Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana..........

Ile płacicie za prąd? Dostałam ogromny rachunek...

Polecane posty

Gość załamana..........

Wczoraj dostałam rachunek za prąd, jeden na kwotę 420 zł, drugi 350, dla mnie to ogromne sumy, szczególnie, że mieszkamy z mężem i dzieckiem w wynajętym mieszkaniu i każdy grosz się liczy. Mieszkanie jest 2-pokojowe. Nie ma nas w domu prawie cały dzień- od 07.30 do 16.30, wcześnie chodzimy spać, bo 21-22:00, co drugi weeken też wyjeżdżamy do mojej mamy, wracamy w niedz. ok. 18-19:00 ,z rzeczy na prąd chodzi cały czas lodówka, bojler ciepłej wody, komputer z 2-3 godz. dziennie, TV 5-6 godz., 2 razy w tyg. pralka, i wiadomo jakieś mniejsze sprzęty typu odkurzacz, mikser, toster, ładowarki oraz światło w 2 pokojach i kuchni, w łazience tylko podczas korzystania:) CZy jest możliwe, żeby były takie rachunki, szczególnie, że wcześniej były po 140-180, nigdy pow. 200zł. A tak samo zużywaliśmy wg.mnie.

Gość moim zdaniem.......
ten bojler tak wam nabił. Przeciez nie musisz miec ciagle wlączonego. Ja mieszkam w domu- 4 pokoje kuchnia i 2 łazienki. I na prąd też mam bojler o podgrzewacz, 3 TV, komputer, pralka, lodówka, kabina na prąd i mamy średnio 250 zł. 3 osoby.

Gość na początek
sprawdź stan licznika i porównaj czy nie jest przypadkiem niższy niż na rachunku. Zdarza się , że źle odczytają lub wogóle nie przychodzą tylko wpisują sobie wymyślony stan licznika.

Gość rewrewerwerw
i juz masz odpowiedz - bojler ciepłej wody. nie masz pojecia ile czerpie pradu. czajnik na prad przezuc sie na gaz.

Gość załamana..........
a powinno pisać na rachunku, że to niedopłata? zresztą wówczas jeden rachunek byłby wyższy a drugi normalny, muszę się przejechać do nich, żeby to wyjaśnić, może ktoś się podpiął...

Gość załamana..........
rewrewerwerw i juz masz odpowiedz - bojler ciepłej wody. nie masz pojecia ile czerpie pradu. czajnik na prad przezuc sie na gaz . Ale wcześniej też mieliśmy ten boiler, cały czas włączony i były rachunki dużo niższe, czajnika na prąd nie mam :P

Ja np. nigdy nie place wiecej niz stowe za prad, bo malo go zuzywam, a teraz w styczniu udupili mi rachunek 307 zl, okazalo sie ze to niedoplata.jedz do elektrowni i pogadaj z nimi, ostatecznie jesli masz ciezka sytuacje to moga na raty rozlozyc.

Gość załamana..........
Moja mama mieszka w domku, 3 pokoje, te same urządzenia oprócz komputera, ale za to tv chodzi cały dzień i płaci poniżej 200zł.

Gość pozbądź się bojlera i po kłopo
cie. Ja siedzę pół nocy przy kompie, partner to samo, mamy starą lodówkę, pranie 2 razy w tyg i płacimy 130 zł.

Gość nie piszcie dziewczynie
pierdół ,że bojler :O Coś tu nie gra !Ja mam racunki co drugi miesiąc tak około 500 zł ale ....mam duży dom piętrowy.Wszystko mam na prad ,kuchnia,pralka,zmywarka,czajnik 3 telewizory 3 komputery ...dzieciaki trzepią dvd i przed domem jeszcze całą noc świecą sie 2 zarówki ... A ona ma 2 pokojowe mieszkanie ....musisz to wyjaśnic ..

