Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

angi309

Skrócony odpis aktu urodzenia.

Polecane posty

Witajcie,mam pytanie odnośnie skróconego aktu urodzenia.Potrzebuję go do ślubu cywilnego.Problem polega na tym,że urodziłam się w woj. świętokrzyskim,mieszkam w pomorskim,w Gdańsku. Wraz z narzeczonym planujemy się pobrać w jak najkrótszym czasie. Moje pytanie to,czy mogę wyjąć skrócony odpis aktu urodzenia w USC w Gdańsku,czy też muszę jechać na drugi koniec Polski?Jeśli mogę pobrać ten dokument w Gdańsku,to jakie formalności będę musiała załatwić.Pozdrawiam:*

Gość a.a.a.
musisz jechać :)

Gość parappapa
ja z zagranicy musiałam jechać po odpis do rodzinnego miasta. minimalny czas oczekiwania na ślub to 3 miesiące.

Gość konieczność wyjazdu
oczywiście ze musisz tam pojechać musiałam jechać przez pól kraju

Gość kjhhkjhkhkkkkkkkkk
musisz jechac sama lub moze odebrac ktos z rodziny :) zadzwon tam i porozmawij z kierownikiem USC

Gość oj chyba nie ma poczucia humor
nie jestem pewna czy musisz jechać. Dzisiaj w dobie powszechnej komputeryzacji możesz chyba to zrobić w Gdańsku. Zadzwoń do USC i się dowiedz

Gość hgjjjhkkkkkkkkkkkkkkk
mozna skrócic czas za opłata i np zaswiadczeniem od lekarza :) ja miałm takie zaswiadczenie od ortopedy bo czekalam na operacje a po niej długa rehabilitacja i chyba kosztuje to 70 zł zas co do aktu urodzenia i odebrał akt brat męża i mąz nie musiał jechac 300 km

Gość jhdjshkjdskkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
w Gdansku tego nie zrobi :::(

witaj wystarczy ze zadzwonisz tam i uiscisz oplate 22 zl za wydanie odpisu. musisz im wyslac krotkie pismo z prosba o wydanie i podeslanie ci aktu.. ja mieszkam w Niemczech i mam ten sam problem

Gość impresja_12
Możesz wysłać podanie o wydanie skróconego aktu urodzenia do zawarcia zwiazku małżeńskiego.. ale jak zalezy Ci na czasie to lepiej jechać..przed wysłaniem podania musisz zadzwonic i zapytać o numer konta ..dokonać wpłaty i potwierdzenie .. wysłac razem z podaniem ( bo inaczej bedziesz czekać jeszcze dłużej) W podaniu mozesz spróbować i poprosic żeby na aders domowy Ci to przesłali.. jak nie to odbierzesz w swoim USC ..