Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozwiazmitrampka

zmiana grupy krwi

Polecane posty

Gość rozwiazmitrampka

Czy grupa krwi moze sie zmienic?! Czytalam ze moze zmienic sie czynnik i ze po porodzie jak pobiera sie krew pepowinowa to do 2 lat moze sie zmienic, ale czy grupa?! Obaj rodzice maja krew 0Rh+ ja tez mam w ksiazeczce tak wpiasne ale teraz bylam w szpitalu i mam przy (AB0) napisane B. O co tu chodzi? czy to jest grupa krwi?

Gość podobno tak
ale nie umiem tego wytłumaczyć i nie każda na każdą

Gość Szkoda,że nie pytacie ile
grupa się nie zmienia chyba,że po przeszczepie szpiku lub transfuzji przy konflikcie serologicznym w innych przypadkach czytaj Grupy krwi (układu AB0) determinowane są genetycznie i dziedziczą się ściśle według praw Mendla. Za występowanie określonych grup krwi odpowiedzialne są trzy geny (oznaczane literami IA, IB, i0), które zaliczane są do alleli wielokrotnych (zajmują to samo położenie w chromosomach homologicznych). I tak: v Gen IA warunkuje syntezę specyficznego białka, aglutynogenu A w erytrocytach v Gen IB warunkuje syntezę innego białka, aglutynogenu B v Gen i0 nie powoduje powstawania żadnego aglutynogenu Geny IA i IB są dominujące w stosunku do genu i. Natomiast, ani gen IA, ani IB nie są dominujące w stosunku do siebie. Analizując powyższe informacje można dojść do następujących wniosków : v Osobniki o składzie genetycznym IAIA lub IAi0 mają krew grupy A v Osobniki o składzie IBIB lub IBi0 mają krew grupy B v Osobniki o składzie i0i0 mają krew grupy 0 v Osobniki o składzie IAIB mają krew grupy AB. Osobniki o grupie krwi AB w swoich erytrocytach wytwarzają dwa rodzaje aglutynogenów (A i B), mają więc zarówno gen IA, jak i IB. Grupy krwi są determinowane genetycznie i nie zmieniają się podczas życia osobnika. Dziedziczenie grup krwi u człowieka nie jest związane z płcią.'