Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 56uytf67

jakie zioła zastąpią sól ???

Polecane posty

Gość 56uytf67

Bardzo lubię sól i niestety jej nadużywam. Ciągle czytam porady typu, zastąp sól ziołami itp, ale ja nie wiem jakimi?? Co może smakować jak sól?

Gość dziewczyna facetea...m.66...ab
vegeta hhehehe zart

Gość 56uytf67
to po co gadaja żeby zastąpić sól zdrowymi przyprawami?

Gość bo tu chodzi o to
żeby potrawy nie były mdłe, tylko miały jakiś smak :-) Sól niekoniecznie do tego jest potrzebna.

Gość kundys
im chodzi o mastke

Gość fucking life is boring
zioła prowansalskie chyba tylko, nic więcej

Gość bo tu chodzi o to
dziękuję osobom pomagającej psom za wyjaśnienie w przystępny sposób, o co mi chodziło :-) 🖐️

Gość fgfbfghfgh
sol w umiarkowanych ilosciach jest potrzebna dla normalnego rozwoju organizmu... wystarczy ze potrawy bedziesz solic odrobine, to ze lubisz sol nie znaczy ze lubisz potrawy przesolone... niektore warzywa jak np brokuly gotuje sie tak aby sie nie rozgotowaly na aldente (nie wiem czy to slowo dobrze napisałam), ja gotuje je w małej ilosci wody pod przykrywką przez ok 4 minuty wtedy zatrzymują swoją sól..

Gość masala.........
kup sobie przyprawę w sklepie ze zdr. żywnością (coś tam masala, ) zapomniałam jak się dokł. nazywa, ale w sklepie ci powiedzą. soli nie zastąpi, ale na pewno ożywia i dodaje smaku, że mniej soli jest potrzeba. poza tym sos sojowy (w takich buteleczkach jak maga) jest baaaaardzo słona.......a na pewno zdrowsza niż te magie wszystkie i zwykła sól:P

Gość bo tu chodzi o to
Ale ja serio mówię :-) Po prostu ładnie to ubrałaś w słowa :-) A propos soli - też jest potrzebna do życia, ale do niesolenia można się przyzwyczaić - z czasem odkrywa się, że niesolone potrawy mają swój własny smak. Oczywiście różne zioła ten smak wzbogacają.

Gość podbiał podobno jest słony
ale niezbyt wykorzystywany w Kuchni Gotowanie z małą ilością soli i z dodatkiem ziół dodających smak lubczyk do zupy , bez tego zupa nie jest smaczna , dodaj jeszcze warzywa i suszoną pietruszkę, pieprz ziołowy, czosnek, pieprz czarny...i zupa na wodzie gotowana ma smak (bez wywaru mięsnego i wszelkich sztucznych chemicznych przypraw , kostek rosolowych zawierających glutaminian sodu i inne świństwa chemiczne poprawiające smak) Do małej ilości soli można się przyzwyczaić i wtedy mało słone wydaje się odpowiednio słone, a od dużej ilości soli można się uzależnić i wtedy smakuje przesolone

Gość 7846389034690424204
w tv jeden kucharz mowil ze pieprz ziolowy i costam jeszcze;p

Gość fgfbfghfgh
"Sól kuchenna jest głównym źródłem jonów Na+ i Cl dla ludzi i zwierząt. Jony Na+ odgrywają kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych od gospodarki wodnej, przez utrzymywanie stałego ciśnienia krwi, po działanie układu nerwowego. Stąd spożywanie soli kuchennej jest niezbędne do życia." oczywiscie nalezy zwracac uwage ile solisz i ile dodatkowo dostarczasz tej z gotowymi produktami... obecnie zjadamy tej soli tak duzo ze nie musimy solic własnych potraw, ale to prawda ze mozna sie przyzwyczaic do niesolonych potraw, mozna je przeciez przyprawic ziołami ktore nie musza smakowac jak sol zeby było dobre...

Gość tyudx76
a ile dajecie soli do ziemniaków podczas gotowania. Np. na 3 osobową rodzinę.