Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nivea77

CIĄŻA UROJONA U SUCZKI

Polecane posty

Czy ktoś wie z czego najlepiej robić suczce okłady na nabrzmiałe sutki? Ma ciąże urojoną i prowadzi produkcje jak mleczarnia normalnie...martwie się i chciałabym jej pomóc.

Gość klara001
pomodlimy sie za nią

nie wiem jak u was w PL ale u mnie u weta się dostaje specjalne malutkie tabletki które podajesz jej z jedzeniem i po paru dniach mleka nie ma. Zapytaj może u swojego weta :)

"W przypadku wystąpienia lekkiego przebiegu ciąży urojonej należy zmniejszyć ilość podawanego pożywienia (także ilość zawartego w nim białka) oraz zapewnić odpowiednią ilość ruchu. Należy także ograniczyć ilość podawanych płynów. W przypadku przyszykowania „gniazda należy odizolować sukę od niego i schować zgromadzone w nim zabawki i inne rzeczy, a najlepiej na kilka dni zmienić jej otoczenie, np. wyjechać na działkę i zabierać na długie, forsowne spacery. Na bolące i nabrzmiałe sutki stosuje się letnie okłady z wywaru kory dębu lub z letniego roztworu sody oczyszczonej. Nie wolno pozwolić suce na lizanie okolicy sutków, gdyż pobudza to produkcję mleka. Cięższy przebieg ciąży urojonej wymaga czasami podawania preparatów hamujących prolaktynę (hormonu odpowiedzialnego za produkcję mleka). Najnowsze leki z tej grupy są łatwe w podawaniu, bezpieczne i sporadycznie powodują występowanie efektów ubocznych. Znalezione w necie po wpisaniu w google :) mam nadzieję, że pomoglam.

Czytałam to, pierwsze co w google wpisałam, tylko na każdej stronie co innego piszą. A to okład z dębu, a to z sody albo acetonu a weterynarz mi powiedział, że z jodyny i teraz to w ogóle zgłupiałam. Dlatego piszę do Was, może ktoś ma jakiś sprawdzony sposób.

no ja nigdy nie mialam problemów z ciążą urojoną więc nie wiem :( nie znam się na weterynarii jakoś wielce, chyba tylko tyle co pospolity posiadacz psa :P może spróbuj porobić różne oklady to jej na pewno nie zaszkodzi i zobaczysz który dziala najlepiej :)

No masz rację, kupie aceton a sode mam w domu. Coś pokombinuję, dzięki.