Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Flotte Lotte

Uwalniajmy wlosy od SILIKONOW

Polecane posty

Gość Flotte Lotte

Silikony poza działaniem lekko nabłyszczającym i wygładzającym, nie przynoszą żadnych korzyści naszym włosom i skórze głowy. Są to nienaturalne, oleiste, bezbarwne i bezwonne substancje, które powlekają włosy dając iluzję zdrowego błysku. W pierwszym momencie wydawać by się mogło, że dla suchych włosów nie ma nic lepszego. W rzeczywistości silikon powoduje oblepianie i obciążanie włosów oraz skutecznie utrudnia przenikanie substancji odżywczych. Kolejny problem jest w tym, że większość silikonów nie ulega rozpuszczeniu w wodzie i niektóre mogą być usunięte tylko przy pomocy silnych detergentów. Te zaś nie tylko zmywają silikon, ale także resztki sebum powodując, że włosy stają się jeszcze bardziej suche i sianowate. Pierwszym odruchem w takiej sytuacji jest sięgnięcie po odżywki z silikonami... i koło się zamyka. Jeżeli natomiast silikony nie zostaną usunięte, z czasem „obudowują włosy, które stają się przyklapnięte, matowe, trudne do ułożenia i szybko łapią kurz.

Gość masz rację, właśnie przeżywam
koszmar ze swoimi włosami znasz może jakieś kosmetyki do włosów, bez tego syfu???

Gość Flotte Lotte
To moj 2-gi tydzien uwalniania i zmywania silikonow . Mieszkam za granica i tu sa inne produkty ,ale jak napiszesz "Produkty do wlosow bez silikonow" to wyskoczy bardzo wiele , wiem ze w Polsce sa produkty Firmy Alverde bez silikonow http://1.bp.blogspot.com/_y5w6ZaRAU1s/TLiawJIhUCI/AAAAAAAAAFg/_SSekHoWWoM/s320/dsc_0067.jpg No i wiele wiecej. http://www.snobka.pl/artykul/8285/na_kazda_kieszen_szampony_bez_silikonow

Gość Paryzankaaa
Tz mieszkam zagranica mianowcie w UK Ja slyszalam wiele dobrego o szamponach australian organic chyba, i oczywiscie lusha. Co do szmponu juz dawno zaplanowalam ze kupie kostke z lusha jak skoncze obecny szmpon, ale boje sie stosowac naturalne odzywki poniewaz moje wlosy sa dlugie i mega suche co za tym idzie ciezko je rozczesac. Martwie sie ze po 100 procentowo naturalnych odzywkach wlosy bede wyrywac garsciami po myciu

ja od 2 tyg używam szamponu z czernej rzepy taki Tani zwykły i mam super włosy miekkie

Gość dziewczyna wloczykija
te najzwyklejsze ziolowe pewnie nie maja silikonu. ja kupilam sobie schaume, i na butelce jest napisane ze bez silikonu.

Gość facjatra
na początku trudno oduczyć włosy od silikonów i przez mycie w ziołowych szamponach mogą się plątać i być trudne w rozczesaniu ale po kilku myciach wracają do normy i są śliczne :)

Gość facjatra
a jeszcze lepiej jakby byly bez sls, polecany jest szampon babydream z rossmana, podobno świetny ale ja zostaje wierna póki co barwie ;)

Gość woda oczyszczona
a jak sprawdzic, czy produkt zawiera silikon. Jeżeli czytam skład produktu, to pod jaką nazwą występuje silikon? Czy jest on dodawany tylko do odzywek, czy do szamponów tez?

Gość Paryzankaaa
A stosowal ktos odzywke z lusha w butelce jak ona sie nazywa zapomnialam chyba cos w nazwie z American bylo. Szampon kupie Goldiwa w kostce martwi mnie odzywak bo normalnie nakladam jej bardzo duzo i tak wlosy ciezko sie rozczesuja:/

Gość Flotte Lotte
Lista silikonow( niezmywalnych woda ) zawartych w kosmetykach Cetearyl methicone, Cetyl Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Dimethiconol, Stearyl Dimethicone, Trimethylsilylamodimethicone -

Gość woda oczyszczona
dzięki Flotte Lotte

Gość Flotte Lotte
Pierwszym krokem do uwolnienia włosów od silikonow jest wykonanie peelingu oczyszczającego.

