Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zosia345

absolutnie nejlepsze przepisy- wieprzowina

Polecane posty

Gość zosia345

Ostatnio były ciekawe przepisy na wieprzowinę na słodko a może dziś coś bardziej ogólnie? Macie jakieś ciekawe przepisy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Może coś orientalnego nie kuciak w cieście a Wieprzowina w cieście Tę chrupiącą wieprzowinę smażoną w głębokim tłuszczu podaje się z sosem słodko - kwaśnym czas: 30 minut liczba porcji: 4 składniki: 400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 200 g mąki 220 ml mleka 1 jajo 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonej chilli sól, świeżo zmielony pieprz olej do głębokiego smażenia sos: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyrządzanie: Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. W woku rozgrzać olej z orzeszków ziemnych. Na gorący wrzucać mięso i obsmażyć na dużym ogniu przez 3 - 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia wbić jajo. Dokłądnie wymieszać, dodać mleko, sól i chilli i wymieszać. Ciasto ma być gęste, ale lejące. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia, wrzucać kawałki mięsa maczanego w cieście. Smażyć na złoty kolor. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanych składników przyrządzić sos. Podawać z ryżem na sypko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Moim ulubionym mięsem są żeberka mogę się dołączyć z prośbą o jakieś przepisy na nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
Mówisz „Przepisy na żeberka ? To ja na początek proponuję coś nietypowego: Żeberka duszone w coca-coli Składniki: Żeberka 1kg Pieprz czarny, sól, ostra papryka, Żeberka marynujemy w przyprawach i opiekamy w piecu na złoty kolor. Temperatura 230 stopni czas około 15 minut. Cebula 3szt Czosnek 2ząbki Papryczka ostra coca-cola 4szkl Ketchup 1szkl Przygotowanie: Cebulę, czosnek przesmażamy na złoto dodajemy ostrą paprykę, ketchup i coca-colę. Wszystko gotujemy i odparowujemy i dodajemy żeberka. Wszystko dusimy do miękkości około godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Żeberka z coca colą rozumiem łączenie mięsa z owocami, ale nigdy nie słyszałem o takim połączeniu! I jakoś się chyba boję zaryzykować może jednak coś bardziej klasycznego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Proszę po staropolsku - żeberka w kapuście trudność: łatwe czas: 30-60 min SKŁADNIKI: * 1/2 kg chudych żeberek, * 1/2 kg kiszonej kapusty, (może być z marchewką) * 1 utarta marchew (jeśli kapusta jest bez marchewki) * duża cebula, * czosnek ( ilość w zależności od upodobań), * przyprawa do żeberek, (ja używam Kamisa ) * szklanka bulionu z kostki, * majeranek, * pieprz grubo mielony PRZYGOTOWANIE: Żeberka pociąć na paski, natrzeć przyprawą do żeberek i odstawić na 15 min. Kapustę odcisnąć, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w dużą kostkę, czosnek posiekać, kapustę wymieszać z cebulą, czosnkiem, pieprzem i majerankiem. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano żeberka. Na obsmażone żeberka wykładamy kapustę, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Jeśli mamy szybkowar to na wierzch kapusty możemy położyć ziemniaki pokrojone na ćwiartki i będziemy mieć od razu całe danie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
A ja jednak jestem zwolennikiem mięs na słodko więc na przekór podam przepis na żeberka w miodzie Składniki: - 1 kg żeberek, - sól, - pieprz, - olej. Sos: - 2 duże cebule, - 5 ząbków czosnku, - pół słoiczka przecieru pomidorowego, - 4 łyżki miodu, - pół szklanki octu, - sól, - pieprz, - bazylia, - majeranek. Jak przyrządzić? Żeberka pokroić na kawalki, posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny) smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
