Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dupeczka z okieneczka

Ślub? Sama nie wiem.. mam dylemat...

Polecane posty

Jestem w związku 7 lat (jesteśmy po ślubie cywilnym) mamy 2 dzieci... Ślub kościelny był ciągle przekładany na potem.. teraz chcialibyśmy to uregulować, ja z jednej strony bardzo.., jestem wierząca i byłam praktykująca, odkąd jestem "wyklęta" przez kościół nie chodzę do niego, ale bardzo mi tego brakuje, bo brakuje mi pełnego uczestnictwa w mszy (nie mogę przyjąć sakramentu komuni).. Mój problem polega na tym, że jest już trochę za późno, ja już dobrze poznałam swego wybranka i muszę powiedzieć, że nie czuję się szczera mówiąc słowa przysięgi... Dla mnie taki ślub to na zawsze, nie uznaję czegoś takiego jak "stwierdzenie o nieważności".. a jak mnie zdradzi? wiem że nie potrafiłabym wybaczyć i zaufać drugi raz... a jak będzie chciał odejść? Chciałabym stworzyć prawdziwą rodzinę, chciałabym zabierać moje dzieci do kościoła i być dla nich przykładem... Wiem, nie powinnam gdybać i zakładać najgorszego.. ale ja już taka jestem, muszę wziąć wszystko pod uwagę...

Gość dlaczego jestes teraz bardziej
na nie? uniewaznic i tak nie mozesz bez waznych powodow

Po pierwsze to nie o to się martwię że będę musiała się rozwodzić, tylko że ta przysięga nie będzie szczera, dlaczego? Bo już się tyle znamy aby dobrze poznać wady mojego męża i niestety części nie akceptować.. No cóż, nie czuję się najszczęśliwszą osobą na świecie. Ja na pewno będę przy nim, ze względu na dzieci no i przyzwyczajenie.. Oczywiście kocham go (choć teraz to już starciło na znaczeniu)

a to sa powazne wady? moze zrezygnuj z koscielnego jak czujesz sie w tej kwestii niepewnie

Gość neliiii
Słuchaj nie rozumiem, kurcze...przez to ze sie ma cywilny nie mozna isc do komuni?

Poważne, ale nie na tyle, żeby si,e z nim rozstawać :).. Główna wada to totalna olewka rodziny (praca praca praca) choć twierdzi że jesteśmy najważniejsi i twierdzi że mnie kocha tak naprawdę dla mnie to puste słowa niczym poparte.. Zawsze jestem sama w każdej sytuacji w każdej decyzji...

moze wjedz gdzies na weekend i zostaw go ze wszystkim? niech przemysli swoje priorytety

do komuni nie można iść jak się żyje z kimś bez ślubu... Jak mieszkasz ze swoim facetem np. też większość księży nie da rozgrzeszenia a u nas dodatkowo są dzieci...

Gość neliiii
kochana ale jak sie ma slub cywilny to mozna? My mamy slub cywilny on jest po rozwodzie i ja w ciazy..i chodze do komuni... kurcze to mam nie chodzic? Przeciez cywilny to tez slub.Prosze wytłumacz mi to bo niewiem chyba nic

Gość chrup chrum
Każdy związek po latach nabiera innego znaczenia, z dziećmi staje się raczej kulą u nogi, ale bez dzieci wcale łatwiej nie jest, pozostaje przyzwyczajenie i jakaś pewność materialna Bo co niby kobieta z dwójką dzieci i ze średnimi zarobkami (nie oszukujmy się, warunki w naszym kraju są mało sprzyjające dla większości) ma zrobić? Nie odejdzie, bo nie ma dokąd, a nawet jeśli trzeba jakoś zabezpieczyć finansowo siebie i dzieci.

Gość chrup chrum
neliiii dla kościoła ślub cywilny to nie ślub, ty po prostu cudzołożysz :) chyba że za każdym razem spowiadasz się z seksu z mężem niemężem

To nie ten typ co mógłby coś przemyślać. On jest tak wielkim realistą, że dla niego nie ma czegoś takiego jak świat uczuć... Z nim nawet nie da sie o tym porozmawiać bo poprosu słucha a nie słyszy. To umysł ścisły jak nie da się tego przeliczyć to to nie istnieje... Żyjemy razem a obok siebie. Kiedyś było inaczej, ale kiedyś nie było dzieci, byliśmy bardziej wypoczęci... Ja jeszcze długo walczyłam o nasz związek, ale ile można (skoro on uważa, że jest idealnie).. No i tak o kolejna niedoceniana żona.. oczywiście nie jest tak źle (piszę o wadach teraz akurat), ale nie jest też dobrze...

