Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana..........

Ile płacicie za prąd? Dostałam ogromny rachunek...

Polecane posty

Gość ja płęcę
ja płacę za trzy miesiace w zeszlym roku , trzy rachunki było 960 złoty , teraz 760 i mieszkam sama, bojer mam na gaz wiec nie nabija , telewizora nie mam

Gość dobrze on ci nie strzelil
to napewno bojler My mamy wszystko na prad( brak gazu) Tv jest wlaczony 12h na dobe, komputer tez praktycznie non stop. Do tego oczywiscie pralka, lodowka, kuchenka mikrofalowa, czajnik elektryczny i gotuje tez na pradzie. Co 2gi miesiac place 160zl] 160 zl co dwa miesiace??? w jakiej to firmie??? ja tez mam bojler, podgrzewam wode na godzine przed prysznicem, dwa kompy, ale zadko oba chodza caly czas, tv czesto leci razem z ktoryms kompem, zarowki energooszczedne tam gdzie sie czesto swieca i tyle. zadnych czajnikow elektrycznych, pralka raz na tydzien czy nawet dwa! a placilam 280zl co dwa miesiace i pod koniec rozliczenia zawsze musialam doplacac :O teraz zmienilam na miesieczne wyliczenia stanu faktycznego (vattenfall)

Gość ja płęcę
jak wychodzisz z domu wylaczaj bojler bo woda stygnie i włącza sie i po co , wracasz do domu włączasz bojler i za chwiile masz ciepłą wodę,

Gość mnmnmnmnmn
znajomemu bojler tk nabil rachunek termostat sie zepsuł czy cos i n grzal wode mimo ze nie bylo takiej potrzeby . jak odzbierze tel to ci powiem dokladnie o co chodzilo.

Gość ostatni rachunek za prąd 550zł
a ja mam dom piętrowy na górze 2 tv na dole 2 tv 2 kompy i 2 laptopy.Kuchnia i piekarnik na prad ,zmywarka,pralka pompa w piecu ,oswietlenie na zewnątrz domu ... Nie pierdzielcie ze w 2 pokojowym mieszkaniu tez tyle sie płaci ludzie !! Prąd zdrożał owszem ale bez przesady .Ja płace co 2 miesiące a do tej pory płaciłam ok 405-420 zł . jak to sie ma do mieszkania 2-pokojowego? ja musze oswietlić otoczenie wokół klatke schodową piwnice garaż salon itd a ona TYLKO 2 pokoje .Coś tu śmierdzi ...:O

Gość inez.czarna
Ja też płaciłam dużo, ale odkąd powymieniałam sobie sprzęty na energooszczędne te od LG to spadły mi prawie o połowę.

Gość ordonka
Ja mam lodówkę Side By Side i pralkę F1089ND od LG i rzeczywiście mniej płacę za prąd, sprzęty są co prawda w klasie energetycznej A++, ale jest spora różnica w rachunkach.

Gość ulik44
A ja myślicie, ta lodówka Cappucino Lancaster na prawdę będzie taka energooszczędna?

Ostatni rachunek 436 złotych, następne po 280 circa. :D Ty za dom płacisz co miesiąc pewnie, ja za dwa miesiące. Wzrost w stosunku do poprzedniego półrocza jakieś 50%.

Gość Lubiąca kawe 22
My z mężem mieszkamy w dość dużej kawalerce jak na kawalerki 36m2 i płacimy za prąd między 42-57zł. już kilka miesięcy. Zastanawiam się ile teraz wyjdzie. Mamy telewizor LED 32 cale oglądamy 3-4h dziennie. Wieczorami. Żarówki wszędzie energooszczędne. Pralka 2200W(chyba) kolory 1 raz w tyg. Białe raz na 2 tyg. Piorę w 30 stopniach-i taniej i kolory się nie spłukują-grunt to dobry odplamiacz. Żelazka to nie używam praktycznie bo piorę ma 600-800 obrotów i nic po wysuszeniu nie jest wygniecione!! Używam o odkurzacza 1400W 2 razy w tyg. i blender 2-3 razy w tyg-800W . Komputer to zwykle notebook bo dużego mi sie nie chce włączać-też mało ciągnie. Ale robie też projekty w autocadzie więc nawet po 3-4 h czasami używam dużego. Ale to może 2 razy w tyg.

Gość Lubiąca kawe 22
Aby nie było że oszczędzam na tym żelazku :P:P nie nawidze prasować po prostu :O:O

Gość samosionka
Ulik skoro lodówką ma funkcję Smart Eco Door to musi być energooszczędna :)

Gość dvlkjkdlkndflkisd
Wiem, ze technika to nie swiat kazdej z was, ale przestancie mowic o zaplaconej sumie, a zajmijcie sie iloscia zuzytych kilowatogodzin pradu - to mierzy licznik i to jest na rachunku. Ilosc kilowatogodzin razy cena, a do tego plus oplaty stale daja sume rachunku. Obserwujac stan licznika (kilowatogodzin) np. przez jeden/dwa dni, tydzien mozna dokladnie zorientowac sie ktore urzadzenia ile zuzywaja. Uwaga na kradnacych prad sasiadow.