Gość złe spisywanie jest nagminne
dlatego chyba wolałabym, żeby o tych odczytach uprzedzali, ja siedzę w domu prawie nonstop, bo tu pracuję, więc nie były to problem, żeby z panem inkasentem sprawdzić stan licznika. Znajomym ostatnio spisali stan o ponad 500 kwh niż faktycznie był! Teraz oczywiście oni mają problem, żeby się odwoływać, pisać reklamację, a dostawca traktuje ich jak złodziei i cwaniaków. Ja od jakiegoś roku staram się oszczędzać energię - wymieniam stopniowo żarówki na energooszczędne, wyłączam wszystko co nieużywane z prądu, a sprzętów w sumie sporo - dwa tv, dwa laptopy, jeden komp. stacjonarny, lodówka, piekarnik, pralka, zmywarka, ekspres, czajnik, choinka (:p), i pewnie jeszcze coś y się znalazło. Rachunki do tej pory 200 zł / 2mce. Ciekawe jaka przyjdzie faktura w marcu, bo wymienili mi licznik i teraz to już w ogóle nic na nim nie widać. Więc nie wykluczam "pomyłki" przy spisywaniu, oczywiście zawsze na niekorzyść klienta, nigdy dostawcy.

własnie ...zgadazm sie z powyższym

w domach teraz są wymogi ,żeby liczniki byłyna zewnątrz budynku i u mnie nie ma czegoś takiego jak nadpłata czy jakas nie dopłata ... płace za prąd co 2 m-ce i co 2 m-ce za wode ...liczniki mam na zewnątrz i nie ma spisywania na pałe ...

Gość to napewno bojler
My mamy wszystko na prad( brak gazu) Tv jest wlaczony 12h na dobe, komputer tez praktycznie non stop. Do tego oczywiscie pralka, lodowka, kuchenka mikrofalowa, czajnik elektryczny i gotuje tez na pradzie. Co 2gi miesiac place 160zl

Gość załamana..........
tak właśnie myślałam, że coś jest nie tak, może rzeczywiście się pomylili w spisywaniu, dziś sprawdzę i jutro pojadę to wyjaśnić.... A ma ktoś z Was ten licznik na kartę? Czy to wychodzi taniej i można sobie zmienić, czy trzeba dużo płacić za wymianę licznika?

Gość a ogrzewania nie macie
przypadkiem na prąd??

może masz dobrych sąsiadów;) Kiedyś miałam taką sutuację, ze sąsiedzi z naszego piętra prąd kradli na nasze konto. Wyłączyłam wszystko z sieci a licznik nadal obracał się. Sprawdź, będziesz miała pewność, że płacisz tylko za siebie

Gość no strasznie duzo podskoczyło
ja placilam do tej pory 89 zl na miesiac a teraz mam rachunek nowy po 120 zl SZOK jak wszystko idzie w gorę..

Gość babarbar
mozliwe ze ktos sie podpial i cie kroi jak masz licznik na korytarzu to sprawdz to koniecznie czy ktos nie majstrowal przy instalacji za licznikiem

Gość złe spisywanie jest nagminne
Ja mieszkam w bloku, liczniki mam na klatce schodowej, nie wiem kiedy je spisują, bo siedzę w domu w dzień praktycznie ciągle, a żeby odczytać liczniki, trzeba otworzyć taką jakby metalową szafę, przy czym jest mnóstwo hałasu. Ale dotychczas ze starym licznikiem wszystko się zgadzało. Ciekawe jak będzie teraz, bo patrzę na ten nowy liczniki chuj tam widać :o Nadpłaty za prąd nigdy chyba nie miałam, niedopłatę i owszem, zawsze, ale jak chciałam przejść z systemu prognoz na comiesięczne /codwumiesięczne płacenie za faktyczne zużycie, to mnie obśmiali i powiedzieli, że dla mnie jednej jest to niemożliwe.

