Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justine90

Imię Noemi

Polecane posty

Istnieje w ogóle takie imię? Podoba wam się?Dalibyście tak córce?Ja myślałam,że istnieje tylko forma Naomi..

Gość Noemi to żydowskie imię
i taka jest jego forma

Gość nie umiem...dlaczego?
istnieje...ale ostatnio Polakom odbija..daja dzieciom jakies zagraniczne imiona bo chca byc modni i sie wyroznia...paranoja...jestesmy w Polsce a nie w stanach czy gdzies...

Gość hebrajskie
a nie żydowskie ;)

Gość hebrajskie
piekne imię :classic_cool:

Gość Noemi to żydowskie imię
no ok formalisto :) Nie zmienia to faktu, że żydowskie :)

Gość hebrajskie
Noemi (hebr. No'omiy, ) imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego. Wywodzi się od hebrajskiego słowa oznaczającego "moja rozkosz". Według starotestamentowej Księgi Rut Noemi była żoną Elimeleka z Betlejem i matką jego dwóch synów. W czasie wielkiego głodu Noemi opuściła rodzinne miasto i straciła męża i synów. Przeżyły wraz z nią jej dwie synowe Orpa i Rut. Orpa odeszła, a druga synowa, Rut pozostała wraz z Noemi. Kiedy wróciły do Betlejem, ludzie wołali: "Więc to jest Noemi!" A wtedy ona odpowiadała: "Nie nazywajcie mnie Noemi (tzn. 'Moja Słodycz'), ale nazywajcie mnie Mara (po hebrajsku 'Moja Gorycz'), bo Wszechmogący napełnił mnie goryczą". Potem Noemi wyswatała Rut za swego krewnego Booza, a kiedy urodził im się syn Obed, Noemi go niańczyła. Wnukiem Obeda był król Dawid. Dzieje Noemi i Rut ilustrują wielką miłość rodzinną.

Nie ja tak chcę dać,bo jeszcze dzieci nie planuję,koleżanka chce tak córkę nazwać.W ogóle nie byłam pewna,czy takie istnieje,to też pytam..

He,he,tak sobie pomyślałam,że Noemi to dobre imię dla chomiczka albo świnki morskiej.Ewentualnie dla papużki lub złotej rybki:)

Polskie prawo o nadawaniu imion mówi m.in,że imię nie powinno być zdrobnieniem oraz że na jego podstawie powinno się bez problemu rozszyfrować płeć człowieka. Mnie się zdaje,że Noemi nie spełnia ani jednego,ani drugiego..

Gość ja się nie zdziwię
jak niedługo ludzie zaczną nazywać swoje dzieci Szklanka, Talerz, Pokrywka itd.

Właśnie to wydaje mi się dziwne,że dopuszcza..Ja bym tak dziecku nie dała,bardziej Natalia, Ola lub Ewunia.