Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość am8668968

Jak to jest?

Polecane posty

Gość am8668968

Jak jest ze szkołą ponadgimnazjalna? Jest obowiązkowa czy nie? Wiem ze obowiązek chodzenia do szkoły mam ale tylko podstawówki i gimnazjum do 18 roku życia. Szkoła średnia jest nie obowiązkowa ale chodzę po różnych stronach i forach, i czytam zupełnie co innego. Czyli ze mam obowiązek nauki do 18 roku życia ale nauki w każdy sposób, czyli jak nie szkoła to np, jakieś kursy. I jeszcze jak to jest skoro szkoła ponadgimnazjalna nie jest obowiązkowa to czy 1. Jeśli jestem np, zapisana do LO ale nie chodzę do nie go to czy zostaje tylko skreślona z listy uczniów czy też sprawa jest wnoszona do sądu i rodzice mogą zapłacić kare albo ja dostać kuratora? Wiem ze kare mogą zapłacić jeżeli byłabym w szkole obowiązkowej czyli gimnazjum tak więc jak jest w szkole średniej? 2. Jeżeli wezmę papiery ze szkoły to czy będę ścigana za to ze nie chodzę do żadnej szkoły i też mogę wyciągnąć ja lub moi rodzice z tego konsekwencję? 3. Jeżeli wezmę papiery i mam zamiar kontynuować naukę w szkole eksternistycznej to czy muszę to gdzieś zgłaszać jeżeli jestem osobą niepełnoletnią? Mój problem tkwi w tym że mam 17 lat i chce wyjechać za granice i tam kontynuować naukę w szkole eksternistycznej. Nie chce robić szkoły w Polsce. Rodzice nie chcą się zgodzić bo uważają że będą mieć przez to kłopoty a mam obowiązek uczęszczać do 18 roku życia do szkoły w Polsce. Powiedziałam im ze tak czy siak w Polsce nie będę chodzić do szkoły ze naukę będę kontynuować tylko i wyłącznie za granicą. Tak więc pytam jak to jest z tą szkołą średnią i karami?

Gość sodapjfpfj
Dopóki masz polskie obywatelstwo, masz obowiązek uczęszczać do szkoły do 18 roku życia, bez względu na to czy masz zamiar ją skończyć czy nie, w przeciwnym razie możesz np dostać kuratora, a twoi rodzice mogą nawet zostać pozbawieni praw rodzicielskich jeżeli będziesz olewać naukę. Po 18 robisz już co ci się żywnie podoba. Szkoła eksternistyczna jest chyba od 18 lat.