Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skaza skazaaaa

jaki krem na zmiany przy skazie bialkowej-azs

Polecane posty

Gość skaza skazaaaa
no wlasnie nie powiedzialam:( jutro zmieniam spowrotem proszek na jelpa, i witamine d, ktora uzywalam wczesniej

spoczko: to jak Twoje dziecko je tyle rzeczy to na pewno nie ma skazy do autorki: no to jak to jest skaza, to rzeczywiście ciągle będą pojawiać się krostki przy tym bebilonie i będzie trzeba przejść na nutramigen albo bebilon pepti . Czasami te mleka też uczulają i wtedy ostatnim wyjściem jest mleko elecare. Co do smarowania dobre opinie ma dexeryl, ale prawdę mówiąc po 1-2 tygodnie jak bebilon nie będzie szkodził, to wysypka sama zlezie

Mojemu dziecku pomagaja nastepujace rzeczy: do kompieli pol buteleczki wody utlenionej,po kapieli dexeryl i rano masc z wit A robiona w aptece.Je z piersi,ja nie odmawiam sobie nabialu.AZS a skaza bialkowa to dwie rozne chroby

witamina to chyba niekoniecznie , ale proszek może być , młoda ma prane wszystko w wizirze bo po innych proszkach dostawała wysypki na tyłeczku , a poza tym nienawidzi zapachów innych proszków i drze się w niebo głosy jak tylko coś jej wypłuczę w płynie dla dzieci , ale z zapachem ;)

Gość mamamamamma
polecam emolium. Moja po jednym smarowaniu miala buzie taka jak powinno miec dziecko!

Gość a ja ci napisze tak:
pejzanka nie do konca, mi alergolog powiedzial ze AZS sie zaczyna skaza bialkowa jest tak jakby jej nastepstwem. tylko skaza bialkowa mowiac sama za siebie jest uczuleniem na mleko i jego przetwory a AZS to juz bardziej zaawansowane bo to moze byc i alergia kontaktowa, wziewna, i pokarmowa. moze uczulac wszytsko, pylki, kurz, roztocza, welna itd.

Kazdy lekarz swoja teorie ma,ja zadnemu nie ufam.Mi powiedzial ze mam jesc co chce bo to nie jest uczulenie na bialko.A na google znalazlam potwierdzenie. Skaza białkowa jest tylko alergią, na białko...jest alergią pokarmową. Wystarczy to białko odstawić i będzie dobrze. Choć objawy skórne mogą być takie same... Natomiast azs ma wiele więcej przyczyn a jeśli chodzi o kwestie alergii to atopika alergizuje dużo czynników zewnętrznych, nie tylko pokarm. Przyczyną azs może być np. stres. Ze skazy białkowej najczęściej się wyrasta w wieku okolo 3 lat. Przy azs nie jest to takie oczywiste. Coraz częściej układ immunologiczny dojrzewa dużo później i następują nawroty.... Choć kiedyś używano tych pojęć bowiem do niedawna nie znano nawet pojęcia azs. Spotkasz się też z nazwą "egzema", co też częściowo się pokrywa. Objawy azs przypominają egzemę, samą wysypkę nazywa się egzemą , egzema to grube, schnące, czerwone placki, oczywiście swędzące...) ale moim zdaniem, nie każda egzema jest azs (przy azs mogą być sączące rany, niewidoczna kaszka, widoczna kaszka - takie czerwone punkciki itd.). (to jest cytat)

Ja dostałam maść robioną w aptece w jej skład wchodzi wazelina, eurycyna... Smaruję małego od poniedziałku i buźka zaczyna dochodzić do siebie, a wyglądała strasznie.

