Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grappinia pink

Rewolucja w ślubach. Kobiety w ciąży nie staną przed ołtarzem! Co Wy na to? :)

Polecane posty

Gość ehhh :)
Uważam, że to nie przejdzie. Co prawda w ciąży i tak by nie poszła do ślubu, ale nie ze względów religijnych, po prostu bez brzuszka byłby wygodniej :p Ale prawda jest taka, że wielu ludzi zrezygnowałoby ze ślubów kościelnych, co uszczupliłoby budżet księży :p A wesele to i po cywilnym można robić, ja nie widzę w tym noc złego. Kieckę też można mieć piękną, białą do cywilnego. Mode ślubna jest teraz tak różna, jest tyle ofert, że naprawdę w cywilnym można wyglądać nawet lepiej niż w kościelnym :) Co do narzeczeństwa, że min. 1 rok. A oni myślą, że teraz ile to trwa? Wśród moich znajomych organizacja wesela trwała od pół roku do 2 lat. Więc myślę, że większość się mieści w tym limicie i bez tego limitu :D

Gość plusz
gratuluję tym, którzy czytają Super Express, a jeszcze bardzoiej tym, ktorzy wierzą w wypisywane tam zmyślone artykuły. :)

Pieknie :D Kosciol sam kreci na siebie bat :D Straca pelno kasy :D No ale stac ich na to :D Dlatego ja mam tylko slub cywilny :) Niech jeszcze zadaja zaswidczenia o ginekolga o dziewictwie panny mlodej oraz ze pan mlody jest prawiczkiem :D Proponuje tez jak za dawnych czasow aby ksiadz wyniosl po nocy slubnej zakrwawione prescieradlo :D Konieczne jest tez sprawdzanie ze stosuja tylko takie metody antykoncepcyjne jakie KK popiera :D A no i obowiazkowe wyliczanie kiedy dziecko przyjdzie na swiat :D

Gość grappinia pink
Tia. Super ekspres sam to sobie wymyślił 🖐️ "Jak mówi gazecie biskup Antoni Długosz, skończy się zawieranie ślubów w pośpiechu. Księża będą dokładnie prześwietlać życie narzeczonych i badać ich motywację wstąpienia w związek małżeński. W związku z tym należy się spodziewać bardzo intymnych pytań od księdza, np. na temat doświadczeń seksualnych, uzależnień, a nawet o przebytych chorobach wenerycznych. Badaniem narzeczonych zajmą się wyznaczeni przez diecezje psychiatrzy, psychologowie i lekarze. Ale to nie wszystko. - Przygotowania do ślubu muszą być prowadzone od dzieciństwa, staż narzeczeński ma wynieść co najmniej kilka lat, a czas nauk przedmałżeńskich pół roku - mówi bp Długosz i podkreśla, że szczególnym nadzorem zostaną objęte śluby udzielane ciężarnym. Wszystko z obawy, że ciąża jest jedynym powodem, dla którego młodzi zawierają małżeństwo."

Gość costamktostam
rozumiem, że jak się wymaga od narzeczonych to i księża będą okazywać aktualne badania psychiatryczne

Gość grappinia pink
Także żaden wymysł i bzdury... Szykujcie się, bo już za kilka miesięcy nowe pomysły KK zostaną wprowadzone w życie :D

Gość fajna wiadomość:)
"Przygotowania do ślubu muszą być prowadzone od dzieciństwa" A tego już nie rozumiem:) Bo albo ma to być bardzo huczny ślub, skoro tyle czasu potrzeba na jego przygotowanie, albo wracamy do średniowiecznej praktyki zaręczania dzieci jeszcze w kołysce:)

Gość lupilu
Masakra!!! Kto czyta super ekspress??

Gość endoftopic
jest to wynik rozwodów.Ludzie sobie "robią jaja" z instytucji małzenstwa a później placz i prośba o anulowanie kościelnego ślubu.Teraz moze nie bedzie takiego parcia,i ludzie naprawde przemyślą to co robią.

Przygotowania do slubu powinny byc prowadzone od dziecinstwa :D To sa normalne czuby :D Co w wieku 4 lat mam juz szukac narzeczonego? :D Haftowac serwety:D pierzyne wlasnorecznie puchem nadziac/ :D Jeja kwicze ze smiechu :D To sa normalnie durnie i czuby :D Powinni sami przejsc badania psychiatryczne. Robia wszystko aby odciagnac uwage od tego skandalu w katolickich szkolach, pily o tym media na calym swiecie Proponuje aby to ksiadz sprawdzal osobiscie dziewictow panny mlodej :D

Gość grappinia pink
Czyli w sumie zmiany powinny wyjść wszystkim na dobre... Jak będzie w praktyce, zobaczymy.

