Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Silonde_

tsh ciaza,czas zmienic lekarke..?

Polecane posty

Gość Silonde_

Witam:) Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji na temat czy podwyższone TSH jest objawem ciąży?:PP Ponieważ robiłam ostatnio sobie badania kontrolne, wszsytkie wyszły w miare ok, natomiast to tsh wyszło podwyższone. Moja lekarka od razu wypisała receptę na letrox, następnie spytała się czy jets możliwość żebym była w ciąży bo to jest prawdopodobna przyczyna..? nigdzie sie nie spotkałam żeby tsh świadczyło o ciąży ale w tym momencie zgłupialam..:D Czy ktoś mi może powiedzięc jak to faktycznie jest?:) Pozdrawiam:)

Gość w ciąży zwiększa się zapotrzeb
owanie na hormon tarczycy, bo do 12 tygodnia ciąży dziecko bierze ja od mamy:) bardzo często jest tak, że pojawia się niedoczynność a jaki masz wynik?

niemniej samo podwyższone TSH z cała pewnością nie jest objawem ciąży

Gość Silonde_
tzn chodzi o to, że istnieje bardzo niewielkie prawdopodobieństwo że to jednak ciążą.. Biorę tabletki, czasami dodatkowo stosujemy prezerwatywy ponieważ ostatnio spóźniłam się kilka godzin ztabletką ( zmieściłam się w czasie) ale wolałam nie ryzykować i stąd to dodatkowe zabezpieczenie.. a wyniki to 5,06 gdzie norma to maks. 4.2..

no tak jak napisałam wyżej;) na pewno nie jest to objaw ciąży;) ale napisz więcej o co chodzi? o leczenie? czy co konkretnie?

Gość Silonde_
a chodzi o to, że lekarka dała te wyniki mojej mamie, bo ja nie mogłam ich odebrać. Wypisała od razu recepty na Letrox przez 3 miesiące mam go brać, bez jakiejkolwiek konsultacji z endokrynologiem ani nic.. wydaje mi sie że najpierw powinnam powtórzyć badanie krwi i dopiero wtedy przyjmowac hormony jeśli wyjdzie cos podobnego..? Dobrze własnie poznac opinie innych.. a z tą ciążą to jak poszłam do niej pózniej sama to mi powiedziala, no i mimo ze małe jest prawdopodobieństwo to zaczęłam się troche bac..

a leki przepisał Ci internista?

Gość Silonde_
lekarz rodzinny..

no to faktycznie nie można polegać tylko na takim lekarzu idź do endokrynologa i koniecznie zrób jeszcze antyciała TPO by wykluczyc ewentualną chorobę Hoshimoto, to bardzo wazne zreszta dobry endokrynolog powie Ci jakie badania należy jeszcze wykonać tylko nie zwlekaj z tą wizytą nie wiem ile masz lat i czy planujesz dzieci, ale chygba nie skoro bierzesz tabletki anty w kazdym razie trzeba zadzaiałać póki wynik nie jest jeszcze jakis tragiczny;) na pewno wszystko będzie dobrze, ale nie polegaj tylko na opinii internisty, dobrze myślisz;) idź do endokrynologa:)

Gość Silonde_
mam 22 lata, oczywiście że planuje dzieci ale za kilka lat..:) narazie jeszcze studiuje i stąd taka decyzja:) z moja lekarką jest tak że poszlam z powodu nadmiernego wypadania włosów zrobić ogólną morfologie, badanie moczu, tam nic nie wykazało to jej zasugerowałam żeby może zrobić badania na hormony tarczycy, to ona od razu wypaliła że wypadanie włosów to w żadnym wypadku nie jest objaw choroby tarczycy.. Z kolei endokrynolog mojego chlopaka właśnie taka przyczynę u niego podał( dodam że ma niedoczynność tarczycy.. to co go zaniepokoiło to własnie wypadanie włosów..) Planuję się zapisać i powtórzyć badania, może to jest spowodowane tym, że biorę własnie tabletki anty>?

akurat wypadanie włosów jest jednym z objawów niedoczynności tarczycy;)