A może macie coś bardzo prostego i szybkiego? Żeby nie musieć kombinować z jakimiś wymyślnymi dodatkami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
Żeberka z piekarnika prościej się już chyba nie da trudność: średnie czas: >60 min SKŁADNIKI: * 1 kg żeberek * 2 duże cebule * 1 główka czosnku * przyprawy: pieprz ziarnisty i mielony, ziele angielskie , liść laurowy, * jałowiec * sól, vegeta, sproszkowana czerwona papryka * 1 łyżka smalcu * 1 łyżka masła naturalnego PRZYGOTOWANIE: Zagotować w garnku ok. 1,5l wody. Włożyć 1 cebulę przekrojoną na ćwiartki, 1/2 główki czosnku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy i jałowiec. Posolić. Włożyć pokrojone na porcje mięso (zawsze kroję na szerokość 2 kostek) i gotować na wolnym ogniu 20 min. Mięso wyjąć, Wywar zachować do innej potrawy np. zupy. Mięso posypać vegetą, mielonym pieprzem i papryką. Smalec i masło rozpuścić w naczyniu żaroodpornym, ułożyć mięso, cebulę i czosnek, podlać odrobiną wywaru i piec w 190*C do miękkości. Podawać z ziemniaczkami i np. ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Ja jakoś za żeberkami nie przepadam wolę coś chudszego jak np. szyneczka np. taka włoskamniam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
To jak włoska to po włosku - Fusili rigati z szynką wieprzową trudność: łatwe czas: 1-30 min SKŁADNIKI: * 300 g makaronu fusilli rigati (makaron w kształcie sprężynek) * 400 g pomidorów w całości pelati (w puszce) * 150 g szynki wieprzowej * 200 g fasoli cannellini (w puszce) * 100 g fasoli czerwonej (w puszce) * 3 ząbki czosnku * mała cebula * natka pietruszki * 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine * 2 łyżki oregano * sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: - Na patelni z 2 łyżkami oliwy, posiekanym czosnkiem i cebulą, podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową tak długo aby była miękka - nie trwa to dłużej niż do 15 minut. Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Odsączamy. - Gdy mięso już miękkie, wlewamy na patelnię całą puszkę pomidorów pelati w całości, lekko je rozdrabniając łyżką bądź widelcem. Czekam kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy fasolę, natkę posiekaną pietruszki, oregano i sól oraz pieprz. - Makaron wrzucamy do sosu i lekko mieszamy. Podajemy w ciepłych talerzach lub miseczkach. Bon appetito!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
Fasolable nie lubię fasoli! A może znacie przepis na coś delikatnego chociaż ze świniny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Delikatnie powiadasz? Może galantyna cielęco wieprzowa: Czas przygotowania: 40 minut Czas gotowania: 120 minut Kaloryczność: 270 kcal Ilość porcji: 8 Składniki * 40 dag udźca cielęcego * 15 dag wieprzowiny * 15 dag słoniny * 20 dag szynki gotowanej * cielęca nóżka * liść laurowy * po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu * włoszczyzna * łyżka żelatyny * sól, pieprz Etapy przygotowania Cielęcinę umyć, rozciąć na duży płat, oprószyć solą i pieprzem. Wieprzowinę, szynkę i słoninę drobno posiekać lub zmielić, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Masę wyrobić, zawinąć w płat cielęciny, związać nicią. Włoszczyznę obrać i umyć. Wraz z nóżką, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym włożyć do garnka, zalać wodą, posolić. Gotować 30 minut. Dodać cielecinę, gotować 1 godzinę i 30 min. Ostudzić w wywarze. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Z wywaru zebrać tłuszcz, przecedzić, dodać napęczniałą żelatynę, wywar podgrzać. Cielęcinę pokroić w plastry, ułożyć na talerzu i zalać wywarem z żelatyną. Odstawić do stężenia na 3 godziny. Podawać z chrzanem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Delikatnie ale i klasycznie i po polsku: Pieczeń wieprzowa w sosie cebulowym trudność: łatwe czas: >60 min SKŁADNIKI: * sztuka miesa wieprzowego / lopatka, karkowka , szynka - u mnie 1,3 kg / * 4 cebule * 1/2 szkl. bialego wina wytrawnego * sol cebulowa * pieprz * sol * majeranek * listek laurowy * 1l wywaru z warzyw lub gotowego bulionu * 6 lyzek oleju * tluszcz i maka do zasmazki * PRZYGOTOWANIE: Mieso nacieram sola cebulowa , posypuje majerankiem , pieprzem , ok pol lyzeczki zwyklej soli i odstawiam na ok 4 godz. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 , do brytwanki z przykrywka wlewam olej , klade mieso , wrzucam listek, podlewam polowa bulionu i pod przykryciem pieke 30 min.Kroje cebule w grube plasterki , dodaje ja do miesa , podlewam winem i reszta bulionu i dalej pieke - az mieso bedzie miekkie / nie moze byc zbyt miekkie gdyz bedzie sie rozpadalo podczas krojenia /. Poniewaz pieklam szynke potrzebowalam 1 godzine i 40 min., karkowka dochodzi wczesniej. Kiedy miesko jest juz gotowe, zlewam powstaly sos z cebulka do malego garnka , ewentualnie doprawiam do smaku , zagotowuje i zaprawiam zasmazka. Ostatnio podalam z brokulami , ktore podptrzylam u iwony3004 i kluskami. Smacznego .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
Połączenie mięsa z warzywami jest wg mnie najbardziej naturalne i praktyczne spisuję to i proszę o więcej!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
No to oczywista-oczywistość - Pieczeń wieprzowa duszona w warzywach: trudność: łatwe czas: 1-30 min SKŁADNIKI: * 50 dag szynki lub łopatki * łyżka smalcu * pęczek włoszczyzny (bez pora) * 3 strąki papryki * 4 cebule * 5 pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól * sproszkowana czerwona papryka * cukier * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Umyte i oczyszczone mięso osuszyć, a następnie lekko obrumienić na smalcu i posolić. Przełożyć pieczeń wieprzową do rondla, skropić wodą i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Dodać warzywa umyte, obrane i pokrajane w makaronik, suto oprószyć sproszkowaną papryką lub dodać kawałek małej ostrej papryki i udusić do miękkości. Pieczeń wieprzową wyjąć, pokroić w poprzek włókien na cienkie piastry i obłożyć warzywami wymieszanymi z koncentratem pomidorowym. Pieczeń wieprzowa duszona w warzywach może być podawana z ziemniakami z wody i surówkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
wieprzowa w miodowej glazurze Porcje: 6-8 porcji Koszt: 35 zł Trudność: średni Czas: 200 min. Kaloryczność: 760 kcal / porcja Składniki: - 2 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), - 1/2 litra jasnego piwa, - 150 gram miodu, - 5 łyżek sosu sojowego, - 5 łyżek oleju, - niepełna szklanka rosołu, - 1-2 łyżki ostu winnego, - łyżeczka kminku, - 1-2 łyżki zagęstnika do sosów, - sól, - pieprz. Jak przyrządzić? 1. Mięso opłukać i osączyć (najlepiej wytrzeć papierowym ręcznikiem). Skórkę ponacinać w kwadraty. Całość natrzeć 2 łyżkami oleju. Posypać kminkiem, łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Skropić octem winnym. Odstawić do lodówki na ok. 30 min (lub w inne chłodne miejsce). 