Gość woda oczyszczona
własnie sprawdziłam skład swojej odżywki i zawiera ona aż 3 z wymienionych substancji

Gość Flotte Lotte
Sprawdz jeszcze szampon,pianke ,laker, i inne produkty do wlosow stoace w lazence i obiecujace ze w ciagu 2 minut beda wlosy zdrowe .

Gość woda oczyszczona
Pianka zawiera Amodimethicone. A w szamponie nie widze żadnego tego typu związku - mam Timotei.

Gość woda oczyszczona
czyli odżywka idzie do kosza, a pianki używam bardzo bardzo rzadko. Jeśli chodzi o odżywki, juz dawno kupiłam 100% masło shea. Stosuje się je na godzinę przed myciem, a potem zmywa. Wcześniej rzadko to masło stosowałam, bo nie byłam przyzwyczajona to tego typu aplikacji, no ale będę musiała sie chyba przekonac. Masło można stosowac tez do pielęgnacji skóry-kupiłam je w Naturze.

tego typu związków jest o wiele wiele więcej, to ze Timotei nie ma w/w nie znaczy , że nie ma innych prawda jest taka, że wszystkie szeroko reklamowane produkty do włosów ten syf w takiej czy innej postaci posiadają i trzeba się naszukać, by znaleźć naprawdę "czysty" szampon a wiecie, że także balsamy do ciała zawierają silikony i parafinę?

Gość Flotte Lotte
Tak silikonow w kosmetyce jest wiecej ,ale dzielimy je na trzy grupy Silikony rospuszczalne w wodzie: - Trideceth-12, Dimethicone Copolyo, Dimethicone copolyol/HWP, Hydroxypropyl, Polysiloxane, Lauryl methicone copolyol Silikony trudno rospuszczalne w wodzie : - Amodimethicone, Behenoxy Dimethicone, Stearoxy Dimethicone Silikony nierospuszczalne w wodzie: - Cetearyl methicone, Cetyl Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Dimethiconol, Stearyl Dimethicone, Trimethylsilylamodimethicone Te ostatnie siedza we wlosach i je zaklejaja oraz zapobiegaja pielegnacj wlosow bo nieprzepuszczaja zadnych produktow pielegnacyjnych,czyli te odrzywki i inne smarowidla urzywane po myciu wlosow mozna o D U P E smarowac bo one one niewnikaja w strukture wlosa

Gość woda oczyszczona
o balsamach wiem, ze wile z nich zawiera paraffinum liquidum, co częto jest tez ładnie nazywane olejem mineralnym. Czy ta substancja jest bardzo szkodliwa dla skóry? Co do silikonów, to wiem, ze związku mogą inne, ale widze, że ogólna zasada jest taka, ze nazwa zawiera w sobie ..methicone.. lub ..siloxa.. Czy jezeli nie znajduję nic zawierającego w sobie ta nazwe, to znaczy, ze silikonów nie ma?

Gość Flotte Lotte
Paraffinum Liquidum: CZYLI : PARAFINA CIEKLA INNE NAZWY: Paraffinl, Erdl, Paraffinum Liquidum, Mineral Oil, Paraffinum Perliquidum, Dnnflssiges Paraffin, Flssiges Paraffin, Light Liquid Paraffin, Light Mineral Oil, Liquid Paraffin, Liquid Petrolatum, Minerallraffinat, Oleum Vaselini Album, Paraffina Liquida, Paraffin, Liquid, Paraffinum Subliquidum, Vaselina Liquida, Weies Vaselinl, Weissl, Paraffin Oil, Paraffinum Liquidum (Mineral Oil), Dickflssiges Paraffin, Vaselinl, Weisses Zastosowanie parafiny ciekłej: Do celów kosmetycznych i farmaceutycznych (m. in. jako środek przeczyszczający. parafina ciekła ma właściwości zmiękczające, wygładzające, nawilżające oraz natłuszczające . Pozostawia tłusty film, ale dzięki temu nawilża suchą skórę. Jest nieszkodliwa

Gość woda oczyszczona
może szkodliwa nie jest, ale czy nie zatyka ona porów? a przez to wzmaga powstawanie wągrów i tradziku?