jak ktos pisał wyzej wyłącz wszystko w domu i sprawdz czy licznik dalej idzie...a jek wynajmujesz to moze własciciel cos wie i moze np wymieniali licznik ..ja tak miałam kiedys ...wymienili mi licznik na nowy i kiedy ten nowy zaczął nabijac to inkasent z niego zdjął wartośc a o starym ja zapomniałam i po jakimś czasie dostałam drugą fakture za stan na tym zdemontowanym liczniku wsciekłam sie ale mi wyjaśnili ..:)

jak ktos pisał wyzej wyłącz wszystko w domu i sprawdz czy licznik dalej idzie...a jek wynajmujesz to moze własciciel cos wie i moze np wymieniali licznik ..ja tak miałam kiedys ...wymienili mi licznik na nowy i kiedy ten nowy zaczął nabijac to inkasent z niego zdjął wartośc a o starym ja zapomniałam i po jakimś czasie dostałam drugą fakture za stan na tym zdemontowanym liczniku wsciekłam sie ale mi wyjaśnili ..:)

Gość hoohoo
moze w chlodne dni dogrzewaliscie sie grzejnikiem elektrycznym lub w ogole macie elektryczne ogrzewanie? tego typu urzadzenia czerpia najwiecej pradu.. poza tym nie warto miec caly czas wlaczonego bojlera, wystarczy go wlanczac na pare godzin jak woda jest potrzebna

Gość załamana..........
nie mamy żadnych grzejników elektrycznych, spróbuję włączać ten bojler po powrocie do domu i wyłączać na noc, ale tak jak pisałam, wcześniej też był właczony a rachunek o połowę niższy. Chciałam się zorientować ile inni płacą , gdyż nie chciało mi się wierzyć, że aż tak mógł wzrosnąć rachunek...jutro idę wyjaśnić sprawę, dziękuję za odpowiedzi :)

Gość u mnie podobnie
mamy dwupokojowe mieszkanie, dzieci maluchy, pralka, bolier, lodówka i czajnik elektryczny, tv i komputer i o zgrozo rachunek za styczeń 300zł. I tak już oszczędzaliśmy, bo wiadomo w okresie świątecznym prądu więcej, ale praktycznie świętą spędziliśmy poza domem, choinkę nie codziennie świeciliśmy, zresztą 7 stycznia już ją uprzątnęłam a rachunek taki wysoki. Jedynie na czym mogę zmniejszyć to tylko ten czajnik elektryczny na gaz, ale myślę, że to dużo nie da. Koleżanka mieszka we własnym domu, 4 dorosłych ludzi, komputery, telewizor, radio, pranie i płaci niecałe 200zł. Nie rozumiem! Dodam jeszcze, że pranie i bolier włączam jak jest druga tzw. nocna taryfa, żeby było taniej.

Gość nie piszcie ze ma bojler
wyłączac !Co za babskie podejscie :O W kazdym bojlerze jest specjalne pokrętło i regulujesz nim temp jaką chcesz miec tak !nastaw więc na 40 st np i niech sobie grzeje rano 2-3 godz i wieczorem a w między czasie pokrętłem zmniejsz grzanie ALE NIE Z KONTAKTU -durne gadanie idiotek !!!!Jak jedna wyżej pisała Jak wyciągniesz z kontaktu to grzałka sie całkowicie ochładza i jak chcesz ponownie włączyć i zanim sie ogrzeja i zacznie grzac wode więcej ci prądu zużyje :O ...czyli ? ale jak wy takie mądre to prosze bardzo OSZCZĘDZAJCIE sobie powodzenia 🖐️ :classic_cool:

Gość no własnie coście sie tak
tego bojlera czepiły ...kofa jak stare babcie ....bojler wyłączany z kontaktu i włączany sie psuje i więcej pobiera prądu wtedy -mąż jest elektrykiem i tez to wiem od dawna !Wszyscy normalni ludzie wiedzą o tym .A zresztą autorka pisała ze wczesniej włączony tez był i nie wyło tak dużego poboru .

za prąd około 150 zł raz na 3 miesiące dodam że więcej mnie nie ma w mieszkaniu niż jestem....

Gość DOOOOOOOOOOOOOO
załamana.......... hmm ja sie nie dziwe ze tyle placicie tez mieszkalam w dwupokojowym mieszkaniu i miaal tak samo jak ty mimo tego miala takie rachunki to nie pomyłka nas