Gość zosia345 Napisano Styczeń 24, 2011 Mam następujący dylemat - jaki alkohol pasuje do mięsa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555 Napisano Styczeń 24, 2011 Do mięsa pasuje każdy alkohol, byleby nie było go więcej niż wspomnianego mięsa ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f Napisano Styczeń 24, 2011 Pewnie masz na myśli wino bo to chyba najbardziej kulturalny alkohol do jedzenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555 Napisano Styczeń 24, 2011 Zależy też jakie mięso masz na myśli do ryb pasuje białe wino, do innych mięs czerwone wino. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zosia345 Napisano Styczeń 24, 2011 Przepraszam za niedokładność tyle teraz się słyszy i czyta o kampanii promującej system jakości mięs jak PQS i system kontroli jakości polskiego mięsa wieprzowego że zastanawiam się jaki alkohol mogę podać do potraw z takiego „czystego mięsa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f Napisano Styczeń 24, 2011 Znam taki wierszyk: „Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina zaś pod woły, sarny wieprze jest czerwone wino lepsze. Frukta, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie. No a szampana - wie i kiep - można podczas, po i przed. Ale on upraszcza to do ogólnej rady o czerwonym winie do wieprzowiny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty Napisano Styczeń 24, 2011 Fajny wierszyk, ale jest już nieco nieaktualny - teraz generalnie panuje freestyle w doborze win ... tzn. każdy pije to co lubi i z czym chce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f Napisano Styczeń 24, 2011 A według mnie dużo zależy od tego z czym tą wieprzowinę przyrządzasz bo bardziej chyba jednak całokształt dania się liczy a nie jakiś jego jeden składnik. I tak np. jeśli przyrządzisz sałatę z kawałkami usmażonego, chrupiącego boczku, to do niej pasuje każde wytrawne białe wino na pobudzenie apetytu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555 Napisano Styczeń 24, 2011 Dokładnie, to mit o wyłącznie czerwonym winie do wieprzowiny tak samo do pasztetu wieprzowego doskonale będzie pasowało białe wino jak np. Vin de Pays. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty Napisano Styczeń 24, 2011 10.Nie zgodzę się może i do niektórych potraw białe się nadaje, ale ponadczasowa zasada że wieprze lubią czerwone wina jest zasadna bo np. przyrządzasz gulasz z chudej łopatki a do niego nic tak nie przypasuje jak czerwona kadarka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f Napisano Styczeń 24, 2011 Popieram gdy przyrządzam pieczoną szynkę, albo polędwicę to delikatne czerwone wino, jak Burgueil albo Chinon jest idealne do „przepłukania gardła Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555 Napisano Styczeń 24, 2011 No dobra, ale delikatne wino jest dobre do delikatnej potrawy gdy przyrządzam spaghetti z dużą ilością mielonej wieprzowinki, wyraziście przyprawione dużą ilością czosnku to wino musi mieć też wyraźny smak i tu pasuje np. merlot. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f Napisano Styczeń 24, 2011 Lista przypisań win do dania jest całkiem zgrabna, ale baaaaardzo ogólna, bo o ile np. kadarki generalnie smakują podobnie i do gulaszu pasują to inne wina takie jak np. merlot występują w tak wielu wersjach, że na pewno część z nich nie będzie pasowała do spaghetti z mięsem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zosia345 Napisano Styczeń 24, 2011 Czyli podsumowując mam ściągawkę: # Sałatki - każde wytrawne białe na pobudzenie apetytu # Pasztet - białe, np. Vin de Pays. # Gulasz - czerwone, np. Kadarka # Szynka - delikatne czerwone, np. Bourgueil, Chinon # Spaghetti z mięsem - czerwone, np. Merlot Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555 Napisano Styczeń 24, 2011 Tak się tu zapędziliście w dywagacje o winach i zapomnieliście, że nie tylko wino jest alkoholem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty Napisano Styczeń 24, 2011 Dokładnie! A jak pieczesz na grillu kiełbaski wieprzowe, albo żeberka czy karkówkę to co lepiej do tego pasuje niż zimne piwko (oczywiście nie bezalkoholowe) ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f Napisano Styczeń 24, 2011 O tak! A jak już to mięsko się dobrze wypiecze to i zimna woda najlepiej podkreśla smak kurcze coś mi się „u kreskowane nie chce wpisywać ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zosia345 Napisano Styczeń 24, 2011 Oj, może lepiej zakończyć rozmowę w tym momencie zanim nam za zachęcanie do alkoholizmu wątek zamkną Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach