Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CIEKAWA 24

PROSZE O POMOC!!ZUS I ZASIŁEK CHOROBOWY!!!PILNE!!

Polecane posty

Gość CIEKAWA 24

CZY MOZE MI KTOS POMÓC?? OD 90 PROWADZE DG I OPŁACAM SKŁADKI,JESTEM W CIĄZY I PROWADZE 1 OS.DG ALE IDE NA ZWOLNIENIE I ZATRUDNIE MAME NA UMOWE ZLECENIE ,PŁACE NAJNIZSZA SKŁADKE,ILE DOSTANE ZASIŁKU I CZY WOGÓLE COS DOSTANE...

Jesteś teraz na 2letnim okresie zniżkowym dla nowych przedsiębiorców czy na najniższym dla "normalnych" przedsiębiorców (czyli opłacasz składki od 60% średniej krajowej)?? Zasiłek chorobowy będzie zależny od jakiej podstawy płacisz składki chorobowe.

Ok. 300zł miesięcznie. Ja taki dostałam po miesięcznym pobycie w domu (też byłam na tym niskim) i też była to wypłata 100% ( wypadek w pracy). Aha dodam że taki zasiłek będziesz mieć przez cały okres chorobowego a potem w takiej wysokości bedziesz dostawać zasiłek macierzyński. Jedyne co byś mogła zrobić to podnieść składki ale szczerze to nie jest rozmowa na forum (trzeba to odpowiednio zrobić, zresztą takie coś najlepiej zrobić przed ciążą :) ).

ale np przed porodem moge podniesc składke by potem macierzyński dostac wiekrzy??

Można podnieść w każdym miesiącu jest jedno "ale" - podniesienie jednej składki nic praktycznie nie da, bo zus przy wypłacie zasiłku bierze średnią z ostatnich 12miesięcy (lub jak w przypadku autorki tematu z każdego miesiąca opłacanego jeśli firma działa krócej niż 12 miesięcy). Ja TYM tematem zainteresowałam się jeszcze przed ciążą i tak poukładałam swoje sprawy w zusie że teraz wychodzę na "swoje" :) Ale jest to troche skomplikowane, dodatkowym utrudnieniem jest sam zus który nie chce udzielać żadnych informacji, ja się troszkę namęczyłam (sama do wszystkiego doszłam, ale byłam megauparta, w temacie zasiłków-ubezpieczeń zusu siedziałam kilka miesięcy - ale było warto).

Gość CIEKAWA 24
czyli ogólnie zasiłek dostane kiepski ale gdybym np.podniosła go pod koniec ciązy np.ok 2/3msc to juz macierzyńskie bedzie wiekrze?? Dla mnie to czarna magia..nic dodac nic ując:) Powiem tak ja dg mam dokładnie od 1 grudnia,ale na l4 ide od marca wiec dopiero opłaconą mam 1 składke a 2 teraz do 10 nlutego,czy mogłebym ją podnies teraz??do jakiej kwoty musiałabym podniesc by mi sie to opłacało??

Sorry ale tu już kwot nie mogę podać (i jak ja to dokładnie robiłam), najlepiej pogadaj z własną księgową :)

Gość gość
Ksiegowa tez moze nie wiedziec jak to technicznie zrobic. Jest pare kruczków i można sobie zaszkodzic. Jakby co to pisz na mail: lpg9876@wp.pl