Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o pomoc w sprawie akwa

akwarium-proszę o pomoc

Polecane posty

Witam. Mam problem z moim akwarium. mam je od grudnia i wszystko było ok. woda już wyklarowana. ale prawie 2 tyg temu zdechła mi rybka. nie znalazłam jej. a pare dni później woda zaczeła robić sie biała. co mam teraz zrobić. czekać az sie na nowo wyklaruje czy zrobic jakiś restart. proszę o pomoc. dziękuję

w sklepach z akwariami, rybkami itp. są środki odpowiednie, trzeba porozmawiać ze sprzedawcą o swoim problemie.

Tak. Mam bojownika, 2 mieczyki, 4 ramirezy, 2 molinezje i 5 kirysków.

Rozumiem że rybki zdechłej nie znalazłaś?. JA proponuję zrobić podmianę wody 1/3, dodać do podmienianej wody uzdatniacza i pytanie czy jest w akwarium filtr?

Tak rybki nie znalazłam. filtr jest i działa cały czas. a podmiane ok 12 litrów zrobiłam wczoraj i nic nie pomogło. wczesniej gdy robiłam podmianę to woda choć na parę dni była czystsza a teraz po paru godz robi sie mętna

Gość Licencjatka_ona
a nie wkładałaś jakis nowych kamyków albo ozdób do akwarium? jakichkolwiek? Jeśli tak to wyjmij, bo zapewne one są tego przyczyną. nawet mały kamyk ktory jest nieodpowiedni potrafi zmętnic wode w akwarium. Nie sądzę żeby przyczyną była zdechnięta rybka. co najwyżej obrosnie pleśnią, ale nic poza tym.

ostatnio nie. Wkładałam ale ok. 15 stycznia. i wtedy było ok. A dostałam je od mojej siostry która wyciągneła je ze swojego akwa. ona ma wodę kryształową. a ja?:O

wczoraj podaczs podmiany w tej własnie wodzie wylanej z akwa

rybki nie znalazłaś, bo po prostu inne zjądły - brutalne ale prawdziwe przyjrzyj sie pozostałym rybkom - czy nie widać na nich białych kropeczek albo nalotu? czy nie zachowują się dziwnie - to znaczy dziwnie pływają, np. takimi skokami, albo czy nie ocieraja się o elementy dekoracji

Raczej nic podejrzanego. Tylko bojownik tak troszke chowa sie pod roślinka jakby odpoczywał. ale jego mam od tyg więce nie wiem jak sie powinien normalnie zachowywać. Tylko danio o których zapomniałam napisac pływają jakby troszke nizej niż zwykle

wyjmij ten element, który dostałaś od siostry i zobacz czy to coś da jak duże masz to alwarium? i od kiedy je masz?

To co teraz pozostaje mi czekanie. tak? Pod koniec tyg wezmę od siostry ok 10 litrów wody z jej akwa. może troszkę pomoże...

60 l. mam je od połowy grudnia. Na początku też miałam wodę mętną. ale potem się zaczęła klarować do soboty tydz temu kiedy znów stała się biała

ja bym wyciągnęła tą ozdobę, skróciła czas naświetlania akwarium i bardzo oszczednie przez pare dni karmiła rybki. W moim tez tak się stało to nie karmiłam przez 3 dni ryby i akwarium oświetlałam tylko 4 godziny dziennie przez te 3 dni i pomogło

Nie. Zupełnie inne. Ona ma welonki gupiki i bojownika

Tylko jeśli chodzi o to karmienie to czy one nie będą sobie płetw obgryzac? albo roślinki? bo nawet teraz jak widze ( a widzę nie wiele;)) to roślinki są poobgryzane. nie wszystkie ale są

to normalne że obgryzają roślinki moje też to robiły i kupiłam im do karmienia spirulinę w płatkach, ograniczyło to trochę obgryzanie roślin. Przez trzy dni nić im nie będzie jak nie dostaną jeść w naturze ryby często mają głodówki. Możesz jak się boisz dać im tylko troszkę raz dziennie wtedy co świecisz światło.

No dobrze. Mam tylko nadzieję że to pomoże bo aż mi sie ryczeć chce jak patrze na to akwarium :( tak je chciałam a teraz nie umiem sobie z nim poradzić. A jeśli o światło chodzi to tylko nie włączać czy całkiem zaciemnić( w tamtym tyg przykryłam na 2 dni kocem niby było troszkę lepiej ale znów wszystko od nowa)

ja bym nie wlewała wody z akwarium siostry - skoro ona ma co innego to możesz sobie tylko zaszkodzić a czy jak podmieniasz wodę to ona jest przestana? bo woda powinna postać co najmniej 2 dni roślinki mogą być czasem poobgryzane - to normalne, moje molinezje też je lubią czasem obgryzać

Woda stoi 1 dzień w niedz tylko ok 6 godz ale dodałam antychlor tropicala.

jak masz rośliny to ja bym całkiem nie zaciemniała tylko ograniczyła oświetlenie i na prawdę minimum pokarmu. Zobaczysz co się będzie działo po dwóch dniach jak nie będzie poprawy to będziemy myśleć co dalej

Wielkie dzięki 😘 No to do zobaczenia za 2 dni :)

Hej. Dla zainteresowanych ;) melduje że jest u mnie mała poprawa. Oprócz ograniczenia światła wsypałam trochę soli akwariowej i dłam 2 tabletki bactozymu. no i mleka juz takiego nie ma jak kiedyś. Woda jeszcze nie jest super klarowna ale jakaś poprawa jest. wiec jestem dobrej myśli :)