Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niedoswiadczona19-latka

Dni płodne

Polecane posty

Czy Jesli bym sprawdziła patyczkami czy mam owulacje i bym jej nie miała. Zrobilibysmy to bez gumki to 100 % szans ze nie będe w ciazy?

To mi starczy 99.9999999 % szansy. No ale moze tak sie wydarzyc ze podczas dni niepłodnych zajde w ciaze? ( i długo przez kolejnym dniem płodnym bo plemniki mogą tam przetrwac jakis czas )

Gość tylko musisz przed owulacją
dodać jeszcze trzy dni i wtedy też nie współżyć. Nim tego nie ustalisz to na razie tylko po okresie.

Gość takajedna22
Na pewno nie zajdziesz jeśli będą to dni niepłodne. Z tym, że trzeba brać jeszcze pod uwagę przeżywalność plemników. Jak to uwzględnisz to nie ma szans na ciążę. Można patrzeć i po śluzie i mierzyć temp. to będzie pewniej.

"i długo przez kolejnym dniem płodnym bo plemniki mogą tam przetrwac jakis czas " Jeżeli nie wiesz takich rzeczy to nie bierz się za seks. Ja wiem, że edukacja seksualna w szkołach leczy, ale jest internet, w którym można znaleźć wiele rzetelnych informacji podanych w przystępny sposób.

Chcialabym zeby chociaz raz mogl poczuc mnie NIE przez latex...

Gość takajedna22
Perwersja nie każda chce brać tabletki i nie każda może. Już wolę zajść niż to łykać. A w dni niepłodne nie trzeba używać gumki to ją się oszczędzi na inny raz. Co w tym takiego? Moja sprawa co robię.

ooo. Apropo. Jak robimy to z gumką to nie ma szans ze zarazi mnie czyms od czego bede miala raka szyjki ? i Jeszcze to prawda ze jak sie bierze tabletki a potem bedzie sie chcialo zajsc w ciaze to beda trudnosci ? (oczywiscie 3 miesiace po odstawieniu tabletek)

Gość takajedna22
Cztery lata tak robię i nie jestem w ciąży.

takajedna22 Bo dzien plodny jest ok 10 dzien cyklu no nie? Ja mam okres 5 dni to nawet jakbym zrobila to odrazu po okresie to przeciez jest opcja, ze zajde w ta ciaze. wiec zaluzmy zrobilibysmy tak gdzies w 20 dzien cyklu to nic nie bedzie tak?

:o Z tą wiedzą, którą masz to już możesz myśleć jak dasz dziecku na imię. Smutno mi. :(

a nie latwiej pojsc do ginekologa, dac sie zbadac, podac daty ostatnich miesiaczek i wysluchac co lekarz zaleci ? Na pewno wytlumaczy kiedy, prawdopodobnie, masz owulacje. Dni po miesiaczce a przed owulacja sa bardzo ryzykowne, bo plemnik przezyc moze w drogach rodnych dwie, trzy doby. A jezeli Twoj facet jest zdrowy, a sperme bardzo dobra, to i moze zdarzyc mu sie taki, ktory przetrwa tydzien. Naturalne metody obecnie nie nazywa sie antykoncepcyjnymi, lecz metodami czasowej abstynencji...

No to skoro jestes taka zorientowana to mi powiedz wszystko co wiesz na ten temat w czym ja sie niby myle.

a propos wirusa hpv (to ten odpowiedzialny za powstanie raka szyjki macicy) - gumka chroni tylko w 70%, gdyz wirus moze byc nie tylko w czesci, na ktora naciagasz latex... Poza tym mozna go przeniesc na palcach podczas pieszczot... Chyba czas sie douczyc...

Gość takajedna22
A iludniowy masz cykl?

28

Ja z tą wiedzą, którą mam się nie urodziłam. Ja ją w jakiś sposób zdobyłam. W dużej części samodzielnie. I to jeszcze w czasach kiedy dostęp do internetu nie był tak powszechny. Jak będzie mi się chciało i będę miała cierpliwość to Ci wytłumaczę dlaczego się mylisz.

Perwersjo, moze dlatego, ze robia madre miny, a tak naprawde boja sie (wstydza?) pytac..? Autorko, to nie jest trudne wrzucic w google odpowiednie haslo;) wyszukiwarka wykona za Ciebie reszte pracy. Ale wizyta u ginekologa to podstawa. A pigulki nie sa wcale takie straszne, jesli przestrzega sie kilku prostych zasad i nie traktuje sie ich jak cukierki. Skad wiesz, ze nie mozesz stosowac antykoncepcji hormonalnej? Masz problemy z uk. krazenia?

w metodach naturalnych, zeby mialy jako taka skutecznosc, trzeba polaczyc trzy: objawowa, termiczna i kalendarzy. I najpier przez kilka cykli sie dokladnie obserwowac, zeby stwierdzic kiedy dokladnie wypada u nas owulacja, a potem jeszcze sprawdzic na ile jest to powtarzalne. Tak, czy siak w miare pewny jest tydzien przed kolejna spodziewana miesiaczka... O ile wszystko idzie jak trzeba, nie ma kilkudniowych przesuniec, sluzu nie zmienia np.antybiotyki (bo akurat sie przeziebilas). Wtedy jedna z metod juz szlag trafia. Druga tez, bo trudno wierzyc w skoki temp.u osoby przeziebionej...

Gość takajedna22
To tak jak ja. Owulację mam 14 dnia cyklu, a gumkę używam 6 dni przed i 4 po. Płodne są 4 dni przed owulacją i dwa po, ale zawsze zostawiam sobie większy zapas dla pewności. Generalnie, jak sprawdzasz kilka miesięcy to potem zauważasz nawet jak coś się przesunie. A wiesz na pewno którego dnia masz owulację, bo możesz mieć inaczej niż ja? Sama musisz to ustalić.

Gość takajedna22
koci pazurek nieregularność u dorosłej kobiety nie jest dobrym objawem i wtedy należy się zbadać, bo prawdopodobnie coś się dzieje z organizmem.

Gość takajedna22
Jak się jest przeziębionym, albo coś się dzieje to się stosuje wtedy prezerwatywę to wiadomo. Ale jak się jest pewnym, że dzień niepłodny to nie trzeba.