Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszęoradę

Planowanie ciąży... ważne pytanie dot. witamin i chorób

Polecane posty

Gość proszęoradę

Witam, wraz z mężem planujemy ciążę na przełomie maja/czerwca. Mam pewne wątpliwości po tym co czytam w internecie. Otóż: - Nie miałam w ani ospy, ani odry, ani różyczki- co w związku z tym? - Mam nawracającą opryszczkę narządów rodnych- biorę wtedy Heviran i smaruję maścią Triderm lub Elocom i przechodzi. Są to bardzo silne leki w związku z czym nie można ich brać w ciąży. Co zrobić gdy pojawi się opryszczka? - Mam przeprost naturalnej lordozy szyjnej+ zwyrodnienia+ dyskopatię (wszystko w odcinku szyjnym). Od czasu do czasu mam "napady" usztywnienia, jestem wtedy na L4 i biorę silne leki których także w ciąży brać nie wolno... jak sobie z tym poradzić? - Ostatnia rzecz to anemia, jakie witaminy powinnam brać przed zajściem w ciążę i w trakcie ciąży (oprócz kwasu foliowego)? - O co zapytać lekarza, o jakie skierowania na badania poprosić? Proszę o odpowiedzi i zapraszam do dyskusji osoby które także planują rozpocząć starania. Pozdrowiam serdecznie i wszystkim przyszłym mamusiom życzę spokojnej ciąży :)

Kochana nie jesteś okazem zdrowia albo wymyślasz sobie. Najpierw się porządnie wylecz z anemii, zaszczep się na różyczkę, a później planuj ciążę. "wraz z mężem planujemy ciążę na przełomie maja/czerwca" w sumie planować sobie można ciekawe jak Ci wyjdzie:) Bierz na pewno kwas foliowy, porób badania krwi, moczu. Najlepiej idź do ginekologa i pogadaj z nim wszystko Ci powie.

Gość proszęoradę
Kasiu źle się wyraziłam... nie "planujemy ciążę" tylko planujemy rozpocząć starania ;) Moja anemia nie jest staszna mam wyniki delikatnie poniżej normy. Moje pytanie dotyczy raczej tego czy powinnam brać jakieś specjalne preparaty witaminowe dla kobiet planujących zajście ciążę/ będących w ciaży (istnieją takowe?) czy raczej takie "standardowe"? Co do różyczki to chyba szczepionki przeciwko różyczce są w podstawówce... czy to nie wystaczy? Ja dokładnie nie pamiętam, ale czy można to jakimś badaniem stwierdzić czy byłam szczepiona? Najbardziej mnie martwi ta opryszczka i problemy z kręgosłupem- bo na to nic nie poradzę :( Może wypowiedzą się na ten temat osoby które są w podobnej sytuacji? Dziękuję za odpowiedź

witamin bez porozumienia z lekarzem nie przyjmuj, kwas foliowy wystarczy anemię musisz wyleczyć koniecznie, bo w ciąży może być gorzej to samo z tą opryszczką pójdź do dobrego ginekologa, powiedz mu o wszystkich dolegliwościach, bo nie są one obojętne dla dziecka co do różyczki, to jeżeli urodziłaś się po roku '75 to jesteś na pewno zaszczepiona, ale możesz zrobić sobie badanie w laboratorium na przeciwciała różyczki, ale uprzedzam, że badanie jest dość kosztowne