Gość chrup chrum
a co twój mąż sądzi o ślubie kościelnym?

nelii mają racje, z drugiej strony jak chodzisz do komunii to dostajesz rozgrzeszenie (masz niezłego księdza). Po pierwsze dla kościoła nie jesteś mężatką a po drugie związałaś się z żonatym mężczyzną (pewnie rozwód ma cywilny a nie kościelny - czyli dla kościoła on nadal ma żonę)

Gość neliiii
Przeciez to bezsens,nie kazdy moze wziac slub koscielny..A jak chca wziac to w moim przypadku na uniewaznienie malzenstwa ,,męza'' czekamy 9 miesiac!:/

Gość neliiii
dupeczka jak dla koscioła moze miec nadal zone jak ma rozwod..kurcze to sa posrane zasady koscioła..oj :/

Mąż chce wziąć ślub. Niedługo przeprowadzamy się na wieś do domu po latach tułaczek (niby mamy swoje mieszkanie, ale ono też było traktowane jako tymczasowe) otwieramy nowy rozdział w życiu i chce żebyśmy wszysto uregulowali...

Gość chrup chrum
neliiii dla kościoła nie istnieje coś takiego jak "rozwód", on musi mieć unieważnione małżeństwo, do tego czasu dla kościoła jest żonaty, a ty jesteś jego kochanką przyznaj, spowiadasz się z seksu z nim :)? czy zatajasz?

nelii, przecież nie ma jeszcze "rozwodu" kościelnego... Nie łącz ślubu kościelnego i cywilnego... Spójrz na to z drugiej strony, można wziąć tylko ślub kościelny i wtedy dla państwa nie jesteś mężatką... acha i ten nasz ślub to właśnie z inicjatywy męża

Gość neliiii
Tajemnica to nie jest mowie jasno ze kocham sie z mezem:D rozgrzeszenie dostaje:)

Gość chrup chrum
Może chęć wzięcia ślubu kościelnego to jest odpowiedni czas żeby porozmawiać na temat swoich uczuć i odczuć?

a mowisz ksiedzu, ze z mezem nie masz slubu koscielnego? bez slubu koscielnego, to zawsze jest grzech (niewazne czy konkubinat czy rozwodnik)

Gość neliiii
Tylko nie mowie,że to cywilny a ksiadz sie nie pyta..........:)..hm............wkurzyło mnie to ale coz takie zycie.Boli mnie to ze tak jest chodzi o niego z tym rozwodem itp ale koscioł i panstwo dwie oddzielne sfery:/

Gość chrup chrum
czyli jednak zatajasz grzech :)

Gość neliiii
grzech zatajony ale w sumie nigdy o nim nie myslałam tak ze slub cywilny i nie mozna do komuni:/

Autorko ja myśle ze powinnas wziac ten slub koscielny, skoro mówisz ze brakuje Ci tego i jestes wierzaca oraz że nie zamierzasz sie z mężem rozstawac... A może to cos zmieni na lepsze? pod warunkiem, ze chcesz tego bo go kochasz a nie dlatego zeby miec juz ten koscielny z glowy, bo jeśli jestes nieszczesliwa w tym zwiazku to dlaczego tak się go trzymasz?

Gość chrup chrum
wypowiedź księdza Mariana z forum katolickiego "Kościół uznaje, że życie w małżeństwie, bez Sakramentu małżeństwa jest grzechem i nie można otrzymać rozgrzeszenia ani przystąpić do Komunii."

"Spójrz na to z drugiej strony, można wziąć tylko ślub kościelny i wtedy dla państwa nie jesteś mężatką..." można miec slub cywilny nie mając koscielnego, ale ślub kościelny zawsze wywiera skutki w sferze prawa cywilnego - ma moc prawną.