Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość migu

Jaka lustrzanka cyfrowa?

Polecane posty

Gość migu

Witam! Jak w temacie. Chcę kupić siostrzenicy lustrzankę cyfrową. Tak do 1700-1800 max. Dotychczas fotografowała jakąś cyfrówką. Nie znam się na sprzęcie, ale o ile już się orientuję to myślę na sony alfa, canon eos lub nicon...

Gość migu
A jaki model? Bo raczej chodzi też o konkretne modele z tego przedziału cenowego.

tylko nikon zobacz d80, albo d60 teraz jest też d3000 i nie wiem czy nie ma jakiejś nowszej wersji ale na Twoim miejscu wybrałabym d80 (chociaż nie wiem ile w tej chwili kosztuje) a w razie gdyby był za drogi to d60

Gość chciałabym mu pomóc
nikon. To jest dobra lustrzanka. Trochę droga no i obiektywy mega drogie ale warto. Jeśli chodzi o ceny to właśnie kwestia modelu. Nie wiem jakie są aktualnie ceny ale te starze modele są tańsze. Nie warto inwestować w najnowszy bo uważam że to strata pieniędzorów - robi tak samo dobrze zdjęcia jak te nowsze - kwestia dodatkowa to obiektyw. Myślę że do 2 koła to spokojnie jakiś się znajdzie

Gość migu
A o co chodzi z obiektywem?

Gość do migu
chcesz lustrzanke a nie wiesz o co chodzi z obiektywem ? "lustro" składa sie z tzw body i obiektywu.w wiekszosci ofert masz całosc. np nikon ma (miał, bo nie wiem jak teraz) standardowo obiektyw KIT18-55 ( taki najsłabszy). oczywiscie w miare rozwoju obiektywy mozna wymieniac. i to jest koszt zapewne od ok 2 tys.

Gość do migu
a jak chcesz sie dowiedziec wiecej to wejdz lepiej na jakies forum fotograficzne a nie na kafeterie :P

napisała przecież, że nie dla siebie kupuje w lustrzankach najważniejsza kwestia to obiektywy - najlepiej gdyby był w zestawie np. z 18-105 , a nie 18-55(bo to na nic się nie przydaje) aaa! i obiektywy np. do olympusa są droższe niż do nikona ;) w razie czego pytaj i poszukaj tych modeli, o których pisałam :) d60 albo d80

Gość migu
Ok, dzięki :) :D do migu-ja nie chcę dla siebie. polecam tobie kurs czytania ze zrozumieniem-niedrogie są ;p

Gość nie kupuj NIKONA
Lustrzanka to system a system to obiektywy! NIKON nie ma tzw klasy sredniej ma albo dobre bardzo drogie lub tanie i byle co! szukaj wsród canonów .Canon ma wiekszy wybor obiektywów!

Gość htryt4 n54w553
up

Gość wr5757
nie ma w miarę dobrych lustrzanek łącznie z obiektywem do 1700 zł. chyba, że używane...

Tak na początek to Sony Alfa do nauki jest chyba niezły, przejrzyste menu, wszystko dośc fajnie wyjaśnione i przede wszystkim lekki chociaż szczerze mówiąc średnio orientuję się jak tam dokładnie jest z systemem obiektywów i w ogole.

Faktycznie sony (zwłaszcza te najnowsze modele: 290 i 390) będą odpowiednie. Ich ceny wahają się w granicach 1800 złotych ale wszystko zależy już od sklepu. Poza tym zwróć uwagę na ceny obiektów, zerknij np. co sklepu Foto-Tip na ceny obiektywów do Sony (bo jeśli dziewczyna wkręci się w fografię to na bank będzie chciała dokupowac sprzęt).

Możesz rozważyć Canona. EOS 1000D. Canon ma tańsze obiektywy, gdyby się siostrzeniec chciał dalej rozwijać. A może go podpytaj czy woli Nikona czy Canona? Nikon ma rewelacyjny sprzęt, jednak ceny obiektywów są dużo wyższe. Z czasem obiektywy stają się ważne i wtedy to ma znaczenie.

Gość jaPO
tylko nikon! ma najlepsze lustrzanki... z resztą radzę przejrzeć jakieś profesjonalne fora ;)

Gość ewelinaaaaaa
Mam nikona d3000 i jestem zachwycona prosty w obsludze i nadaje sie dla amtorow

No właśnie, JacekJ dobrze prawi. Canon jest bardzo dobrym sprzętem, może ten model EOS 1000D być dobrym wyborem no i obiektywy odrobinę tańsze. Nikon również jakościowo super i bardzo wytrzymały i funkcjonalny ale ceny obiektywów są nieco wyższe.

babeczki w kropeczki, wiadomo, że najlepsze opinie biorą się z posiadania i użytkowania danego sprzętu, ale czemu uważasz ze recenzje sprzętu są bzdurne? Po to testuje się sprzęty fachowym okiem by przed zakupem wiedzieć czego się spodziewać. Dlatego warto patrzeć na opinie i recenzje z różnych źródeł.

Recenzje są subiektywne. Często największy chłam jest wypychany na samą górę różnych porównań, a praktyka pokazuje zupełnie co innego. Polecam Fuji bo ta firma samodzielnie projektuje i obiektywy i matryce. Tworzą naprawdę super sprzęt. A HS-20 to jest moim zdaniem ideał aparatu, choć nie lustrzanka, ale nikt tego nie zauważy ani po wzięciu w rękę ani po obejrzeniu zdjęć. A ogromny zoom zwala z nóg po prostu. Można nim dojrzeć wskazówki zegara na wieży na horyzoncie... Dużo ludzi "radzi" mając aparaty po 300zł i czytając recenzje drogich Nikonów i innych. Owszem, dobry sprzęt, ale 2-3x droższy. A tu chodzi o korzystny stosunek możliwości do ceny.

Gość szmmuu
recenzje sa subiektywne ... jak rowniez i twoja, babeczki w kropeczki ;) na serwisie www.amazon.com jest ogrom recenzji, jak rowniez sa zdjecia robione przez uzytkownikow danych modeli. na to warto popatrzec. pzregladalam zdjecia robione wlasnie tym modelem fuji. sa bardzo ladne, kolory wysmienite, bo to fuji. ale niestety ostrosc i naturalnosc nie sa az tak wysmienite, jak te z najtanszej lustrzanki canona 1000d.

Gość masteroforion
kup jej nikona d3100 raczej nowy aparat (do tego nikon) a i w założonej kwocie się zmieścisz

Gość gość
jak bedziesz szukal dobrego sklepu z lustrzankami to polecam www.arso.pl maja duzy wybor i naprawde spoko ceny

Gość gość
a ja sie teraz wkrecilam w zdjecia sferyczne. Sprzet do nich troche kosztuje ale jest warto bo efekt jest nieziemski. W sklepie http://panoramichead-shop.com/ jest m.in. glowica do zdjec sferycznych

Gość kotraszka
osoby zaczynające w ogóle swoją przygodę z lustrzankami, powinny najpierw poczytać jakieś podstawowe poradniki, by wiedzieć, o co chodzi z tymi wszystkimi parametrami, polecam lekturę http://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-lustrzanke-cyfrowa/451/ , a dopiero później fora, bo wtedy można chociaż zweryfikować podstawowe informacje :)

Gość gość
Nikon chyba ma obecnie najlepszy stosunek jakości do ceny :) Ewentualnie jak ktoś chce coś mniejszego to bezlusterkowce Samsunga :)