Gość woda oczyszczona
znalazłam cos takiego Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum Olej mineralny, parafina, olej parafinowy Produkty destylacji ropy naftowej. Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Są powszechnie stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne. Parafiny rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najcudowniejsze składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni.

Gość dokładnie parafina
jest szkodliwa, tak samo jak silikony przecież parafina to pochodna ropy naftowej, odpowiednio oczyszczona, ale tak samo tłusta, oleista 🖐️ zobaczcie co się dzieje np. z kaczkami, kiedy wpadną w taką pływająca na morzu rozlaną ropę. są oblepione tym świnstwem

Gość ja to wiem od laaat
wiedziałam wtedy juz kiedy zaczęto sie tak nim zachwycac ... Koncerny kosmetyczne za kase wcisną nam wszyskto i jesli jeszcze do tego jakas celebrytka powie ze to jet dobre to wszyscy sikają po gaciach Moja mama i babcia używały czegoś takiego : BUTELECZKA OLEJKU RYCYNOWEGO-jak długie i geste włosy to 2 szt cała duza dojrzała cytryna 1 żółtko wszystko razem mieszam na gładką masę i papkę nakładam na włosy Nosze tak różnie ale minimum pół godz ...jak mam takie po farbowaniach to nawet godzine trzymam az robi sie taka skorupa :P Potem myje dwukrotnie i używam jakiejś lekkiej odżywki -jaką lubicie i jaka jest odpowiednia dla waszych włosów . Dodam ,że moja mama ma tak gęste włosy ,że łamie grzebienie :D A moja koleżanka miała słabe i rzadkie a po kilku miesiącach zaczeły jej odrastac i takie kiełki śmieszne miała .... Natura czy chemia wybór zależy od was 🖐️

Gość woda oczyszczona
oczywicie, ze wybieramy nature tylko na tym topiku uczymy sie rozróżniac co jest naturalne, a co tylko imituje naturę. Ja gdy pierwszy raz usłyszałam nazwe "olejek mineralny" myslałam, ze to cos bardzo naturalnego, zwłaszcza, gdy tak dużo ostatnio mówi się o kosmetykach mineralnych. A tu nic z tego

Gość z tą rycyną to znam moja mama
robi i siostra tez a ja jakos nie moge bo to tyle zachodu .Ale fatk one są zadowolone i efekty tez są !

Gość Bez przesady :)
Nafta może spowodować wiele złego (zapchać, spowodować zaskórniki czy większe błyszczenie skóry, włosy jeśli się pozostawi na bardzo długo wysuszyć), ale np. nafta kosmetyczna użyta na włosy w odpowiednim czasie (ok.10 - 20 minut), następnie zmyta porządnym szamponem + lekka odżywka, daje efekt pięknie lśniących włosów. Fakt, efekt jest tylko do następnego umycia, ale dla włosów matowych to jest czasem prawdziwe wybawienie :) po prostu z głową dziewczyny ;) Co do silikonów - także mogą się nadbudować, ale tylko wówczas gdy nie są zmywane regularnie (zależnie od silikonu - wodą, odżywką, szamponem bez SLS i szamponem z SLS [i pochodnymi rzecz jasna :P]). Poza tym chronią przed otarciami o ramiona, szaliki, paski o toreb czy plecaków. Bardzo zniszczone włosy i słabe często wręcz ich potrzebują, by wyglądać jako tako. Wygładzają także włosa, a więc od łusek lepiej odbija się światło i są bardziej błyszczące :). Nie wyrzucajcie od razu wszystkich produktów z silikonami :). Oczywiście pielęgnacja naturalna jest ważna, ale chemia także jest dla człowieka, byle z głową.