Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zohan

babcia umiera...

Polecane posty

Gość Zohan

ma 90 lat, w piątek wyszła ze szpitala, ściągali jej wodę z płuca...miało juz być dobrze a dziś znów zabrało ją pogotowie. Babcia mieszka z moim ojcem, który jest alkoholikiem, zabiera jej pieniądze a prawda jest taka ze jak babcia umrze to on sie albo zapije albo wyląduje pod mostem. Wszystko na mojej glowie.Nie mam pojęcia od czego zacząć w razie czego:( Wiem że nie powinnam tak myśleć ale wiadomo że to juz nie jest młoda kobieta. Uzbierała boroczka pięć tysięcy na swój własny pogrzeb.Dała mi je, żebym jej odprawiła:( Straszne to jest.Pierwszy raz w życiu jestem w takiej sytuacji. Jak wogóle załatwia sie pogrzeb....POMOCY!!!

Gość poradnia_22
kużwa jeszcze żyje przecież?? ale fakt, jeśli nie masz rodzeństwa czy wójka, ciotki to sama musisz się przygotować, musisz mieć dokument ze szpitala lub pogotowia o stwierdzeniu zgonu+przyczyna zgonu, z tym idziesz do właściwego urzędu gminy i prosisz o akt zgonu, z aktem zgonu idziesz do zakłądu pogrzebowego a oni już wszystko załatwiają, łącznie z zasiłkiem pogrzebowym z zusu, ew. podejmujesz decyzje, jakie kwiaty, jaka trumna,jakie ubranie dla babci, oni poprowadzą cię za rękę

Gość kurwakurwieleburwie
koniecznie ta wode do butelki schowac, przyda sie jakby co, moze sweita bedzie i sanktuarium sie zrobi to bedzie ta woda potrzebna, nasze papu tez sciagali ale krew i do krakowa jako relikwie, dziwisz wdowa po papu to wszystko prowadzi, amen

Tak to już jest na tym świecie.. to trudne.. przykre ze jestes z tym sam/sama... ale musisz byc silna/silny dla babci!!

Gość ankaskakankadwakije
Spokojnie... Masz ważniejsze myśli na głowie. Życzę Ci, żeby Twoja Babcia wyzdrowiała ale rozumiem Twoje obawy i chęć spokojnego zaplanowanie wszystkiego. Może masz jakiegoś krewnego, wujka, którego mogłabyś poprosić o pomoc. Dasz sobie radę. Trzeba pójść do jakiegoś zakładu pogrzebowego i tam Ci wszystko wytłumaczą co jak po kolei. Oni nawet rozliczają się z zusem. A jak w jednym zakładzie będzie niemiła pani to idziesz do drugiego- konkurencja jest wielka, ale oni dbają o klienta.

Gość posmutniała__
co to znaczy "boroczka", nie znam takiego słowa, wyjaśnij

Skremuj zwłoki, wychodzi o wiele taniej niż pochówke w trumnie, a urne dają za darmo w krematorium.

Gość saDdfD
AUTORKO NIE PRZEJMUJ SIE HAMOTĄ KAFETERYJNĄ.najppierw do księdzaa a potem do urzędu gminy/miasta - tam cię pokierują

Gość Zohan
jaja sobie róbcie...a ja z tym sama jestem:(

Gość ..NATALA..
A gdzie Twoja mama??? Niech babcia żyje jak najdłużej. Gdyby zmarła,to najpierw _świadectwo zgonu od lekarza z tym świadectwem do USC po akt zgonu Wtedy ZUS ,ksiadz............ Trzymaj się.

Gość kurwakurwieleburwie
najpierw do ksindza

A kto tu se jaja robie?? prawde mówie o kremacji :O pastor czy ksiądz też problemu nie robią i odprawiają msze nad urną.

Gość pamellaaa
najgorsze ze posmierci babci potem z zusu pieniadze na pogrzeb tam ok chyba 3 tys przypada na jej syna ogolnie dzieci ja bym poszla na policje powiedzialka ze ojciec pije i co masz zrobic moze na drodze sądowej pozbawic go praw do emerytury renty cz co pobiera na twoja rzecz i wtedy mozna go oddac na przymusowe leczenie jesli sad tak orzeknie idz rowniez do opieki spolecznej moze tam cos pomogą ..

Gość bumcykcyktrala
jak babacia miala zyczenie pochowku to tak zrob albo jej spytaj i najlepiej nie kombinuj , poprostu musisz wypelnic jej wole tak bedzie najlepiej

Gość kurwakurwieleburwie
zrob tak, ze babcia poszla w pizdu i ja znalezliscie i umarla w sylwestra (wyzsze zwroty za pogrzeb), i koniecznie do ksindza, tak jak to bylo jak szlas z mezem co to sie nie piepszyliscie przed slubem do slubu po okresie bezwspolzycia przykladnego katolickiego do kosciola

Gość ..NATALA..
Na jakiego syna?????ZUS_____kwota 4000zł.Robią przelew do zakładu pogrzebowego.