Gość Silonde_
tak też mnie uczyli:) ale jak widać niektórzy lekarze wiedzą lepiej.. Rozumiem, że jak najszybciej mam sie zapisać do endokrynologa, lepiej na fundusz czy od razu iść prywatnie..? i mógłbyś/mogłabyś mi poradzić o co miałabym się ewentualnie spytać dodatkowo..? bo jak trafię na takiego kogoś jak mój rodzinny to naprawdę idzie się zastrzelić..:D:)

zorientuj się, który lekarz w Twojej okolicy jest faktycznie dobry, bo o takiego naprawdę teraz trudno i chyba raczej będziesz musiała pójść prywatnie, bo skoro ja czekam ponad miesiac do swojego endokrynologa prywatnie to wizyty państwowe są na pewno dużo bardziej odległe na pewno powinnaś zrobić to badanie anty-TPO, bo to istotne na co tak naprawdę chorujesz myślę, ze dobry lekarz powinien tez zrobić Ci usg tarczycy ;)

Gość Silonde_
Bardzo dziękuje Ci za pomoc:) mam rozumieć, że nie mam się raczej co martwić, że ciąża i w ogógle..? czy jest prawdopodobne że to przez tabletki czy jakaś inna przyczyna..?

Gość dddz
Podwyzszony poziom TSH swiadczy najczesciej o pierwotnej niedoczynnosci tarczycy, czyli takiej spowodowanej zla praca tarczycy. W celu potwierdzenia rozpoznania niedoczynnosci tarczycy stosuje sie badanie poziomu FT4 w surowicy (hormony wydzielane przez tarczyce), jednak lekarz rodzinny nie moze zlecic takiego badania (nie dostanie za to kasy od NFZ). Przy zgodnych danych z wywiadu (np. wypadanie wlosow, ale glownie objawy ogolne - poczytaj w interniecie), mozna jednak postawic diagnoze bez badania hormonow tarczycy. Nie musisz od razu pedzic do endokrynologa, Twoj lekarz rodzinny jak widac wie co robi. Ewentualnie dla potwierdzenia rozpoznania zrob sobie odplatnie badanie FT4 /9najlepiej przed rozpoczeciem przymowania Letroxu). Na ciaze jak pisalas raczej nie wyglada, jak nie masz pewnosci test ciazowy :)

Przyczyną może być po prostu niedoczynność tarczycy. Nie wiem dlaczego lekarz rodzinny przepisał Ci te hormony bez konsultacji z endokrynologiem. Może faktycznie obawia się ciąży i woli, żebyś je łykała, bo jakbyś była w ciąży, to koniecznie musiałabyś je brać przy niedoczynności, żeby donosić ciążę i żeby dziecko było zdrowe. Proponuję zrobić test ciążowy i czym prędzej iść do endokrynologa. Raczej prywatnie, bo na nfz poczekasz pół roku, a jeśli jesteś w ciąży to by była katastrofa z takim terminem.

A poza tym wizyta u endokrynologa jest wskazana choćby po to, by zrobił Ci usg tarczycy. Musi sprawdzić, czy nie ma jakiś zmian. Ponadto norma 4,2 jest to norma europejska. Przy naszym klimacie i zanieczyszczeniach stosuje się inną, niższą skalę. I wiem co mówię, ponieważ od 10 lat leczę się na niedoczynność tarczycy.

Gość dddz
Zapomnialam dodac, ze jesli wynik FT4 wyjdzie niski (ponizej normy), to bedzie potwierdzalo rozpoznanie niedoczynnosci tarczycy. Oczywiscie mozna pojsc do endokrynologa, ktory poszerzy diagnostyke o USG tarczycy, jednak nie bedzie to mialo wplywu na sposob leczenia, jedynie podpowie jaka jest przyczyna.

Gość Silonde_
również mnie to zdziwiło że o drazu hormony.. co do ciąży.. wiem , że nic nie daje 100% pewności.. jednak stosowanie tabletek dodatkowo prezerwatyw.. byłam przekonana że jednak nic mnie nie zaskoczy:)

Mnie pani endokrynolog zawsze o ciążę pyta, ale to ze względu na mój wiek, bo może i pora już rodzinę zakładać :p i zdrowie dziecka. Co do usg tarczycy, to jest jeszcze jeden powód, dla którego powinno się je zrobić. Trzeba sprawdzić, czy nie ma jakiś guzków. Moja pani doktor robi je zawsze, co daje możliwość szybkiej reakcji w razie czego. Ciąża pewnie nie jest możliwa, więc dla 100% pewności i żeby uspokoić sumienie może się pokusić na test. Choć myślę, że będzie jedna kreska :p Ale do endokrynologa poszłabym na bank :)