Atopowe zapalenie skóry pojawia się często wraz z uczuleniem na pokarmy, astmą czy katarem siennym. Jest to przewlekłe i nawrotowe schorzenie, rozwijające się na podłożu zaburzeń w układzie immunologicznym, które należy do grupy chorób atopowych. Zobacz również objawy tej choroby: Objawy AZS Atopowe zapalenie skóry charakteryzuje się uporczywym i bardzo nasilonym świądem skóry. Z racji wyprysków pojawiających się na skórze choroba ta zwana jest również popularnie egzemą, świerzbiaczką. Atopowe zapalenie skóry mylone jest często z łuszczycą. Wypryski są wynikiem m.in. obniżonego "progu świądowego" oraz nadreaktywnością skóry w odniesieniu do różnorodnych czynników: Czynniki, które powodują nadreaktywność skóry: środki drażniące i alergeny - podrażnienie mechaniczne, mydła, rozpuszczalniki, konserwanty, detergenty, wełna, wietrzny klimat, nadmierne pocenie się, alergeny wziewne - roztocza kurzu domowego (Dematophagoides pteronyssinus), pleśnie, pyłki, sierść zwierząt, drobnoustroje - Staphylococcus aureus, drożdżaki, dermatofity z gatunku Trichophyton, pokarmy - jajka, mleko, soja, orzechy, ryby, skorupiaki, pszenica, inne - stres, czynniki psychiczne. Choroba ma przebieg wieloletni z okresami kiedy objawy są mniej lub bardziej nasilone. W przebiegu choroby mają również udział emocje i psychika chorego, które same nie są przyczyną objawów, ale poprzez wpływ układu nerwowego mogą stać się czynnikiem wyzwalającym objawy u osoby chorej. Istnieje różnica pomiędzy wypryskiem z podrażnienia, który nie ma charakteru alergicznego a alergicznym wypryskiem. Wyprysk kontaktowy z podrażnienia powodują substancje, które niszczą lipidowo-kwasową osłonę ochronną skóry. Pozwala to wnikać do jej tkanek substancjom drażniącym - wspomnianym środkom czystości, detergentom i wielu innym toksycznym substancjom, z jakimi się stykamy. Toteż wystąpienie objawów skórnych może dotknąć każdego i zależy tylko od stopnia natężenia czynnika drażniącego i czasu jego działania. Ta powszechność zagrożenia wypryskiem z podrażnienia a wypryskiem alergicznym, to pierwsza różnica między schorzeniami. Druga to większa częstość nawrotów wyprysku z podrażnienia. Pojawia się on ponownie nie tylko po kontakcie z pierwotną przyczyną, ale i pod wpływem wielu innych czynników drażniących. Natomiast alergiczny wyprysk kontaktowy wywołuje zwykle konkretny alergen (antygen). Toteż znając listę substancji najczęściej uczulających łatwiej go zidentyfikować i wyeliminować. W ostrej fazie atopowego zapalenia skóry przeważają takie wykwity skórne, jak ogniska rumieniowe dosyć wyraźnie odgraniczone od skóry otoczenia, na podłożu których występują drobne grudki, pęcherzyki oraz nadżerki. W przypadku podostrego stanu rozwoju AZS cechą charakterystyczną są ogniska rumieniowe, nasilone złuszczenie naskórka oraz przeczosy, czyli uszkodzenie naskórka pod wpływem drapania, najczęściej w kształcie linii. Przeczosy goją się całkowicie i nie zostają po nich blizny. W przypadku, kiedy dojdzie do rozwoju stanu przewlekłego obserwuje się ogniska tzw. lichenizacji, czyli liszajowacenia. Pierwszym krokiem w leczeniu jest wykluczenie z diety bądź z otoczenia alergenu, który wywołuje AZS oraz łagodzenie zmian skórnych. Leczenie egzemy jest bardzo trudne. Wymaga wykrycia czynników powodujących wyprysk lub mu sprzyjających, by zastosować odczulanie. W przypadku niewykrycia czynnika uczulającego stosuje się odczulanie nieswoiste - środki odczulające ogólnie. Leczenie miejscowe, stosowane na skórę, przynosi jedynie bezpośrednią ulgę, nie likwiduje jednak przyczyny.

Gość pannammigotka
Polecam wszystkim atopowym mamą stronę czsdziecka.pl + "a ja ci napisze tak:" - a-derma ani trochę nie pomogła?

Gość cubea
Każdej mamie, która ma małego alergika, może przydać się ta lektura: http://www.latopic.pl/pub/files/RAPORT.pdf Jest to raport z sondażu, który został niedawno przeprowadzony odnośnie AZS. Każda mama znajdzie tam sporo przydatnych informacji odnośnie sposobu leczenia oraz kosztów.

Gość sedomillka
moja córkama azs.ale poderzenie skazy bialkowej.ma 3 mies ismaruje ją dexerylem, aderma exomega imascią robiona natluszczam. do smarowania czerwonych miejsc mam sterdydową masc AFlodermale boje sie ją uzywac dlatak malego dziecka. czym moge jeszcze smarowac te czrewone krostki?

Gość lady bronka
krostki znikną kiedy organizm pozbędzie się alergenu, u mojej córki zniknęło po około 2 tyg. smaruję ją a-dermą do twarzy i ciała. pije nutramigen, jest na diecie bezmlecznej. podaje jej probiotyki, podobno pomagają w leczeniu azs i alergii, bo uszczelniają przewód pokarmowy. oczywiście wybieram te bez białka krowiego, np. latopic.

Na atopowe zapalenie skóry oraz łuszczycę często polecany jest w aptekach Mediderm krem http://av.pl/3487,mediderm-krem-500-g.html. Osobiście używałam go ze względu na bardzo wysuszoną i łuszczącą się skórę. Muszę przyznać, że znakomicie ją nawilżył i zapobiegł dalszej utracie wody, która była główną przyczyną ekstremalnie suchej skóry. Z doświadczenia wiem, że koleżanki, które mają małe dzieci, też przy problemach z ich skóry stosowały Mediderm http://av.pl/3487,mediderm-krem-500-g.html i znakomicie się sprawdzał ;).

Gość erzecznik-decubal
To nie może być zwykły krem a właśnie dermokosmetyk bogaty w odpowiednie skłądniki i wartości odżywcze. Pozdrawiam, Iwona Drobicz Erzecznik Decubal

u mojej córy pomaga cetaphil restoaderm,ale też nie jestem w stanie jej doprowadzić do stanu idealnego. Zawsze ma jakieś zmiany na szyjce i zgięciach łokci. Piorę w białym jeleniu, młoda jest na bebilonie pepti od drugiego miesiąca życia, w tej chwili skończyła pół roku. Ze sterydami jest tak, że powodują powikłania skórne, ale przy długotrwałym i przewlekłym stosowaniu. U takich maluchów są to maści robione apteczne, gdzie stężenie sterydu jest minimalne i stosuje się je 5 dni w ciągu max. potem przerwa. Czasem lepiej posmarować te naprawde zaognione zmiany sterydem, żeby nie doprowadzić do gorszego stanu.

Gość gość
Moj synek ma skaze bialkowa i smaruje mu mascia cynkowa i pomaga bardzo dobrze tylko trzeba 3razy na dzien smarowac