2. Mięso przełożyć do brytfanny. Ze wszystkich stron podsmażyć na 3 łyzkach oleju. Podlać rosołem i 300 ml piwa. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temp. 180 stopni). Przykryć folią aluminiową. Piec godzinę i 15 min, pdolewając co jakiś czas wytapiającym się sosem. Wyjąć z pieca. 3. Resztę piwa wymieszać z miodem i sosem sojowym i posmarować tym mięso. Piec najpierw godzinę pod przykryciem a potem 45 min. bez przykrycia smarując mięso co kilka minut piwno-miodową glazurą. 4. Mięso wyjąć z piekarnika. Osączyć z rłuszczu i szczelnie zawinąć w folię aluminiową (by mięso nie wyschło podczas odgrzewania). Z sosu usunąć tłuszcz(najlepiej w tym celu mocno go schłodzić i zebrac zastygnięty na wierzchu tłuszcz). Odtłuszczony sos zagotować z zagęstnikiem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. tuż przed podaniem tak przygotowanym sosem polać pokrojone w plastry mięso. Jak podawać? Najlepiej smakuje z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Unia nazywa marchew owocem, więc jabłko to też „prawie warzywo - Pieczeń wieprzowa z jabłkami trudność: łatwe czas: >60 min SKŁADNIKI: * 1kg wieprzowiny od szynki, * 50dag winnych jabłek, * łyżka musztardy, * łyżka miodu * czubata łyżka ziół (cząber i bazylia) * 2 goździki, * grubo zmielony pieprz * 2 cebule * szklanka niesłodzonego * soku jabłkowego * olej, * sok z cytryny * cukier * sól PRZYGOTOWANIE: Mięso posmarować musztardą , miodem oraz posypać ziołami wymieszanymi z solą i pieprzem ułożyć w dużej brytfannie przykryć folią aluminiową i odstawić na 3 godziny w chłodnym miejsce. Następnie włożyć pokrojoną cebulę i razem piec około 50 minut w 180*C.Co jakiś czas obficie skrapiać mięso sokiem jabłkowym. Obrane i podzielone na cząstki jabłka wrzucić do rondla, skropić sokiem z cytryny, podlać kilkoma łyżkami wody dodać szczyptę cukru goździki, po czym dusić na małym ogniu 5 minut. Następnie rozłożyć je mięsie i piec razem jeszcze około 30 minut. Upieczone mięso wraz z jabłkami i sosem z dna brytfanny podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z jasnym pieczywem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Ech, czyli znowu uciekacie w słodkie smaki no ale skoro tak, to widocznie takie są najciekawsze jakie jeszcze znacie przepisy w takim razie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Może nie do końca owocowe ale blisko jednak - pieczeń wieprzowa z migdałami trudność: średnie czas: 1-30 min SKŁADNIKI: * 80 dag wieprzowiny od szynki * 5-8 dag migdałów * 2 łyżki masła * kieliszek białego wytrawnego wina * mała cebula * 2 kieliszki mleka * sól * pieprz PRZYGOTOWANIE: Sparzone migdały obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Umyć mięso, osuszyć i naszpikować migdałami, po czym zasznurować białą bawełnianą nitką. Obrumienić ze wszystkich stron na maśle, następnie polać winem, a gdy odparuje, dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Smażyć kilka minut mieszając. Wlać mleko, przykryć garnek i dusić mięso do miękkości na średnim ogniu ok. 2 godzin, uważając, aby nie przywarło do dna. Wyjąć je, pokroić w plasterki i ułożyć na półmisku. Polać sosem przetartym przez sito.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Masz rację wystarczy owoców a może coś z grzybami? Pieczeń wieprzowa z sosem kurkowym trudność: łatwe czas: >60 min SKŁADNIKI: * 1kg mięsa wieprzowego b/k (szynka, łopatka), * 2 łyżki oleju, * 1 cebula, * 3 ząbki czosnku, * 200g kurek, * 50ml białego wina, * pęczku koperku, * sól, * Przyprawa do pieczeni wieprzowej Galeo, * Pieprz czarny mielony Galeo. PRZYGOTOWANIE: Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 70-80 minut w temp. 180C. Sos powstały podczas pieczenia zachować. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i grzyby. Dodać wino, sos z pieczeni i posiekany koperek. Sos redukować, aż zgęstnieje lub zagęścić mąką. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczone mięso podzielić na porcje i polać sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
