Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytammmm

Skąd darmozjady z tzw. organizacji pozarządowych biorą kasiwo?

Polecane posty

Gość pytammmm

Skąd darmozjady z tzw. organizacji pozarządowych biorą kasiwo? Oni w ogóle w takich organizacjach dostają normalnie pensje czy pracują za friko? Jak to jest?

Poczytaj o tych organizacjach to będziesz wiedzieć...I to nie są "darmozjady" bo organizacje POZARZĄDOWE nie czerpią zysków z budżetu państwa. W Polsce mamy 3 sektory:państwowy, pozarządowy i prywatny. Państwowy to wiadomo, że ma zyski z budżetu państwa, prywatny to prywatni przedsiębiorcy, którzy dorobili się nie wiadomo na czym a pozarządowy to różnego typu stowarzyszenia i fundacje. Stowarzyszenie zakłada kilku członków którzy mają w nim swój wkład własny i mogą prowadzić działalność gospodarczą, która będzie przynosiła zyski, fundacja natomiast ma fundatora, który ja zakłada i potem szuka sponsorów w sektorze prywatnym, którzy pomogą ją utrzymać. Wszystkie sprawy typu budżet fundacji itd są rozpisane w statutach tychże organizacji więc jeżeli interesuje Cie skąd mają dokładnie kasę to wystarczy wejść na stronę jakiejś fundacji i poczytać. Mam nadzieję że pomogłam :)

Gość pytammmm
No ok, czyli generalnie utrzymują się z datków od firm? Dobrze to zrozumiałem? A czy takie fundacje mają pracowników, czy wszyscy tam dupią za free w imię "idei"?

Mają pracowników i wolontariuszy, którzy pracują za free. A pieniądze pozyskuja same, jeżeli prowadzą działalność gospodarczą(czyli same na siebie zarabiają) lub mają od prywatnych sponsorów. I robią więcej pozytecznych rzeczy niż organizacje panstwowe...

Gość zapomniałaś o jednym sektorze
kościelnym: czerpie zyski i z budżetu państwa i z darów i z tego, co zarobi. Ma pracowników: ale nie do końca, bo nie obowiązuje w tym sektorze żaden kodeks pracy, a oprócz tego ma wolontariuszy. Przychody i rozchody są na ogół niejawne.

Kościół to inna sprawa, bo teoretycznie jest rozdzielny od państwa. A pytanie było o zyski organizacji non-profit a nie kościołów.