Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

very lucky star

Szczeniak shih tzu - pytanie

Polecane posty

mam szczeniaczka shih tzu od kilku dni, nie ma jeszcze 2 msc. :) nigdy nie mialam stycznosci z tą rasą, dlatego liczę na rady posiadaczy tych pieknych pieskow, co powinnam wiedziec na początku? mam tez pytanie o karme - dajme mu sucha royal canin dla szczeniakow, czasem mocze mu ja w wdzie, do tego dostaje ryz z kurczakiem, co jeszcze mogę mu podawac zeby urozmaicic mu jedzonko? czy moze jesc surowe warzywa - mam na mysli marchewke na przyklad? i co do wyprowadzania - w tej chwili ma katar i dostaje antybiotyk :(:(:( ,wiec nie wychodzi na dwor i zalatwia sie gdzie popadnie, czy tymczasowo kuweta bylaby dobrym pomyslem? aha i gryzie wszystko...kupilam ma dwa gryzaki i nimi nie chce sie bawic, co mam mu kupic do gryzienia?

aha i w nocy piszczy i chce zeby go wziac do lozka i ja oczywiscie to robie bo nie mam serca go zostawic na podlodze, co robic kiedy zaczyna tak piszczec?:)

Moja suka do 9 miesiąca spała w łóżku. Jak była malutka to zawsze później tylko czasami. Oduczyła się szybko i bez problemu. To normalne, że piszczy bo przecież tęskni. Z gryzieniem walcz zabawą i różnymi gryzakami. A sikać może na gazetę. Tylko nie przesadzaj z tym niewyprowadzaniem na zewnątrz

nie chce go zaziebic bardziej :(:(:( wiec narazie siedzi w domu, bo kicha:) a co do spania w lozku - ja moge z nim spać, bardzo chętnie;) tylko jest taki malutki ze boje sie ze zrobie mu krzywde, ze go przygniote itp.

No to pynieś jego posłanie obok swojego łóżka i włóż termofor owinięty ręcznikiem co da mu miłe ciepełko. Jak popiszczy bez problemu sięgniesz ręką

kiedy spi to nie, ale czasem kiedy sie bawi na lozku to mu sie zdarzylo :) ale teraz juz umiemy wylapac ten moment i przenosimy go wtedy:)

Gość hfdhdh
ja mam pinczera miniature i ma kuwete na balkonie, troche roboty z tym jest ale warto, pies nie czeka kiedy wyjdzie na dwor tylko wychodzi pare razy dziennie, kuweta jest z trawy, kupuje trawe rolowana taka jaka jest np. pod mc donaldem, kupuje na metry, kuweta jest drewniana wiec trawka sobie oddycha, trzeba ja przycinac, podlewac itd. ale jest ok, w zimie odsniezac, ogolem codziennie sprzatac, ostatnio nawet w programie tej "zaklinaczki psów" (nie pamietam jaki jest tytuł) byla taka kuweta z trawą i ona to pochwalała, mieszkajac na strzezonym osiedlu to super sprawa

Gość hfdhdh
aa tylko nie mozna rezygnowac ze spacerow na dworze, pies musi sie wybiegac

Gość hfdhdh
ja robie swojej karme: mięso + ryż+ gotowana marchew+ groszek, bardzo ładnie trzyma wage, widze ze jej two sluzy wyczytalam to w ksiazce a wet potwierdzil

Gość hfdhdh
to prawda łatwo nie jest nauczyc go sikać do kuwety, moja uczyla sie 1 dzien, zawsze gdy sikała na dywan albo na dworze mowiła "siku" i powtarzalam, powatrzalam, powtarzalam, potem napoilam ja mlekiem, troszke przetrzymalam i poszlysmy do tej kuwety :) i tak stawiam ja i mowie "siku, siku" no i sikała :) po wszystkim nagradzalam i tak pare razy, na drugi dzien bylo juz łatwiej

Gość hfdhdh
psy słabo przyswajaja wieprzowinę, dlugo zalega im w jelitach wiec ja w ogole wykluczylam

