Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maaatematyka222

Wyjaśnienie jednego zadania z matematyki.POMOŻE mi ktoś dobry z tego przedmiotu?

Polecane posty

Gość maaatematyka222

Założyłem nowy wątek, bo na tamtym napisałem chyba trochę niejasno. Teraz zapytam o łatwiejszy przykład - http://zapodaj.net/955b4c50f4c9.jpg.html moje pytanie brzmi - w jaki sposób został utworzony / skąd wziął się mianownik x^2(x+1).? Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

Gość bubu22
jest blad.zle to jest rozwiazane po prostu.

Jak dla mnie jakoś kijowo sprowadzone do wspólnego mianownika. Wydaje mi się, że jest tu błąd.

Gość gsdfffffffgsdfgd
Potwierdzam zadanie jest źle rozwiązane.

Gość maaatematyka222
http://zapodaj.net/98452918873a.jpg.html przepisałem jeszcze raz w razie jakby ktomuś jeszcze obliczony licznik był potrzebny. Wiem jak dalej to rozwiązać, nie wiem natomiast skąd się wziął ten mianownik ;/

Gość w wyrażeniach wymiernych
wspólny mianownik znajdujesz w następujący sposób: mianowniki wszystkich wyrażeń wymiernych , które dodajesz przedstawiasz w postaci iloczynowej, wspólny mianownik musi być iloczynem czynników, które występują w każdym z mianowników. Pierwszy mianownik to (x-2)x(x-2), drugi mianownik xrazy(x-2), trzeci maonwnik x+1 a więc wspólny mianownik musi posiadać (x-2)razy(x-2)razyxrazy(x+1)

Gość Matematykajaluba2
Tak ale chodzi o to, że tak jak w liczbach wymiernych jeśli mamy znaleźć wspólny mianownik dla np 1/8 i 1/24 to przecież nie mnożymy 8x24, lecz mnożymy pierwszy mianownik razy 3.... Bo szukamy najmniejszej wspólnej wielokrotności i w przypadku wielomianow trzeba robić to samo, tylko nie wiem w jaki sposób... :-|