Ja też jestem zwolennikiem klasycznych przepisów a z takich najlepiej mi się kojarzących była rolada mojej babciniestety babcia przepisem się nie chciała podzielić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
To ja się podzielę swoją może nie babciną, ale może choć w połowie równie dobrą: Rolada wieprzowa Składniki dla 2-4 osób masa mięsna, mięso mielone różne, 50 dkg Jaja, 1 szt cebula duża krojona w drobną kostkę, 1 szt ogórek kiszony krojony w kostkę duży, 1 szt boczek wędzony pokrojony w kostkę, 10-15 dkg mała sucha bułka /namoczona i wyciśnieta/, 1 szt rozgnieciony ząbek czosnku, 1 szt sól, pieprz, łyżeczka musztardy, wg uznania .. pozostałe składniki, plastry mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki, 4 szt cebula, 2 szt olej lub margaryna, 5 dkg sól, papryka,, Opis przygotowania czas przygotowania: do 20 min Składniki na masę mięsną włożyć do miski i dobrze wymieszać, Podzielić na 4 części. Plastry mięsa wyklepać jak na tradycyjne rolady. Nałożyć masę mięsną zwinąć. Owinąć nitką lub spiąć wykałaczkami. Cebulę zeszklić włożyć rolady posypać solą, papryką, Obsmażyć i zalać wszystko ciepłą wodą. Dusić około 30 min. Wyłożyć rolady odwinąć nitkę, sos zakłócić mąką. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jarzyny wg uznania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nicosc absolutna
Albo swojaj babcie pocwiartuj i ugotuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
Ja znam małą wariację na jej temat - rolada wieprzowa z serem: trudność: średnie czas: >60 min SKŁADNIKI: * 1 kg wieprzowiny bez kości(szynka,schab) * 30 dag mięsa mielonego * przyprawa do mięsa wieprzowego * 6 plastrów sera żółtego ostrego * tłuszcz do posmarowania blachy * 3 mandarynki * kalafior lub brokuły PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć,osuszyć,rozciąc ostrym nożem,tak by uformować prostokątny płat.Lekko rozbić uważając,by nie uszkodzić włókien.Natrzeć przyprawą do mięsa wieprzowego,przykryć,odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Mielone mięso przyprawić do smaku przyprawą do mięsa wieprzowego.Na płacie mięsa rozłożyć plastry żółtego sera,a na nich warstwę mielonego mięsa.Zwinąć roladę,obwiązać nićmi kuchennymi.Blachę posmarować cienko tłuszczem,ułożyć roladę,wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,piec 1 godz,skrapiając sosem.Pod koniec pieczenia obłożyć mandarynkami i ugotowanym kalafiorem lub brokułami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
To jak wchodzimy w takie „wyszukane smaki to może szynka wieprzowa kapitańska Porcje: 8-10 Trudność: średni Czas: 60 min. Składniki: 60 dag szynki wieprzowej, 5-6 pieczarek sredniej wielkosci, 6 cebul (srednie), 1 lyzka masla, smalec, 1 lyzka suszonych grzybow, 1-2 plastry kandyzowanego ananasa, 7 - suszonych sliwek bez pestek, 1 lyzka rodzynek, 1 czrwona papryka, 3 pomidory, 2 winne jablka, 4 zabki czosnku, 2 ogorki kiszone, ciemny sos sojowy - 2-3 lyzki, pieprz czarny mielony, sol przyprawy (papryka slodka i ostra, chilli - do smaku - 1 lyzka przypraw do miesa duszonego "Kamis", 2 l. laurowe, 5 ziaren jalowca, 5 ziaren ziela ang., 8 ziaren czarnego pieprzu. Jak