Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cudooo

Co zrobić z OSCYPKA ?? Pomocy !!!

Polecane posty

Gość cudooo

Witam. Dostałam dzis duuuuużego oscypka z Zakopanego. Jest dość słony i jakoś tak sam do jedzenia mi nie odpowiada. Co można z niego zrobić ? Nie chciałabym, żeby się zmarnował, a może jakaś sałatka, czy coś była by smaczna.... a góry wielkie dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cudooo
podnoszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cegla1998
usmaż na oleju i zjedz z żurawina.pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnjhjhjhjhjhjhn
mi "surowy " rownież nie smakuje ale przedmówczyni ma racje jak usmażysz, zgrilujesz to jest przepyszny ! z zurawina jeszcze bardziej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość góralka 66666666
A co ty chcesz z nim zrobić? Zwariowałaś? Oscypek jada się w naturalnej postaci,ewentualnie na grillu usmażony. Za słony? A z jakiego mleka go masz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość góralka 66666666
I kupione od juhasa, czy od pana przy drodze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość góralka 66666666
A jak już chcesz to zrób mega zapiekanke góralską. Ciasto takie jak na pizze,tylko podłużne,długie kawałki,posmarować masłem,boczek,pieczarki,cebula,czosnek,ogórek kiszony i duuużo oscypka.Zapiec,polać keczupem czy kto co lubi i wszamać prosto z pieca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cudooo
Skąd mam wiedzieć co to za oscypek.... dostałam go po prostu z wycieczki do Zakopanego. Takiego normalnego nie zjem, bo mi nie smakuje...myślałam dać go do jakiejś sałatki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roladinia
jeszcze nigdy nie jadłam oscypka !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja kroje w grube plastry, podsmazam, przekladam podsmazonym boczkiem i polewam zurawina... szal pal!!! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cudooo
a jaką żurawiną ? Sokiem? Dżemem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość starsza he he
prawdziwy oscypek dla smakoszy ,jest super, bez dodatków smakuje rewelacyjnie ale podkreślam musi to być oscypek prawdziwy nie pakowany w folie itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość starsza he he
dodam jeszcze że uwielbiam wszystkie sery,różne gatunki ale oscypek musi być oryginalny .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale to chyba nie moze byc praw
dziwy oscypek , bo te prawdziwe sa robione od kwietnia do konca wrzesnia kiedy owce pasa sie na halach i dają mleko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cudoooo
Jasna cholera, mam to gdzieś czy to jest prawdziwy oscypek czy sztuczny. Był w Zakopanem, nie z folii, jest duży, nie mam z nim co zrobić. KAPUJECIE ? Po co te dyskusje, że prawdziwy to to, to tamto.... znacie jakieś przepisy na sałatkę z oscypkiem to piszcie, nie to nie i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o matko przeciez
ci ludzie napisali zebys go usmazyla czy tam zrobila pizze, a ty sie uparlas na salatke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pokrój grube plastry i grilluj lub piecz w piekarniku z czerwoną papryką lub pogrój w grubsze plastry, obtocz w mące, jajku i bułce tartej i usmaż (a'la schabowe) do tego możesz podać kolorową surówkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatka nr.1 Składniki: - makaron świderki - kiełbasa - oscypek - papryka czerwona - czarne oliwki - cebula SOS: - majonez - czosnek Czas przygotowania: godziny Cebulkę oraz kiełbasę kroimy w kostkę po czym podsmażamy na rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojonego w kostkę oscypka oraz paprykę i oliwki pokrojone w plasterki. Następnie majonez wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i doprawić według gustu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dodając ugotowany makaron al dente. Sałatka nr.2 20 dag oscypka (lub innego sera wędzonego) 20 dag rukoli 10 dag pomidorków cherry zielona i czerwona papryka 10 pieczarek ogórek 1/2 słoika suszonych pomidorów pęczek rzodkiewek 1/2 puszki czerwonej fasoli 5 łyżek oliwy łyżka octu balsamicznego 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki cząbru (lub 1/2 łyżeczki suszonego) sól pieprz Przygotowanie: Rukolę umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Pomidory umyć przekroić na połówki. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w krążki. Suszone pomidory osączyć z zalewy, pokroić w grubsze paski. Fasolę osączyć. Wymieszać wszystkie składniki. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki, krótko podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Zdjąć z patelni, dodać do sałatki. Ser pokroić w plastry o szerokości 1,5 cm. Wrzucić na tłuszcz po smażeniu pieczarek i podsmażyć z obu stron lub skropić oliwą i wrzucić na grill. Rozmaryn i cząber umyć, osuszyć, posiekać. Do octu balsamicznego dodać szczyptę soli, pieprz, rozmaryn i cząber. Mieszając, dolać 4 łyżki oliwy. Sosem polać sałatkę, wymieszać. Obłożyć plastrami smażonego sera i podawać. Sałatka nr.3 (wg. najlepsza) * 2 duże pomidory * 3 duże plastry oscypka góralskiego * 1 mała cebulka * koperek * 2 jajka * 3 łyżki śmietany * sól czosnkowa * pieprz PRZYGOTOWANIE: Pomidory, ser, cebulkę, jajka drobno kroimy.Dodajemy śmietanę, następnie przyprawy sól czosnkową i pieprz. Należy nie przesadzać ze solą, gdyż oscypek sam w sobie jest dość słony.Na koniec posypujemy koperkiem. Lepiej jak zrobiona postoi godzinę lub dwie w lodówce. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Cudooo
Za mądre i sensowne odpowiedzi dziękuję... A to jaki to rodzaj oscypka, czy prawdziwy, czy Juhasa.... o matko...a inny jest przepis na sałatkę z oscypka od Juhasa a inny na sałatkę od Pana z pierwszego lepszego straganu ? BEz komentarza....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorkiiiii
bez komentarza to raczej pozostawmy poziom pustaku:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cudooo
O mój poziom to Ty sie nie martw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najlepsze wykorzystanie oscypka jakie w zyciu spotkalam: podgrzybki (inne grzyby, nawet pieczarki ostatecznie) zapieczone z warstwa oscypka. byla to przystawka serwowana w staropolskiej karczmie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i like oscypki
a ja napisze co zrobic aby nie był taki słony. Zagotuj wode i wrzuc do niej oscypka, przykryj. po chwili wyciąg Nadmiar wody usuń czystą sciereczką owijając go i lekko sciskajac. Jak ktos nie lubi bardzo słonych to pomysł sie przyda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może zadam głupie pytanie
ale czy ten oscypek był biały, czy uwędzony? Najlepszy sposób na zjedzenie takiego pomarańczowego że tak powiem, to ugrilowanie i żurawina, jak pisały dziewczyny. Ale jak jest prawdziwy to lubię i do kanapek z pomidorem i pieprzem (ale to tylko z prawdziwym pomidorem, o smaku pomidora, a nie wody) Biały dodaję starty do sałatek typu grecka - z sałatą, pomidorami, i w ogóle daję go wszędzie tam, gdzie użyłabym fety albo sera bałkańskiego. Szkoda tylko, że tak rzadko mam okazję używać w kuchni PRAWDZIWEGO oscypka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Poznanianka12
Ja bardzo lubię oscypki, ale mieszkam daleko od gór.. na szczęście w tamtym roku znalazłam fajny przepis na oscypki, które można zrobić samemu. Robię według tego przepisu i na prawde wychodzą pyszne http://www.gotowanie.ewolbrom.pl/2013/03/30/oscypek-domowy/ Najlepszy taki jeszcze ciepły, ale chłodny też dobry. Lubię grillowany, ale jak nie mam czasu to podgrzewam w mikrofali i też jest super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×