Nie przejdzie z jednego powodu :D KASA Ta czarna stonka za bardzo ja lubi

Gość fajna wiadomość:)
Do endoftopic Skoro ktoś decyduje się na rozwód w urzędzie, to po co mu jeszcze unieważnienie małżeństwa kościelnego? Bo przecież sam sakrament żadnych skutków prawnych nie rodzi. Po rozwodzie cywilnym byli małżonkowie nie mogą się powoływać na to, że nadal są małżeństwem, choćby przysięgali przed ołtarzem. A skoro ktoś decyduje się na rozwód w ogóle, to znaczy, że katolikiem nie jest i nie powinien się przejmować przysięgą w kościele. A skoro ktoś jest takim zagorzałym katolikiem, że bierze ślub kościelny i wierzy w jego ważność, to nie bierze rozwodu, nawet w urzędzie.

Gość adfqedf
mnie to ryra bo ja sie nie hcjtne w kosciele:)

A ja jeszcze proponuje takie cos. Przebadac psychiatrycznie i ginekologicznie caly kk lacznie z Beniem XVI :D Jak ktore psychiczne nie jest prawiczkiem albo dziewica won z KK. No i nalozyc surowe kary dla tych ktorzy zlamali sluby czystosci Czyli 99,99% A pieniadze przeznaczyc na fundacje i organizacje pomagajace zwierzetom i ludziom

Gość Kaitana
No wcale się nie dziwię jak 90% osób uprawia seks przed ślubem.

Gość grappinia pink
kaciaa -> Po takich badaniach... KK już by nie istniał :classic_cool:

Ni i prawidlowo by bylo :D Skoro oczekuja od ludzi takiej parodii czemu sami nie stosuja sie do zasad ktore glosza??? To mega zaklamanie

No i mam to gdzieś :D Dobrze,że już jestem po :) nawet nauk przedmałżeńskich nie mieliśmy :)

też mam to gdzieś ale myslę, że kk, zwłaszcza ta pazerota w IV RP nie pójdzie na to, za dużo kasy przeszłoby koło nosa zarówno dla "organizacji" jak i "indywidualnie" za duża strata finansowa ;)

Gość sfsaeasffs
no i bardzo dobrze! Wiecie, ile par się rozwodzi? Co czwarta! a to dlatego,że często ta decyzja jest nieprzemyślana, albo "weźmy slub,bo wypada".

Gość smrodek
a ja tam mam w nosie. księdza okłamię kiedyś. od lat nie wierzę w KOŚCIÓŁ, wierzę w Boga. koscielny wezmę tylko i wylacznie ze wzgledu na tradycję i suknię ;)

Gość reklama providentu
jezeli tak bedzie to niestety bedzie coraz mniej sluboiw koscielnych

Gość lupilu66
hmmm ..a podobno ciaz to stan BLOGOSLAWIONY...to jak to jest ze przed slubem to nie a po slubie to jak najbardziej? kurwa ...dziecko w drodze to skarb!!

Dojdzie do tego ze wielebny bedzie OSOBISCIE sprawdzal dziewictwo panny mlodej :D Wysadzic w powietrze caly KK zaczynajac od tego starego dziada ktory siedzi w Watykanie. Niech zaczna od robienia porzadku wsrod swoich a potem biora sie za ludzi Opodatkowac czarnych skurwysynow kontrolowac, zeby sie skonczyly nieslubne dzieci konkubiny koszulki za 500 nzl pijanstwo hazard etc etc

Gość fvdfvb
nie ma sie co dziwic , chcą po prostu wyeliminowac pozniejsze uniewaznianie małzenst co dzis jest bardzo na czasie . Kobieta w cizy ....hmmm a jak juz urodzi ? myle , ze samo to ze jest w ciazy jest i sluszne ! zobaczmy jak jest teraz , wpadło sie wszyscy sie uganiają by wydac za maz taką kobietę , potem mamy co mamy - nie jest tak zle , to tylko na pozór wyglada tragicznie - jestem za !

Gość fvdfvb
po drugie nikt ci katolikiem nie kaze byc , ale jak sie deklarujesz , stosuj sie do zasad panujacych w katolicyzmie .

błąd. kler z czasem sie o tym przekona. nie długo dojdzie do tego, że chrześcijaństwo/katolicyzm będzie tylko dla wybranych (co wyraźnie zaprzecza kredo, gdzie mówi się, że kościół jest powszechny). niech nie przesadzaja, bo ludzie jak beda chcieli byc razem to i tak beda, czy to z koscielnym czy bez niego, zreszta caly czas tak jest, masa ludzi zyje na kocia lape. ludzie i tak odchodza od kosciola, a tymi swoimi planami moga odgonic ich jeszcze bardziej. jaki z tego wniosek? gowno z tego bedzie