Gość Zohan
Ja staremu nie mam zamiaru pomagac...więc o niego mi tu nie chodzi...i głupich odpowiedzi nie oczekuje...poprostu to o was świadczy że serca nie macie...mnie poprostu ogarnął strach, co robić gdyby...chyba normalne że sie o tym myśli...a moja mama jest za granicą, jest skłócona z teściową ale mniejsza o to.chciałam poprostu wiedziec co gdzie i jak załatwiać...

Gość kurwakurwieleburwie
do zakladu a nie do babci przelew chyba

Gość ..NATALA..
Przecież Ci napisałam WSZYSTKO PO KOLEI--------wystarczy zapamiętać.

Gość kurwakurwieleburwie
Zresztą można odliczyć cały Vat i całą tą babcię spokojnie wrzucić w koszty na firmę.

Gość Zohan
NATALIA dzięki, a wcześniej miałam na myśli reszte bydła tu na kafe a nie Ciebie.Pozdrawiam

Gość vfghnbg
kochanie, ja tez babcie chowalam pare tygodni temu :( tez miala pluca zawalone juz :( kiedy babcia umrze, wez w szpitalu czy w domu od lekarza, ktory przyjedzie stwierdzic zgon wypis zgonu, idz z tym do Urzedu Cywilnego o wydanie aktu zgonu, z tym aktem idz do firmy pogrzebowej, najczesciej zalatwia sie to bezgotowkowo, taka firma urzadza caly pogrzeb, ty wybierasz trumne tylko i wieniec. u mnie bylo tak, ze firma dala mi rachunek z ktorym pojechalam do ZUSu, z katem zgonu i karta emeryta przyjeli to i do miesiaca czekalam na wyplate zasilku pogrzebowego, na grudzien bylo to jeszcze niecale 6,5 tys nie wiem jak teraz bo nasz wspanialy rzad mial to o 2 tysiace skrocic, nie wiem jak w takim przypadku wyjdzie zaplata bo mnie caly pogrzeb z tej firmy kosztowal 4,5 tys a do tego jeszcze kamieniarz na postawienie grobu. w kazdym razie ja mialam tak, ze jak dostalam te kase z ZUSu dopiero poszlam do fimy zaplacic im, ale sa tez tzw bezgotowkowe, oni zalatwiaja sprawe z ZUSem, orgaznimuja wszytko i twdy jak jeszcze cos zostaje oddaja tobie. do ZUSu nie musisz miec upowaznienia babci, tylko przedstawic odpis skrocony aktu malzenstwa twoich rodzicow, ze jestes w prostej lini babci wnuczka. bardzo mi przykro z powodu twojej babci, ale widzialam jak moja sie meczyla w szpitalu, jak ja pluca bolaly i wiem, ze egositycznie jest zyczyc by w takim stanie trwala jak najdluzej :( sciskam cie mocno

Gość kurwakurwieleburwie
Zohan, koniecznie myśl już o pogrzebie babci, tak wiesz po katolicku rób, jak Jezus by robił albo Maryja.

Gość kurwakurwieleburwie
do konca katolicy nie traca nadziei, pseudokatolicy robia na dwa baty, tworza topic np. na kafeterii. Zohan, zal.pl dno.pl

Gość Zohan
vfghnbg dziękuje za dobre słowa. A nie przeszkadza to że moi rodzice są po rozwodzie żeby załatwić to w zusie?bo piszesz cos o akcie ślubu rodziców...nie chce poprostu żeby ojciec to zalatwiał bo wiem że przepije.dlatego wolę ja to miec na głowie i coś sie na ten temat dowiedziec wcześniej.

Gość vfghnbg
kur­wa nudzisz sie frustracie? faceta nie masz? na dildo cie nei stac? w szkole cie gnoja? idz lyknij sobie magnez to sie uspokoisz bo przykra jestes :O

Gość A skąd wiecie że to Katoliczka
no skąd?? może jest protestantką?? a może w ogóle ateistką.

Gość vfghnbg
nie ZUS musi tylko wiedziec, że jestes corka syna/matki babci, w prostej lini wnuczka nie jakas tam sasiadka. rozwod ich nie interesuje tylko twoj stopien pokrewienstwa :)

Gość kurwakurwieleburwie
babcia byla uczciwa a ta ja chce juz do grobu wsadzic, to jest katoliczka ????? to jest chory czlowiek patrzacy tylko na swoje i na kase, zenujace