Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaEMILKI

Higienia dziewczynek jaka?

Polecane posty

Gość mamaEMILKI

Chciałam zapytać jak dbacie o higiene miejsc intymnych córeczek? Czy trzeba przemywać chusteczką wydzieline, czy te miejsce jest zawsze czerwone?i czy można smarować sudocremem z powodu odparzeń moczu?

Gość mamuśieńka
jeśli jest czerwone to znaczy że jest ci-puszka odparzona. Trzeba ją posmarować sudokremem albo najlepiej termentiolem żeby szybko się wygoiła

Gość lolk@
albo Bepnetenem

A mi zabronili czymkolwiek smarowac bo moze spowodowac sklejenie sie warg. Jedynie pudruje alatanem. Wacik gotowana woda delikatnie rozszerzam i przemywam, potem dokladnie wycieram i puder. Wszycho. Nie uzywam chusteczek nawilzajacych.

Gość mamaEMILKI
no właśnie słyszalam o sklejaniu sie warg, moja znajoma miala zabieg Kurcze dziewczynki są bardziej skomplikowane niż chłopcy.

Moja sywagierka miala problem z cora. Naszczescie odbylo sie bez chirurga. Ale malo brakowalo i to wszystko przez sudocrem.

Gość mamuśieńka
dobrze wiedzieć... już nigdy nie ożyję sudokremu! A co do pudru to już lepiej użyć zwykłej mąki ziemniaczanej

ja nigdy żadnych kremów ani pudrów nie używam. Wystarczy systematycznie zmieniać pieluszkę i od czasu do czasu wietrzyć krocze..

Gość cryshka mamucha
jak wietrzycie mamuśki? dmuchacie i chuchacie czy co robicie? to trochę śmieszne, ja po prostu mojej córce nie zakładam majtek do spania tylko samą luźną piżamkę a czasem tylko koszulę nocną, wtedy się wietrzy.

Gość Bella Bella
chodzi chyba o dziewczynki w pampersach idiotko

Gość trzeba myć a nie wietrzyć
:D

Z tego co ogólnie wiadomo sudokrem jest dobry tylko do pośladków i nie wolno go stosować na błony śluzowea tym bardziej srom bo może dojść do mocnych podrażnień i stanu zapalnego, po drugie nie pudruje się dziewczynek w okolicach sromu bo puder przytyka cewkę moczową (ogólnie lepiej nie pudrować dziewczynek) i ta informacja jest od dwóch różnych położnych. Najlepiej przemywać pisię czystą wodą a jeżeli nie jest uczulone na rumianek to delikatnym roztworem rumianku z wodą i dobrze osuszyć, wszelkie kremy są dobre ale do pupy. Ja swoją córeczkę przemywałabym jedynie przegotowaną wodą w tamtych okolicach ewentualnie najpierw pupkę chusteczkami (po kupce) a potem jeszcze raz czystą wodą i przewietrzyłabym i porządnie wysuszyła skórę. Z tego co zaobserwowałam u swoich koleżanek przewijanie wygląda następująco: Chusteczkami jedną za drugą przecierają pupę by potem taką wymazianą i wilgotną nasmarować od razu kremem a potem zapakować w pampersa, taka skóra nie ma szans wyschnąć i zaparza się z tą całą mieszanką kosmetyków a potem znajome dziwią się że pomimo dobrych kosmetyków pupa się odparza. W szpitalu gdzie będę rodzić jest taki duży plakat a na nim przewijak z półką na której leży sterta przeróżnych niemowlęcych kosmetyków i karteczka pozostawiona przez żonę dla męża - KOCHANIE POSZLIŚMY DO DERMATOLOGA :)

Gość magdalenaaaaaaaaaa1122334455
Nom, plakat dajacy do myslenia.... A cryshka mamucha do najmadrzejszych nie nalezy.

Gość cierpiętnica:)
Pamiętam jak byłam mała(może 4-5 lat) często miałam dolegliwości intymne-zaczerwienienie,szczypanie itp.wtedy moja mama z babcią-w najlepszej wierze smarowały mi "małą"w środku oliwką(jacek i agatka)i...zasypywały mąką ziemniaczaną.Z taką kluską chodziłam do następnej kąpieli.Wiadomo że poprawy nie było-lekarze,badanie moczu,jakieś badania ogólne,i nic.A moje kochane opiekunki-swoją kurację:).MAMO-JEŚLI NIE WIESZ CZY COŚ SIĘ NADAJE DLA TWOJEJ CÓRECZKI WYPRÓBUJ NA SOBIE!Wytrzyjcie sobie chusteczką nawilżaną(szczypią),zapudrujcie(robią się wałki które obcierają)i załóżcie szczelne majtki!Nie wytrzymacie!Panienki kąpie się w wodzie z mydłem lub płynem który tolerują,smaruje się miejsca styku ciała z pampersem,czyli zewnętrzne wargi sromowe(broń Boże nic do środka)i pośladki (nie przy odbycie).Smarować można sudocremem,bephantenem,czy jakimś innym na odparzenia,w niewielkiej ilości.Przy zmianie pieluchy bez kupki przemywamy czystą wodą i watą,wacikiem,gdy jest kupa do wody można dodać płynu w którym zwykle myjecie dziecko.Jedni używają malutkich miseczek,znam też takich którzy szybko przemywają pupę pod bieżącą wodą.Chusteczek można używać awaryjnie,u starszych pampersiaków.Polecam też dziewczynkom,po kąpieli,codziennie,rozchylać wargi sromowe mniejsze-tak by było widoczne wejście do pochwy-ma to zapobiegać w pewnym stopniu zrastaniu warg sromowych(konsultowane z ginekologiem dziecięcym).Pozdrawiam mamusie i Małe Księżniczki:) 9

Gość Cplay
nie chcę mieć dzieci. nie chcę być taka odmóżdżona jak wy.

"Chusteczkami jedną za drugą przecierają pupę by potem taką wymazianą i wilgotną nasmarować od razu kremem a potem zapakować w pampersa" w szpitalu robią identycznie :) a do podmywania w przypadku ogromnego - wybaczcie okreslenie - obsrania sie używacie wody przegotowanej czy normalnej z kranu? PS. serio ktokolwiek probuje pchac dziewczynkom jakiekolwiek kosmetyki DO SRODKA pochwy?... :|

Gość TAAAA SOBIE JA
dziewczynki są bardziej skomplikowane od chłopców???? bzdura!!!! a co powiesz na stulejiki i tego typu problemy z fiutkiem to dopiero może być problem

racja poprzedniczko.Dziewczynke wystarczy dobrze myc i klopotów zero a z chłopcami klopot wiekszy.Moj ma własnie wnętrostwo i czeka nas zabieg,pozniej bedzie kłopot bo stulejka. Córke zawsze myłam woda + delikatny płyn do hig intym /to po kupie/ Czesta zmiana pieluszki i nie wolno zanieczysczen z kalu wprowadzic do pochwy czyli odpowiedni sposób mycia dziecka.Niestety raz nam sie zdazyło zapalenie ukladu moczowego ale było niegrozne.Pozniej doszłam do wprawy i do tej pory mamy spokój.A smarowałam bephantenem okolice pochwy,nigdy tam w srodku.Pupke oczywiscie sudocrem.Tyle ze przy tym jak dziecko sie rusza zanieczyszczenie pochwy jest bardzo mozliwe. Synkowi tez przemywam wodą i chodz nie musze juz tak uwazac to wlasnie inne klopoty sie pojawiają.