Gość hfdhdh
nie dawaj tez kaszy ani ziemniaków i warzyw kapuscianych

Gość hfdhdh
yhym tak tak ja juz bylam swiadkiem tego jak pies byl niedelikatnie karmiony, jadl kasze, ziemniaki, smazone jajka, kielbase tzw. "dla psów" zdechł w wieku 10 lat ale nie ze starosci, siadl mu zołądek idrastyczne rzeczy dzialy sie z jelitami :/ nnie bede tego opisywac pies powinien jest jedzenia dla psow (nie znaczy ze z puszki) a co do łapania odpadow na spacerze, wyobraz sobie ze moj pies nie lapie niczego, to juz sprawa ułożenia i pelnego zoładka, a nie jego delikatnosci, zostane jednak przy swoich przekonaniach bo widze ze to jest to

a jeszcze dopytam o porcje - daje mu po łyżce stołowej- moze troche więcej - karmy/kurczaka z ryzem 4 razy dziennie i zastanawiam sie czy to nie za mało?

Gość nie mogę uwoierzyc
ja tez mam malego shih tZu, ma 2miesiace, pytaj jesli cos jeszcze chcesz to pomoge chetnie

zależy jakiej rasy byl ten pies bo u niektórych dożycie 10 lat to już prawie wyczyn :D a psu nie tyle różnorodne jedzenie szkodzi co doprawianie przez wlaściciela bo tego nie powinno się robić. Ja mojemu psu daje wszystko bez wyjątków wieprzowina, drób, kasza, ryż, makaron, podroby plus sucha karma w misce na przegryzanie ale on mi wpieprza wszystko :P very lucky star a ten kto Ci psa sprzedal nie wszczepil Ci podstawowych informacji o rasie,wychowaniu? Ja jak kupilam mojego psa dostalam książkę, telefonowaliśmy przed kupnem jak i po ciągle coś nowego mi tlumaczyli i wiedzialam, że mogę liczyć na ich pomoc za co jestem bardzo wdzięczna. Kup sobie może książkę o rasie Shih tzu poszukaj w necie ebooka książki "zapomniany język psów" albo "Dlaczego pies merda ogonem" ja mam pelno takich książek na pc mogę wyslać Ci na meila jeśli chcesz :) Pamiętaj, zastanów się dobrze na co psu pozwalasz a na co nie i od początku go do tego przyzwyczajaj i nie zapominaj, że nawet taka mala puchata kuleczka też jest zwyklym psem który ma takie samo myślenie jak większy pies. (Dużo ludzi traktuje te male rasy jako domowe maskotki i przytulanki zapominając o ich cudownej naturze)

kurcze, sluchajcie on nadal ma katar:(:(:( bierze antybiotyk juz chyba 10-ty dzień a katar ma większy niż na początku:(:( ja, pije, bawi sie - nie wygląda na chorego tylko ten katar, dzis znow jade z nim do lekarza, ale co to może być? ladnie przybiera na wadze poza tym..

Gość Czarna 92
Mam shih tzu 2,5 misiecznego tez ma katar i nie wiem co robic ?? pomozcie

Gość nic nie robić
czekać aż samo przejdzie , nie panikuj , wet też nic nie pomorze

Gość Masia4
Mam pytanie, mojemu Dudkowi bardzo mocno łzawia oczka, dostałam info od weterynarza ze ma zatkane kanaliki nosowe, dlatego łzy intensywniej lecą oczkami. Zaproponował mi zabieg na znieczujeniu i przetkanie tych kanalików. poradzcie mi proszę czy takie coś się praktykuje??

Gość agnieszkag435
Bardzo proszę o rady, jeśli ktoś miał taki problem. Oczywiście zgłoszę się do weterynarza, ale najpierw pytam tutaj. Szczeniak shih tzu 7 tygodni. Jak chodzi to bardzo kręci tyłkiem, tylne łapki rozkładają się na boki, często przysiada. Początkowo myślałam, że ślizga się na panelach, ale jego zachowanie nie jest normalne. Czy ktoś miał podobny problem? Nie wiem, czy szczeniak w zabawie coś sobie zrobił w nóżkę (jak dotykam to wcale nie piszczy, więc nie boli) czy to ta dysplazja stawów. Bardzo proszę o odpowiedzi. Jutro oczywiście zgłoszę się ze szczeniakiem do weta.

Gość gość
Ja mam 3 i pół miesięcznego szczeniaka shih tzu i odkąd go mam to na leczenie u weterynarza wydałam już tyle ile zapłaciłam za szczeniaka czyli 1200 zł. Mówili mi ludzie żeby nie kupować tej rasy bo to chorowite psy ale nie wierzyłam no i się przekonałam. Nigdy więcej shih tzu!