przyrządzić? Pieczarki obrac ze skorki, obciac korzonki, oplukac i pokroic na plasterki. Cebule obrac i pokroic w kostke, 1 lyzke masla wlozyc do garnka (4 l), stopic, dodac cebule i zeszklic ja, dodac pieczarki i dusic... Szynke oczyscic z blon i tluszczu, oplukac, osaczyc, pokroic w kostke w poprzek wlokien (2x2), posolic, oproszyc maka. Na patelni rozgrzac smalec (1 lyzke). Na goracy tluszcz wkladac partiami kawalki szynki i rumienic z 2 stron (smalec uzupelniac w miare potrzeb). Zrumienione kawalki przekladac do duszacych sie pieczarek,a na pozostalym tluszczu zeszklic na zloto 4 cebule pokrojone w talarki i dolozyc do garnka. Dodac liscie laurowe, jalowiec, pieprz czarny i ziele ang.Do garnka dodac suszone grzyby , ananas pokrojony w kawalki, susz, sliwke pokrojona w paski, rodzynki. Dodac 1 papryke czerwona (oczyszczona i pokrojona w kostke), 3 twarde pomidory (b/skorki) pokrojone w kostke, 2 jablka pokrojone w kostke, calosc uzupelnic przegotowana woda, dodac 4 posiekane zabki czosnku, 1 cebule pokrojona w talarki, 2 ogorki kiszone pokrojone w kostke i dusic na wolnym ogniu 20 - 30 min. (do miekkosci miesa). Doprawic do smaku: sos sojowy ciemny, pieprz czarny, sol, papryke slodka, ostra i chili - rowno), dodac 1 lyzeczke przyprawy do miesa duszonego. Uzupelniac woda w razie potrzeby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Heheheheh i znowu w owoce rozmowa zboczyła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
Ktoś chciał przepis z owocami? ;) Szynka wieprzowa z winogronami czas: >60 min SKŁADNIKI: * 1,5 kg szynki wieprzowej * 30 dag winogron * 2 ząbki czosnku * szklanka soku z winogron * 3 dag mąki ziemniaczanej * sok z cytryny * majeranek * olej * sól * pieprz PRZYGOTOWANIE: Szynkę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, rozgnieciony czosnkiem i majerankiem. Mięso owinąć bawełnianą nicią i ułożyć w gęsiarce. Na patelni rozgrzać olej i polać nim mięso. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 190C. Podczas pieczenia mięso systematycznie polewać sokiem winogronowym. Do miękkiego już mięsa dołożyć winogrona i piec kolejne 10 minut. Pieczeń wyjąć, zlać sos z owocami do garnuszka i zagęści mąką ziemniaczaną rozrobioną zimną wodą. Doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Mięso pokroić na porcje, polać sosem z owocami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
I znowu wyszukane smaki - bayerowska pieczeń wieprzowa trudność: średnie czas: >60 min SKŁADNIKI: * 2kg podgardla lub szynki ze slonina i skora!! * wloszczyzna (marchew,pietruszka,pastinaki,seler,por) * sol, pieprz,mayoran * 2 lyzeczki slodkiej,gruboziarnistej,bayerowskiej musztardy * 3,lyzeczki miodu * piwo,najlepiej ciemne * 2 lyzki tluszczu kokosowego lub smalcu bez skwarkow PRZYGOTOWANIE: mieso umyc ,osuszyc i natrzec sola i pieprzem.Skore naciac ostrym nozem w kostke karo.Wloszczyzne obrac,umyc i pokroic w rowno mala kostke.Tluszcz rozpuscic w rondlu i na wolnym ogniu podsmazyc mieso z kazdej strony.Mieso wyjasc z rondla i lekko podsmazyc warzywa.Krotko ustawic na osty ogien ,obsypac pudrem cukrem i skarmelizowac,ale nie przypalic!!!!!!!Podlac szklanka piwa,wlozyc na srodek mieso i piec w piekarniku 1,5 godziny 185C, Pol szklanki piwa zmieszac z miodem i musztarda i co 20 min przewracajac pieczen zgodnie ze wskazowkami zegara,smarowac ja piwna mieszanka .10 min przed wyjeciem ustawic na gril i spiec skore na chrupiaca . Podawac z knedlami ziemniaczanymi i chlebowymi i surowka z kapusty bialej. Smacznego!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×