies jest drogi w utrzymaniu. Trzeba go nakarmić, wykapać itp... Ja mam od 5 lat yorka i nie zamieniłam bym go na żadnego innego pieska:) a miałam wybór albo york albo maltańczyk. Kapie go raz w tygodniu albo i rzadziej, obcinam go też sama co kilka miesięcy:) Mój akurat wogóle nie szczeka, jak by nie bylo psa w domu:) Ale yorki to małe cwaniaki i do tego strasznie symulują. Faktem jest, że ciężko je wytresować choć to pewnie zależy od cierpliwości właściciela, yorki chodzą własnymi ścieżkami:)

zresztą pies psowi nie równy:) Moim zdaniem maltańczyka trzeba bardziej pielęgnować bo jest biały i strasznie kołtuniasty. Z mojego to prawdziwy francuski piesek (nie zje 3 dniowej szynki) chyba że się go oszuka ,że je się właśnie to samo, chrupki je już jak naprawdę zgłodnieje. Jest chudziutki, malutki, włos ma krótki. Yorki i Maltańczyki są chyba jedynymi psami dla alergików, ponieważ mają włosy a nie sierść, wiec po domu nic nie lata

Gość 12 no własnie
Mikusiaaa ma racje pies psu nie równy. Znajomy męża ma yorka i kosztuje go wiecej niz dziecko!!!!!! Ten pies je kaszki dla dzieci danonki i gotowanego kurczaczka bo po czym innym rzekomo "wymiotuje". Jak jest zimno to sika w domu jak pada sika w domu zima sika w domu na gazete- jak dla mnie masakra i sytuacje nie wyobrazalna. U weterynarza jest z nim co najmniej 1 na mc...... az żal.....nawet mu pisiora podciera po sikaniu na spacerze........ a moja Zuze:) wypuszcze leci sama gdzie badz ja powoli za nia a potem wracamy i doszłam do takiej perfekcji że nie potrzebuje smyczy bo jest taka usłuchana...

Gość krokodylica
Ja polecam Bolończyka. Właśnie siedzi koło mnie. ;*

mojego to prawdziwy francuski piesek (nie zje 3 dniowej szynki) chyba że się go oszuka ,że je się właśnie to samo, chrupki je już jak naprawdę zgłodnieje o nie....nie, nie. czegos takiego nie lubie wyglada na to ze jednak maltanczyki sa bardziej potulne, kochane i pokorne. a z ta sierscia..hmmm wczoraj spotkalam kobiete z maltanczykiem i nie wygladal tak bardzo zle -chodzi mi ze nie byl bardzo ubrudzony zapytalam wiec jak czesto go kap[ie-raz na 3 tyg. a ty kapiesz jorka raz na tydzien??

* pies psu przepraszam za głupi błąd Myślę, że jak wybierzesz tego albo tego będziesz zadowolona!!! I zakochasz się w nim/jej od pierwszego wejrzenia:) I nie ma co kierować się opiniami innych bo jak mówiłam z psami jak z ludźmi:) Każdy jest inny i ma innych charakter:)

mikusia no masz racje..ale widzisz ja juz 3 iesiac sie zastanawiam nad wyborem...mialam kiedys dobermana-suke i to byl najwiekszy blad w oim zyciu bo bylam gowniara i wziela sobie pieska ot tak bo byl ladny, a akzda rasa ma przeciez swoj okreslony charakter i wymaga konkretnego podejscia. ja nie do konca wiedzialam jak sie obchodzic z moja wiec po 2 latach bylam klebkiek nerwow. nie tylko ja. cala rodzina. dlatego tak bardzo boje sie znow popelnie jakis blad. ech nie wiem nadal:) chwilami sklaniam sie ku temu chwilami ku temu. nadal nie jestem pewna ale dzieki za zaangazowanie i komentarze:) cos ta jednak nowego wniosly

ja mam dwa yorki...doroslego i szczeniaczka...są to super psiaki..maltańczyk nie za bardzo mi się podoba bo ogólnie nie podobają mi się białe psy,bo białe sa swieżo po kąpieli tylko...w taką pogodę jak teraz strasznie widać na nich brud co ładnie nie wygląda...więc to tez weź pod uwagę

Gość gość
ja mam yorka i jest naprawdę bardzo spokojna i ułożona. Na dodatek bardzo mało szczeka i nie ma ADHD :) ale chciałabym mieć towarzystwo dla mojej Tili i myslę o maltańczyku.