Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość werty25

Pytanie do mam dzieci z astma lub osob znajacych temat

Polecane posty

Gość werty25

Czy jesli dziecko ma astme i kaszle to tym kaszlem moze zarazac inne osoby? Czy moze chodzic do przedszkola?

może chodzić do przedszkola pod warunkiem że jest to kaszel suchy taki typowo astmatyczny bez wydzieliny najlepiej zapytaj lekarza bo przy infekcji absolutnie nie może iść :)

Gość werty25
Kaszel jest wlasnie taki mokry, ale lekarz powiedzial, ze moze chodzic do przedszkola. Z tym, ze stwierdzil astme, bo ten kaszel stale powracal i nie pomagaly zadne leki przeciwkaszlowe ani antybiotyki, dopiero leki przeciwalergiczne i inhalacje zaczely dzialac. Ale nie skierowal na zadne badania czy to napewno astma. I wlasnie nie wiem co z tym fantem poczac.

Moj syn ma astme.Tak jak napisala kolezanka wyzej jesli jest to suchy kaszel typowo astmatyczny to moze isc.Jednak uwazaj,jesli ma temperature lub wyglada inaczej niz zwykle to koniecznie pokaz sie lekarzowi.

Gość nocnikowa dama
Taki wydzielinowy, mokry też może być przy astmie (ogólnie przy chorobach płuc, np. dysplazji)! Dziecko wtedy nie zaraża, ale to lekarz musi ocenić bo bardzo przypomina taki zwykły "przeziębieniowy" mokry kaszel, a to są po prostu zalegania.

Gość werty25
Czyli u mojej tez moga byc takie zalegania wydzieliny jak napisala nocnikowa dama i dlatego lekarz pozwolil chodzic do przedszkola. A temperatury wlasnie nie ma i ogolnie zadnych innych objawow. Lekarz ja przebadal dokladnie i nic niepokojacego nie uslyszal w klatce. Dzieki za wypowiedzi:)

Gość nocnikowa dama
Dokładnie, mój syn ma dysplazję przechodzącą w astmę i w tej chwili ma zalegania, ale bez stanu zapalnego. Włączone na stałe wziewy. Nie zaraża, bo nie ma czym. A kaszel przypomina normalny, mokry. Co tak naprawdę kaszlem nie jest. Lekko to skomplikowane, ale podstawa to dobry pediatra lub pulmonolog i będzie ok.

przy astmie kaszel nie zawsze jest suchy. Bywa też mokry. Uważam że może chodzić do przedszkola. Nie wiem dlaczego z astma kojarzy się tylko kaszel suchy.

astma to także kaszel mokry, jak pisały już inne dziewczyny, tylko pamiętaj, żeby uważać, żeby nie przerodziło się to w zapalenie oskrzeli, to częste u astmatyków :/