Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikamakika

byłam dziś u dentysty i mam mleczaka a mam 24 lata

Polecane posty

Gość mikamakika

czy ktoś również tak ma? w dodatku to 3 i sie boje ze moze mi wypasc niedlugo i chyba juz mi nie urośnie kolejny?

Gość jjjjjjjjjjja
marna prowokacja

Gość mikamakika
to nie prowokacja!!! chciałam żeby mi dentysta nadlał zęba bo właśnie jest taki mały ale powiedziala że nie da rady bo to mleczak i i tak wypadnie niedlugo;(

ja mam 23 lata i chyba z 5 mlecznych zębów...jeżeli nie wiecej. Dentystka mi tylko powiedziala ze mam zdrowe, ale nie wszystkie(powinnam miec 32 w tym wieku a mam 21).

Gość mikamakika
ale nie wiem co mam zrobić z tym zębem. jest bardzo mały. wygląda to brzydko, tak jakby mi sie ząb złamał

Gość Mleczne 3ki sa glupie ;/
tak miałam to samo. mialam jakies 23 lata jak bylam na kontroli u dentysty (prywatnie) i dowiedzialam sie ze mam mleczną 3kę (zajebiscie ze wczesniejszy dentysta do ktorego chodzilam od dziecka zapommnial mi o tym powiedziec;/). niestety skonczylo sie dla mnie tragicznie, bo okazalo sie że pod spodem rosnie juz nowy ząbek (zatrzymal sie czy cos) i do tego krzywo - w kierunku podniebienia!! mleczak zostal natychmiatowo wyrwany, a po 2tyg jak tylko ukazal sie nowy ząbek to prostowalismy go aparatem ortodontycznym stałym. to byl koszmar bo przez jakies 2 tyg chodzilam szczerbata :( na szczescie pod aparatem nie bylo tak tego widac - dentysta postaral sie trzeba przyznac! wydalam przez tą glupia mleczna 3kę kupe kasy ale nie zaluje bo mam sliczny usmiech :)

Gość gfdgfdgfd
to i tak mialas szczescie ja mam 29 lat i mleczna trojke. mialam dwie ale jedna wypadla i niestety na jej miejscu nic nie wyroslo :-(

Gość mikamakika
czyli jest sznsa że stały ząbek może mi jeszcze urosnąc? powinnam zrobić prześwietlenie zęba?

Gość gfdgfdgfd
popros o skierowanie na przeswietlenie - dowiesz sie czy cos tam jeszcze wyrosnie stalego

tak, koniecznie zrob przeswietlenie! dziwne że dentystka ci tego nie zaproponowala - mleczna 3ka to dosc czeste schorzenie wlasnie wsrod 20sto parolatków

Gość gfdgfdgfd
i modl sie aby cos tam pod spodem bylo bo jak nie to albo kilka tysiecy za implanta albo korona (czytaj: zniszczenie dodatkowo dwoch sasiednich zebow poprzez spilowanie na kształt stozka) albo szczerba do konca zycia

Gość mikamakika
dzięki za rady. ide jutro po skierowanie na przeswietlenie;)

wpis z http://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=8291698 : "Jeśli pójdziesz do ortodonty to pewnie skieruje Cię na prześwietlenie. Na zdjęciu będzie mógł zobaczyć, czy ząb stały jest zatrzymany w kości (czyli nieprawidłowo ustawił się i przez to nie wyszedł) czy może raczej w ogóle nie masz zęba stałego (po prostu się nie wykształcił, jak pisałam, tak bywa). (...) Myślę, że skoro do tej pory stałe trójki nie wyparły mlecznych i nie wyrżnęły się, to same bez pomocy nie wyjdą (jeśli w ogóle tam są). Jeśli ortodonta zadecydowałby o ściąganiu stałych trójek, to wiąże się to z długim leczeniem aparatem stałym."

Gość Kilklka pestek
Moja siostra też ma jeszcze mleczaki, a ma 34 lata - ma 2 górne trójki mleczne, ale nic pod spodem nie ma więc nie wyrywa ich...

Gość mkll;
Taa, dentysta Ci zeba nastawial...to robi ortodonta!

Gość alikara
radze sie wybrać prywatnie do dobrego ortodonty

dobry wpis odniosnie procedury sciagania zęba: " do ania_wu no powiem szczerze ze brzmi to ciekawie, a jak to ściąganie stalej trójki ma wyglądać? W ogole to u Ciebie ona się gdzieś wybiła? Tak sie zastanawiam ze skoro mojej nawet nie widac, to jakby mieli ją sciągnąć? ania_wu Nie. Jest w kości schowana nad jedynkami już leży niemal poziomo.. Z tego co ortodontka mówiła to najpierw założy mi aparat, później usunie mleczaka i wypiłują mi jakieś okienko w kości. Następnie przykleją do tego zęba zamek i będą go ściągać do łuku w tą dziurę po mleczaku. :P " z http://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=8291698

mkll; Taa, dentysta Ci zeba nastawial...to robi ortodonta! jak już mówiłam byłam u dentystki PRYWATNIE, więc co w tym dziwnego że jest ona jednocześnie dentystka i ortodontka? specjalizuje sie tez w chirurgii zęba - ogolnie super z niej fachowiec, a przy tym jest sympatyczna :)

Gość mikamakika
dobre he he;)

Gość gość
a ja mam 35 lat i mleczka górną piątkę :)