Gość chcę się dowiedzieć 77
ja place 110zl na 2 miesiace ale uzywam bardzo oszczednie i wydaje mi sie ze to i tak sporo na moje zuzycie, chodzi tylko laptop, w pokoju zarowki energooszczedne ale to zalaczam dopiero wtedy kiedy nie widze klawiatury, ze 3 godziny mala lampka biurkowa,w kuchni bardzo rzadko swiece w lazience tak samo, poki widze nie wlaczam swiatla.czajnik na prad rano pelny- robie kawe i herbate od razu do dzbanka zeby co chwile nie wlaczac wiec bedzie max 2 razy dziennie, kuchenka elektryczna ale tylko 2 palniki i korzystam rzadko okolo 2 razy w tyg. do tego ladowarka do telefonu i lodowka. place 110 ale uzywajac telewiora caly czas wychodzilo mi wieksze zuzycie i balam sie doplaty, teraz telewizor wylaczylam calkowicie i widze ze zuzycie bardzo spadlo. co do bojlera to tez uwazam ze najlepiej zalaczyc na 40stopni i niech bedzie taka woda zawsze, a jak potrzebujesz cieplejszej to wtedy na chwile wlaczasz na wiecej stopni.ogrzanie calkiem zimnej wody zuzywa wiecej pradu a wylaczanie z pradu to juz totalna klapa.

Gość halszka33
Ja powymieniałam prawie wszystkie stare sprzęty na te bardziej nowoczesne od LG i od razu widać po moich rachunkach, ze się opłacało i mniej prądu pobiera.

Gość moze inkasent źle odczytał
stan licznika To się zdarza. trzeba iśc do Zakładu Energetycznego i złozyć reklamację. A na wszelki wypadek samemu tez spisywac stan licznika no i sprawdzić, czy rzeczywiście jakiś sąsiad-złodziej sie nie podpiął

Gość moze inkasent źle odczytał
a jeszcze pytanie - jaki dokładnie jest ten bojler? polecam to : http://www.forumbudowlane.pl/vt/11018/0/zuzycie-energii-elektrycznej-bojlera "0.64 kWh dziennie - to jest średnie zużycie prądu jeśli nikt nie korzysta z bojlera - są to po prostu straty przez izolację termiczną. " - czyli 0,64x0,60 złx30 dni=11,52 zł (dziennie ok. 38 groszy - ale trudno jest ludziom, szczególnie starszym - wytłumaczyć, ze wyjmowanie wtyczki z gniazdka to nie jest żadna oszczędnośc, a wręcz przeciwnie)

Gość boniek rulezzz
ja płace 150 srednio na 2 miesiace za prąd,

Gość ulik44
Lodówki, które maja kompresor liniowy są energooszczędne i przy wymianie sprzetu właśnie na takie trzeba zwracać uwagę. Poza tym są ciche i maja na ten silnik 10 lat gwarancji.

Gość kolejna kwestia to miejsce
zamieszkania. Ceny pradu róznia sie od rejonu kraju. Tam gdzie biedniej tam ludzie wiecej za prad płaca bo nie ma elektrowni. Tam gdzie jest blisko elektrownia to oplaty za przesył sa mniejsze i rachunki. Z 10 lat temu oplaty za przesył wszedzie były takie same a obecnie zroznicowane. To dlatego ktos placi wiecej od innych przy takim samym zużyciu pradu.

Gość rufik
Moje żarówki jakoś się trzymają, ale jeśli chodzi o oszczędność energii to tylko na sprzęcie , który ma dobrą klasę energetyczną można zaoszczędzić. Pralki z dużym wsadem, takim na 11 kilogramów, żeby prac rzadziej, lodówki z silnikiem liniowym itp

Gość Kratkostajny
ktoś się podpiął

Gość diff
Generalnie płacimy 70-100 zł miesięcznie (rodzina 4 osobowa). Staramy się oszczędzać zbędne zużycie prądu. Mamy wszędzie świetlówki, zamiast zwykłych żarówek. Wszystkie sprzęty z diodami w trybie czuwania wyłączamy fizycznie. Tzn wszystko wpięte do listw, które na czas nieobecności lub w nocy wyłączamy. Ponadto lodówka i zamrażarka często odmrażane, żeby się nie robiła wartstwa lodu. Dalej lodówka nie stoi na słońcu ani obok grzejnika (wzrost zużycia energii). I tak dalej. Jakby ktoś chciał przeczytać fajny artykuł o oszczędzaniu energii, to znajdzie go tutaj: http://toniepotrzebne.pl

Gość antekk
jakieś 100 zł za 3 osoby za mc. Powymienialiśmy oświetlenie na ledy i świetlówki (mogę polecić polskiej produkcji active jet są tanie i naprawdę dobrej jakości) i trochę nam się zmniejszyły rachunki

Gość dghrf
moze ktos wam podkrada ? spr to !!

Gość wredniucha101
Anglia - dom (4pokoje z kuchnią) - 3 osoby - 30 funtów/mies - Ii nie oszczędzamy: 1 - 2 prania dziennie, telewizor non stop, 2 komputery, piekarnik elektryczny, wszędzie pozapalane światła JAK W TEJ POLSCE ŻYĆ?!

Gość kasiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
no to ja przebije wszytskich, zapłaciłam za os 2 miesiące 1100 zł... ale mam wszytsko na prąd ; ogrzewanie, 2 grzejniki, bojler, kuchenke elektryczną. Ale to chyba i tak duzo wyszło...........:(

Gość gabikkk
Ja mam pralkę z silnikiem Direct Drive. Lodówkę z kompresorem linearnym lg, żarówki energooszczędne i rachunki spadły o połowę.

Gość gość
lepiej zamowic prad na karte, ja wymienilam licznik, mam teraz pelna kontrole nad zuzyciem pradu, zaden "fachowiec" z elektrowni nie popelni mi bledu przy spisywaniu licznika, a koszt wymiany rozlozony na raty po 20zl miesiecznie. a bojler moze jest zakamieniony i przez to zre jak glupi?