Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość manique

Jakie zrobić badania zanim zajdę w ciążę???

Polecane posty

Gość manique

Do wszystkich mam, albo przyszłych mam - jakie należy zrobić sobie badania zanim zajdę w ciążę?? W niedługim czasie będziemy z moim narzeczonym starać się o dziecko, a chciałabym zrobić sobie badania czy wszystko jest ok, i nie mam żadnych przeciwskazań, chodzi mi o badania typu krew, mocz, itp. Jakie badania robiłyście, jakie dokładnie, na co?? Wiem że muszę zrobić na tarczycę, ale nie wiem na jakie hormony, bo się na tym nie znam ;/ Pomóżcie :)

Gość kkkkk lpeiej te zrobic
przeciwciala rozyczki IGM IGG, toxoplazmoza, cytomegalia, hiv,

poprzedniczka ma rację :) a co do hormonów - masz jakieś wskazania do tych badań (nieregularne cykle, brak owulacji itp.)? bo jeśli nie, to po co panikować?

Gość manique
Hmm, cykle mam regularne między 28-32 dniem zawsze mam @, ale tyle się nasłuchałam o tych hormonach, że postanowiłam na wszelki wypadek to sprawdzić. Podobno przez tarczycę można mieć problemy, ale nie wiem właśnie jakie hormony badać odnośnie tarczycy ;/

Gość hermisia
Odnośnie tarczycy to nie wiem ale ja bym radziła zbadać poziom progesteronu w 2 fazie cyklu, to wykluczy niewydolność ciałka żółtego a więc problemy z utrzymaniem ciąży. Gdybym to zrobiła nie straciłabym pierwszzej ciąży

TSH i FT4 to hormony na tarczyce, ja je robilam nim zaszlam w ciaze, do tego prolaktyne, progesteron

Gość manique
A czy badania na mocz też należy sobie zrobić? Jestem laikiem w tych sprawach więc może Wam się wydać śmieszne to o co pytam ;/ A czy mężczyźni też muszą jakieś badania sobie zrobić??

moniq jesli nie mialas poronien to nie ma sensu wariowac. Zrob tylko te badania co pisaly wyzej dziewczyny, te na tarczyce i podstawowe badanie krwi i moczu. a w ogole to najlepiej isc do gina, on powie jakie sa najwazniejsze badania i przepisze kwas foliowy

Gość manique
Kate31 - masz rację :) Jak na razie nie byłam nigdy w ciąży i to będą dopiero moje pierwsze starania o dziecko :) Teraz w lutym mam wizytę u mojej gin, więc jej zapytam jakie najlepiej zrobić badania. Mam nadzieję że uda mi się zajść bez żadnych problemów, bo już taka młoda nie jestem niestety :(

Gość jestem w ciąży
ja nie robiłam badań przed ciążą :P