Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malenkaja

cechy totalitaryzmu w zyciu matki

Polecane posty

sluchajcie mam do pisania prace na zaliczenie cechy totalitaryzmu w twojej pracy. a ja na razie nie mam pracy bo jestem tylko matka. czy myslicie ze z tego mozna cos zrobic wlasnie tak jak napisalam w temacie. bo w sumie siedze w jednym miejscu w domu jestem tak jakby podporzadkowana do zycia mojego dziecka bo musze sie do niego dostosowywac itd itd. prosze o pomoc bo nie chce wymyslac ze gdzies tam pracuje itd

Gość choinkka2010
jakie to studia? z jakiego punktu widzenia piszesz? moim zdaniem to jest bardzo ciekawe, ale musisz dobrze to ukierunkować,

zarzadzanie ale to zaliczenie jest z socjologii. i tak wlasnie probuje cos z tego skomponowac bo mam tu wszystkie cechy instytucji totalitarnej ale ciezko mi to tak rozbudowac opierajac na wlasnym zyciu Pojęcie instytucji totalitarnej wprowadził Goffman w odniesieniu do takich miejsc jak więzienia, szpitale psychiatryczne, armie, klasztory i szkoły (internatowe), czyli zamknięte i odizolowane formy przebywania i działania ludzi przez dłuższy czas w izolacji od społeczeństwa. Wyróżniają się one takimi cechami jak: 1.wszystkie aspekty życia toczą się w tym samym miejscu i są kontrolowane przez jedną, zawsze tę samą władzę 2. każda faza jakiegoś działania przeprowadzana jest w bezpośredniej obecności innych osób, wszystkie traktuje się jednakowo i wymaga się od nich wykonywania wspólnie tych samych czynności 3. codzienne zajęcia mają swój ścisły rozkład, według którego bezpośrednio po jednym typie zajęć następuje drugi, wszystko w ustalonym wcześniej czasie 4. kolejność czynności na rzucana jest przez system jawnie sformułowanych, formalnych rozporządzeń oraz przez zespół urzędników, których zadaniem jest nadzór 5. różne czynności i działania łączone są ze sobą w jednym, racjonalnym planie, który ma za zadanie wypełnianie oficjalnych zadań i celów instytucji 6. istnieje zasadniczy rozdział między ogromną grupą rządzonych, czyli pensjonariuszy danej instytucji a małą grupką nadzorców 7. każda z tych grup skłonna jest wyobrażać sobie drugą grupę w kategoriach wąskich, pełnych wrogości stereotypów 8. Członkowie kadry (personel) skłonni są uważać się za nadrzędnych I pełnych prawości, natomiast pensjonariuszy za gorszych, godnych potępienia i winnych 9. ruchliwość społeczna między tymi dwiema grupami jest bardzo ograniczona: dystans społeczny jest bardzo duży I formalnie zalecany 10. przepływ informacji do pensjonariuszy (np. o planach personelu) jest ograniczony; pensjonariusze nie biorą udziału w podejmowaniu decyzji o swoim losie 11. bodźce skłaniające do pracy mają niewielkie znaczenie poza instytucją 12. grupy mają jedynie oficjalne miejsca kontaktu z sobą 13. istnieje bariera między pensjonariuszami a światem zewnętrznym 14. pensjonariuszy pozbawia się podstawowych praw 15 pensjonariusze wyżsi rangą mają więcej władzy niż niscy rangą członkowie nadzoru 16. od pensjonariuszy oczekuje się, aby przyswoili sobie normy personelu. Istotą instytucji o charakterze totalitarnym jest fakt kumulacji cech,pojedynczo każda cechę można by było uznać za mało znaczącą. to nam przekazal wykladowca w pomocy do pracy

Gość choinkka2010
wiem jestem po politologii sądzę że to świetny pomysł odnieść się do życia codziennego , socjologowie uwielbiają takie rzeczy.

bo naprawde mam kilka pomyslow ale nie wiem jak to zrobic w jednosc bo np tak jakby to osoba guru bylo to dziecko bo moje potrzeby ida na drugi plan a dziecko jest najwazniejsze podstawowe prawa: czasem niemam czasu zjesc czy nawet skorzystac z toalety mniejszy kontakt z ludzmi niz dotychczas no i praktycznie caly czas siedze w domu

Gość choinkka2010
nie wiem tylko czy chcesz napisać że ty jako matka jesteś podporządkowana dziecku czy dziecko tobie jako że jesteś władcą absolutnym w jego mniemaniu:)

oczywiscie z tych punktow co tam bylo podane nie musze wszystkiego tylko jakies poszczegolne cechy

Gość choinkka2010
To napisz o dziecku jak totalnie "zawładneło" twoim życiem

no w tym momencie to dziecko jest guru bo ma rok:) wiec ja mu sie teraz bardziej podporzadkowuje niz ono mi bo jest za male zeby jakies zasady

Gość choinkka2010
1.wszystkie aspekty życia toczą się w tym samym miejscu i są kontrolowane przez jedną, zawsze tę samą władzę idealnie jest dopasowane porostu rozbuduj to..

Gość choinkka2010
powodzenia:)

Gość gośka co ma ktośka
:O nie,sorry autorko ale to sie kupy i d..nie trzyma...... w odniesieniu do miejsca pracy jak najbardziej ale to co wymyslilas nie za bardzo jest sensowne:O odnies to do plaszczyzny zawodowej, banalnie proste do napisania:)

Gość gośka co ma ktośka
glowna cecha totalitaryzmu jest nadzór i kontrola wiec jak to widzisz w odniesieniu do zycia matki?

no troche jest a ciebie mama nie kontrolowala czy masz odrobiona prace domowa czy posprzateles w pokoju czy cos ci nie kazala robic np wyniesc smieci??? nie dawala ci jakis obowiazkow np wyjscie z psem czy cos innego??? troche wyobrazni

Gość choinkka2010
bardzo sensowne dziecko zawładnęło całym jej życiem wszystko pory posiłków spania sikanie jest zależne od dziecka to super pomysł!

no w sumie tak bo nawet zwykle wyjscie na spacer to musze sie najpierw upewnic czy wzielam wszystko dla dziecka a nie poprostu ubrac sie i wyjsc